U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Átigazolási körkép Lengyelországból

2018.05.22. 13:18 | Lengyelország

Időnként kitekintünk arra, hogy hol tart a jegyzettebb európai ligák átigazolási piaca. Ezúttal Lengyelországba látogatunk, ahol minőségi légiósok érkezését jelentették be az élcsapatok.


Kezdjük a bajnok CCC Polkowice együttesével, ahol egy rettenetesen sikerült ősz után tavaszra Maros Kovacik vette át az irányítást. A kiváló szlovák szakember szépen összerakta a csapatot, az utolsó 17 meccsükből mindössze egyet veszítettek el és magabiztosan lettek bajnokok. Maros Kovacik marad az edző a következő évadban is és a játékosok közül Weronika Gajda, Miljana Bojović, illetve az évad MVP-jének megválasztott brit center Temi Fagbenle már hosszabbított. Mellettük az is biztos, hogy Alysha Clark, Artemis Spanou és Angelika Stankiewicz távozik a klubtól. Egyelőre új érkezőről még nincs hivatalos hír.


Az Artego Bydgoszcz szintén remek szezont zárt, megnyerték a kupát és sikerként könyvelték el a bajnoki ezüstérmet is. Ennek megfelelően igyekeznek együtt tartani a keretet. Hosszabbított Tomasz Herkt vezetőedző, illetve a játékosok közül az extra szezont futó Dragana Stanković, Agnieszka Szott-Hejmej és Elżbieta Międzik. Justyna Żurowska-Cegielska távozása már biztos, míg az elmúlt évad légiósaival még zajlanak az egyeztetések.

 


A harmadik helyre a Sleza Wroclaw futott be, ahol lezárul egy korszak. Távozik Sharnee Zoll-Norman, Kourtney Treffers, Agnieszka Kaczmarczyk, illetve a remek tavaszt produkáló Elina Babkina (Dikeoulakou). Teljesen új légiós-különítményük lesz tehát, melynek névsorát még nem jelentették be. Eddig Karina Szybała, Marissa Kastanek, illetve a vezetőedző Arkadiusz Rusin rendelkezik szerződéssel a következő vadra.


Nagy meglepetésre mindössze a negyedik helyen zárt a Wisla Krakow. Hamar elkezdődött az építkezés a klubnál a következő évadra. Messze a krakkóiak állnak a legjobban a lengyel élmezőnyből a keret kialakítását illetően. A tavalyi alapcsapatukból Magdalena Ziętara, Giedre Labuckiene, Leonor Rodriguez és Klaudia NiedĽwiedzka maradt. Bizalmat szavaztak a folytatásra Krzysztof Szewczyk vezetőedzőnek, akinek olyan új érkezőket kell beépítenie, mint Maria Perez Araujo, Bozica Mujovic, Justyna Żurowska-Cegielska, Maria Conde, Anna Jakubiuk és várhatóan Jordin Canada.


A fenti névsort tekintve érdekesség, hogy tovább erősödik a spanyol vonal a klubnál. A tavalyi U20-as Európa-bajnok spanyol válogatottból a kontinenstorna MVP-je Maria Conde és Maria Perez Araujo is Lengyelországba kerül. Figyelemre méltó, hogy helyi lapértesülések szerint a UCLA és a Seattle Storm irányítója, a WNBA Draft-on ötödikként kiválasztott Jordin Canada is itt kezdheti meg profi pályafutását. A hivatalos bejelentésre egyelőre még várunk. Egy biztos: ezzel a Wisla Krakow-val mindenképpen számolni kell. Még akkor is igaz a kijelentés, ha tekintélyes a távozók névsora is, melyet Chayenne Parker, Sonja Greinacher, Tamara Radocaj, Maurita Reid, Farhyia Abdi és Katarzyna Suknarowska-Kaczor alkot.


Komoly erősítésekbe kezdett, az elmúlt évadban nyolcadik helyen záró Gdynia. Megtartották a teljes lengyel magot, melyet Anna Makurat, Kamila Podgórna, Anna Jakubiuk, Jowita Ossowska és Aldona Morawiec alkot. Hozzájuk pedig érkezett Paulina Misiek, a megszűnő kassai csapattól Barbora Balintova és Anna Jurčenková, illetve az ausztrál válogatott Rebecca Allen. Az elmúlt évad légiósai közül Kaelha Copper, Kristine Vitola, Victoria Jankoska távozása biztos, ugyanúgy, ahogy a következő szezonban Anna Jakubiuk sem erősíti már a Gdyniát.


A lengyel átigazolási piac IDE KATTINTVA egy rendezett táblázat formájában részletesen követhető.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: