U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

ÉLŐ: YDÜ - Fenerbahce 17:00

2018.05.14. 08:06 | Törökország

Hétfőn magyar idő szerint 17 órától kezdetét veszi a Yakin Dogu Universitesi és a Fenerbahce között az egyik fél harmadik győzelméig tartó bajnoki döntő párharc Törökországban. Részletes beharangozót korábban már közöltünk, az alábbiakban az élő eseménykövetéshez ajánlunk linkeket.

 

ÉLŐ ESEMÉNYKÖVETÉS

- Élő statisztika

- Tervezett élőképes közvetítés

 

 

BEHARANGOZÓ


Nem született meglepetés Törökországban, hiszen a szezon előtt is a közvélemény a YDÜ és a Fenerbahce csatájára számított a fináléban. Mennyiségben és minőségben is kiemelkedik ez a két gárda az egyébként bombaerős török mezőnyből. A döntőig vezető útja viszont egyik csapatnak sem volt zökkenőmentes.

 

A YDÜ tavasszal, a Fenerbahce egész szezonban hullámzóan teljesített


A YDÜ egészen február végéig stabilan menetelt, de a Török Kupa elhódítása után hullámvölgybe kerültek. Az Euroliga negyedik helyüket testközelből élhettük át Sopronban, míg a török rájátszásban az alapszakasz megnyerése ellenére brutális ágra kerültek. A negyeddöntőben a Galatasaray volt az ellenfelük. Az elődöntőben pedig az extra légiósokkal dolgozó, kellemetlen stílusú Cukorova Basketbol csapatával szenvedtek. Végül 3-1-re hozták a párharcot.


A Fenerbahce az egész évadban kiegyensúlyozatlan volt. Azzal, hogy nem jutottak be a Török Kupa döntőbe és alulmaradtak a Sopronnal szemben az Euroliga negyeddöntőjében, nem jött váratlanul az edzőváltásuk híre. A francia szövetségi kapitányként is dolgozó Valérie Garnier érkezett a klubhoz. A kinevezésével együtt megváltak azon légiósoktól, akik nem álltak be a sorba. Garnier új impulzusokat adott a csapatnak. Elsősorban szervezettségben és fegyelmezettségben látható előrelépés a korábbiakhoz képest.

 

A rájátszásban a Fener többet mutatott


Túlzás nélkül állítható, hogy a rájátszásban a Fenerbahce meggyőzőbb volt, mint a YDÜ. Az elődöntőben a Fener 3-0-val búcsúztatta a Hatay-t. Garnier érkezésével letisztultak a szerepek a csapaton belül, miután hétfős aktív rotációt vezetett be. Ebben nagy feladat hárul Kia Vaughn, Kelsey Plum és Anastasiya Verameyenka hármasára. Ana Dabovic és Giorgia Sottana között dől el jellemzően a kimaradó légiós kiléte. Ki kell emelni, hogy Tugce Canitez és Ayse Cora is szemmel láthatóan élvezi Garnier bizalmát és ezt jó teljesítménnyel hálálják meg.


A döntő összes szereplője közül Valérie Garnier számára lehet a legfontosabb ez a párharc. A francia edzőnő megelőlegezett bizalmat kért a klub vezetőitől, amikor olyan szerződést harcolt ki, melynek értelmében nem két hónapra, hanem másfél évre írt alá. Így reményei szerint ősszel folytathatja a munkát. Ha bajnoki címet tudna nyerni, egyértelműen megerősítené pozícióit a Fener-nél. A visszajelzések a munkájáról eddig pozitívak. A látottak alapján, ha meglesz a tulajdonosi szándék egy versenyképes kerethez, akkor a Valérie Garnier által hozott szervezettséggel az Euroligában is tényező lehetne jövőre a Fener.

 

A YDÜ kerete több variációs lehetőséget kínál


A YDÜ keretét nem kell bemutatni, hiszen az Euroliga Final Four miatt az egész tavaszukat nagy terjedelemben követtük. Nem mutatnak jó formát a rájátszásban. Az elődöntőben a Cukorova elleni párharc első két meccse kifejezetten gyengére sikeredett. Hazai pályán a két találkozón csúnyán cserben hagyták őket a triplák, a 32 kísérletükből mindössze 2 lett sikeres. Elveszítették a lepattanócsatát és Kayla McBride-tól nem érkeztek pontok. A harmadik és a negyedik meccsre már rendezték a soraikat. McBride dobóformája jelentősen feljavult, jöttek triplák is és Quanitra Hollingsworth, Sandrine Gruda, illetve Jantel Lavender felvette a harcot palánk alatt. A YDÜ kemény védekezés ellen nem szeret játszani, a Cukorova pedig néha még a keménység határát is átlépte. Szemmel látható volt, hogy a harmadik és a negyedik meccs kapcsán erre már jobban felkészült a Yakin Dogu stábja.


Érdekesség, hogy a bajnoki alapszakaszban mindkét meccset a Fenerbahce nyerte. Ebből messzemenő következtetést nem lehet levonni, hiszen azóta a fentebb leírtak szerint bőven voltak változások. Nem könnyű összehasonlítani a két keretet. A YDÜ-t egy markánsabb centerjáték jellemzi. Valamivel mélyebb a rotációjuk, bár itt nagy kérdés, hogy az elődöntő negyedik meccsének végén kisebb bokasérülést szenvedő Courtney Vandersloot játszhat-e. A klasszis irányító esetében nem csak a játékszervező munkát érdemes kiemelni, hanem azt is, hogy szükség esetén a pontszerzésből is ki tudja venni a részét. Ráadásul ott van Kayla McBride, akinek ha elsül a keze, akkor a YDÜ-t nehéz megállítani.


A Fenerbahce védekezése Valérie Garnier alatt egyértelműen szervezettebbé vált. Az elődöntőben a Hatay-t kétszer is 60 pont alatt tartották, azt megelőzően pedig a negyeddöntőben a Besiktas-t egy alkalommal 45 ponton. A YDÜ nehezen reagál ilyen védekezésre, tehát ha ezt pályára tudja tenni a Fener a döntőben, akkor az nagyban növeli az esélyüket. A festékben jobb helyezkedéssel, Vaugh és Verameyenka aktívabb megjátszásával igyekszik a Fener csökkenteni a magas posztokban mutatkozó hátrányát tavasszal. Ez kiegészül azzal, hogy a rájátszásban jó dobóformát mutattak. Megnehezíthetik a YDÜ életét, sőt pályahátrányból sem lenne bombameglepetés a győzelmük.


A török bajnoki döntő párharc hétfőn veszi kezdetét a YDÜ és a Fenerbahce között. A párharc az egyik fél harmadik sikeráig tart és 2-2-1-es rendszerben rendezik. Tehát az első kettő és szükség esetén a sorsdöntő ötödik meccs házigazdája lesz a magasabban rangsorolt gárda, mely jelen esetben a YDÜ.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: