U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Kezdődik a 2018-as WNBA szezon: bemutatkozik a Storm, a Wings és az Aces

2018.05.16. 23:53 | WNBA

Péntekről szombatra virradóra kezdetét veszi a WNBA 2018-as szezonja. Négyrészes sorozatban vezetjük fel az új évadot. A beharangozó negyedik részében három nyugati csapattal ismerkedhetünk meg. A Seattle Storm, a Dallas Wings és a Las Vegas Aces bemutatása következik.

 


A Seattle Storm együttesére Aleksandra Crvendakic szereplése miatt kiemelt figyelmet fordítottunk az előszezonban. A beharangozó megírásának idejében még nem tudjuk, hogy bekerült-e a 12 fős keretbe a Sopron Basket játékosa. Seattle-ben tavaly egy hullámzó szezont zártak, mely során edzőváltás is történt. Jenny Boucek leváltása után a megbízott vezetőedző Gary Kloppenburg tisztességgel lezárta a szezont, de nem számoltak vele az idei évre. Érkezett egy igazi WNBA veterán szakember Dan Hughes, aki 524 meccsel a háta mögött a ligában a legtapasztaltabb szakembernek számít. A Storm kerete továbbra is Sue Bird, Breanna Stewart és Jewell Loyd hármasára épül. Ezzel a trióval a bajnoki címért kellett volna már tavaly is harcolniuk, de a kiegészítő emberek nem sokat tettek hozzá. Úgy tűnik, hogy a szakmai vezetésük leginkább a magas posztok teljesítményében látta a gondokat. Natasha Howard és Courtney Paris szerződtetése is ezt mutatja. Érdekes lesz majd figyelni Jordin Canadát, aki a UCLA-n egyetemi évei alatt hatalmas sztár lett. Már igen fiatalon ponterős játékkal, illetve Sue Bird-nek irányítóposzton besegítve sokat lendíthet a csapaton. Várják a szakírók, hogy az egyre érettebb Jewell Loyd előrébb lépjen támadásban. Ha az előbb felsorolt tényezők összeállnak, jobb évük lehet.

 


A Dallas Wings az elmúlt három évadból kétszer is be tudott jutni a rájátszásba, de biztosak lehetünk benne, hogy a klubnál ennél jobb eredményekben reménykedtek. Remek választási lehetőségeik voltak az elmúlt években a Draft-ot nézve, ennek ellenére az igazi áttörés elmaradt. Ennek jórészt az az oka, hogy nem állt össze egy karakteres játékrendszer. Rendszerint a liga egyik leggyengébben védekező csapatát ők adták. Ennek megfelelően hiába az idén is visszatérő Skylar Diggins-Smith, Aerial Powers, Karima Christmas-Kelly vagy éppen Glory Johnson erőfeszítései, ilyen erős mezőnyben védekezés nélkül eredményt elérni nem lehet. A tavalyi keretükből tízen maradtak. A két új érkező pedig magas posztokra jött, hiszen Liz Cambage és a Draft-on hatodikként választott Azurá Stevens jelentik az erősítést. Magasabb szerkezettel és két ilyen extra játékossal bízhatnak az előrelépésben. Sok múlik azon, hogy Cambage WNBA-s visszatérése miként sikerül. Egy biztos: lényegesen érettebb és higgadtabb, mint az első próbálkozásánál volt. Stevens kiemelkedő adottságait a UConn és korában a Duke színeiben már láthattuk. Remek fizikális adottságaival, ponterős játékával akár közönség kedvenccé is kinőheti magát.


A végére maradt a Las Vegas Aces, mely a San Antonio Stars utódja. Teljesen felesleges szépíteni, botrányosan gyenge éveken van túl ez a franchise. Az elmúlt két szezonban összesen 23 győzelmet értek el. Nem lehet elég alkalommal kiemelni, hogy milyen extra választásaik voltak a Draft-on. 2014-ben harmadikként Kayla McBride, 2016-ban másodikként Moriah Jefferson, míg 2017-ben az első választás jogával Kelsey Plum került hozzájuk. Képtelenek voltak azonban bármilyen előrelépést produkálni velük. 2018-ban szintén elsőként választhattak és ekkor A’ja Wilson került hozzájuk. Nagy kérdés, hogy vele sikerül-e az elmozdulni felfelé. Az nem vitás, hogy korszakos játékos lehet Wilsonból, ráadásul a személyisége is szupersztár jelöltté teszi a kiváló adottságokkal rendelkező centert. Az új tulajdonos az MGM Resorts International nagy fába vágta a fejszéjét, hogy gyakorlatilag a nulláról egy olyan városban, mint Las Vegas profi csapatot építsen. Az üzleti részét innen Magyarországról nem tudjuk megítélni, a klub szakmai vezetését viszont megbízható kezekbe adták. Bill Laimbeer kétszer volt az év edzője a ligában. A 13 szezonjából kilencszer rájátszásba vezette aktuális csapatát. Ha valaki, akkor Laimbeer képes lehet felrázni ezt a még mindig nagyon fiatal keretet. Wilson mellé szükség lenne kiemelkedő egyéni teljesítményekre. Ez leginkább McBride, Jefferson és Plum hármasában van benne. Az utolsó pillanatban megszerezték Shoni Schimmel-t, aki elsősorban addig lehet nagy segítségükre, amíg McBride és Plum Törökországban döntőzik. Az Aces is magyar érdekeltségű klub volt, hiszen Ivey Slaughter az elmúlt szezont hazánkban töltötte. Végül azonban nem tudott bekerülni a keretbe.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: