U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Kezdődik a 2018-as WNBA szezon: bemutatkozik a Lynx, a Sparks és a Mercury

2018.05.16. 21:46 | WNBA

Péntekről szombatra virradóra kezdetét veszi a WNBA 2018-as szezonja. Négyrészes sorozatban vezetjük fel az új évadot. A beharangozó harmadik részében három nyugati csapattal ismerkedhetünk meg. A Minnesota Lynx, a Los Angeles Sparks és a Phoenix Mercury bemutatása következik.

 


A Minnesota Lynx olyan tettre készül, melyet fennállásuk során még nem tudtak véghez vinni: szeretnének címet védeni. Az elmúlt hét szezont nézve négyszer lettek bajnokok, de mindig páratlan években (2011, 2013, 2015, 2017). A címvédésre miden esélyük megvan, bár a korábbi évekhez képest nagyobb volt a mozgás a keretükben és egy sérülés is közbeszólt. Ennek megfelelően több a kérdőjel. Sokszor olvashatjuk különböző elemzésekben, hogy amíg a Lindsay Whalen, Seimone Augustus, Maya Moore, Rebekkah Brunson, Sylvia Fowles ötös rendelkezésre áll, nagy baj nem érheti a Lynx csapatát. A legrutinosabb, a leginkább összeszokott ötös ez, akik között kiváló a kémia és jól működik az a játékrendszer, amit Cheryl Reeve megálmodott. Ezzel nehéz vitatkozni, de szükség van kiegészítő emberekre. Közülük viszont Renee Montgomery és Natasha Howard távozott, míg Jia Perkins és Plenette Pierson visszavonult. Különösen Montgomery kiválása nagy érvágás lehet. Érkezett helyére Danielle Robinson, akitől egy kicsit más stílust várnak, mint amit Montgomery képviselt. Magas posztokra pedig Tanisha Wright és Lynetta Kizer jött. Kizer azonban a szombati előszezon meccsen megsérült, a beharangozó megírásának idejében még zajlanak az orvosi vizsgálatok. Ha nem lesz bevethető, akkor lehetnek nehéz percei a Lynx-nek.

 


Az elmúlt két évben a Los Angeles Sparks és Minnesota Lynx csatázott a bajnoki címért. 2016-ban a Sparks, míg a tavaly a Lynx ért fel a csúcsra. Ha marad a sorminta, akkor ismét a Sparks éve jöhet. A csapatvezetők is ezzel számolnak a ligában. A General Managerek közötti hagyományos közvélemény kutatáson a legtöbben a Sparks bajnoki címe mellett tették le a voksukat. Ennek az állandóság az oka. Maradt Candace Parker, Nneka Ogwumike, Alana Beard (2017-ben az év védője), Odyssey Sims, Chelsea Gray és Jantel Lavender. Jöttek rutinos játékosok részfeladatokra, Cappie Pondexter például kifejezetten sokat segíthet a padról beszállva. Innen a korábbiakhoz hasonlóan Essence Carson és Riquna Williams érkezik majd még. Európai szemmel nézve Ana Dabovic és a Draft-ról elhozott Maria Vadeeva később csatlakozik, de a szereplésük – amennyiben valóban lehetőséget kapnak – mindenképpen érdekes lesz. Semmi nem utal arra, hogy a tavalyi évhez képest visszaesés jöhet a Sparks-nál. A fentebb leírt változásoknak sokkal kisebb hatásuk lehet, mint a Lynx-nél bekövetkezett átalakulásoknak. Sőt akár még előrelépést is hozhatnak. Ha a játékrendszer nem omlik össze, a Sparks a legnagyobb favoritnak tekinthető.


A Phoenix Mercury együttesét szintén sokan kedvelik a magyar szurkolók közül. Nagyon szorítunk Yvonne Turner-nek, hogy a tengerentúlon is le tudja tenni a névjegyét. A keretük továbbra is Diana Taurasi és Brittney Griner köré épül. Danielle Robinson, Kelsey Bone és Cayla George távozott, érkezett viszont Briann January és Sancho Lyttle. A legnagyobb erősítés pedig az lehet, hogy immár édesanyaként visszatért DeWanna Bonner. Itt Európában nagy figyelmet kapott, hogy Raisa Musinát Draftol-ták, de az orosz centertehetség idén nyáron nem megy át a tengerentúlra. Ettől függetlenül egyértelműen mélyültek a rotációs lehetőségeik. A médianapon Sandy Brondello edzőnő a védekezés erősítését emelte ki, melyben nagy segítség lehet Briann January. Az új szerzemények közül Sancho Lyttle-t már korábban kinézték. Úgy tartják, hogy Griner mellett szintén a védekezést javíthatja. DeWanna Bonner pedig támadásban hozhat új impulzusokat. Már a médianapról készült összeállításban kiemeltük, hogy az edzőtáborban a helyszíni kollégák egy kisimult, felszabadult Taurasit láttak. Ha ez a teljesítményében is megmutatkozik, akkor abból sokat profitálhat a Mercury. Tényezők lehetnek a bajnoki címért zajló versenyfutásban.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: