U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Szombaton kezdődik a bajnoki döntő párharc Franciaországban

2018.05.17. 23:25 | Franciaország

Az európai topligák közül szombaton utolsóként Franciaországban is megkezdődik a bajnoki döntő. Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcot a Bourges és a Tarbes vívja. A papírforma a Bourges sikerét vetíti előre, de a Tarbes már annyi meglepetést okozott, hogy bármi lehet.

 

Fotó: tangobourgesbasket.com

Fotó: tangobourgesbasket.com


A csapatok útja a döntőbe


Kevesen tippelték volna a szezon elején, hogy a Bourges és a Tarbes méri össze az erejét a bajnoki döntőben. Az elmúlt évadban a Bourges lemaradt a fináléról, amit kisebb változás követett. A keret felfrissítése mellett Valérie Garnier helyére Olivier Lafargue érkezett, aki sok tekintetben más stílust képvisel. Az első hónapokban több vereségük is becsúszott, melyre egy komolyabb sérüléshullám rátett még egy lapáttal. Igazolásokkal is be kellett avatkozni, melyek közül különösen Laia Palau érkezése remek döntésnek bizonyult. A rutinja a hullámzó teljesítmény közepette rengeteget ért, megnyugtatta a csapatot. Nem véletlen, hogy tavaszra ütőképes keret formálódott, a kupa elhódítása és az alapszakasz megnyerése egyenesbe hozta a szezont. A rájátszásban a Lyon és a Nantes nem okozott gondot.


A Tarbes idei menetelése az utóbbi évek tükrében óriási meglepetés. A nagy múltú klub 2009 és 2011 között három döntőt vívott, melyből egyet meg is nyert. Anyagi okok miatt azonban gyors visszaesés következett az eredményekben. Az élvonalból is kiestek. Végül a 2015/2016-os szezonban jutottak vissza az első osztályba. François Gomez, a Tarbes edzője nyilatkozta a napokban, hogy számított az élmezőnyhöz történő felzárkózásra, mivel kedvező folyamatok indultak meg a klubnál, de még nem idén, hanem nagyjából három éven belül. Éppen a héten tartották Párizsban a hagyományos szezonzáró gálát, melyen a 2017/2018-as évad egyéni díjait adták át. François Gomez lett az év edzője a női szakágban. A Tarbes az alapszakasz hatodik helyéről indulva jutott fináléba. Előbb a címvédő Villeneuve d’Ascq csapatát búcsúztatták, majd a Bourges mellett talán legjobb szezont futó Charleville-Mézières-t ejtették ki 2-0-val.

 


A Bourges kerete mélyebb és rutinosabb


A bevezetőben már kiemeltük, hogy tavaszra szépen összeállt a Bourges. Ennek alapját az adja, hogy a hazai mag az utóbbi éveket tekintve talán idén teszi bele a legtöbbet a csapatteljesítménybe. Marine Johannes egyértelműen meccsnyerő játékossá nőtte ki magát, de Sarah Michel, Valeriane Ayayi és Diandra Tchatchouang is megbízható teljesítményt nyújt. Az egymást követő második szezonban az „év fiataljának” választott center Alexia Chartereau még tovább fejlődött. A rutinos Elodie Godin pedig ha egészséges, még mindig 25-30 perces játékosként szerepel. A légiósok közül Palau irányítóposzton, Katherine Plouffe pedig remek centerjátékkal tud segíteni. Még azt is elbírta a Bourges, hogy Cristina Ouvina a téli sérülése óta kevésbé eredményes. A visszavonulás határán lévő Kristen Sharp pedig lényegében már nem tesz hozzá a játékhoz. Lényegesen egységesebb a Bourges, mint a korábbi években. Szemmel látható, hogy a kirakósban mindenki a helyére került. Nincsenek hiányposztok, jól működik a rotáció és leosztottak a szerepek.


A Tarbes-nál a sikeres szezon alapját az adta, hogy rettenetesen erős hazai pályájuk volt. Az egész évet nézve mindössze két vereséget szenvedtek el saját közönségük előtt, a Basket Landes és a Lattes Montpellier nyert náluk. Október elején 71-61-re még a Bourges-t is legyőzték. Ez a jó szereplés ellensúlyozta a téli idegenbeli botlásokat, amik miatt a hatodik helynél nem tudtak előrébb végezni. A Tarbes messze nem mondhatja el magáról, hogy ennyi játékost forgathat. François Gomez a szezon utolsó hónapjait hatfős aktív rotációval tudta le. Irányítóposzton a rutinos spanyol Ana Suárez Utrero pályafutása legjobb évét teljesíti. Gólpasszai mellett a pontszerzésből is ki tudja venni a részét. A kezdőben kettes poszton Adja Konteh szállítja a pontokat, míg hármas pozícióból Angie Bjorklund teszi ugyanezt. A magas posztokat Aby Gaye és Michelle Plouffe jól meg tudja oldani. Pikáns lesz, hogy a kanadai Plouffe ikerpár tagjai egymás elleni harcolnak majd. A padról a külső sornak Tima Pouye segít. A többiek kiegészítő-szerepet vagy még annyit sem kapnak. Különösen nagy probléma, hogy magas posztokon szűkösek a rotációs lehetőségeik.


A sűrű menetrend a Bourges esélyeit növeli


Összességében elmondható, hogy a döntő nagy esélyese a Bourges. Nagyon sűrű a finálé menetrendje, hiszen ha szükség lesz rá, akkor a sorsdöntő ötödik meccset május 28-ra írták ki. Tehát 10 napot hagytak a teljes párharcra. Bár már mindkét csapat múlt héten lezárta elődöntőjét, a fix időpontokkal dolgozó televíziós szerződés miatt nem lehetett előbb kezdeni. Ez egyértelműen a Bourges mélyebb rotációs lehetőségeit, a keretük jobb variálhatóságát emeli ki. Ráadásul a Bourges a magas posztokon mutatkozó fölényében, illetve stabil védekezésében és abból építkezve gyorsabb, futósabb játékában is bízhat. Ezeket az erényeket egy három győzelemig tartó párharc még inkább kidomboríthatja. A Tarbes stabil csapatteljesítménnyel és a rájátszásra eddig jellemző dobóformájával zavarba hozhatja ellenfelét, de ilyen hosszú párharc megnyeréséhez vékonynak tűnik.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: