U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Szombaton rendezik a negyedik meccset a francia döntőben

2018.05.25. 15:58 | Franciaország

Szombaton 16 óra 30 perctől negyedszer is összecsap a francia bajnoki fináléban a Bourges és a Tarbes. Az első két találkozót könnyedén nyerte hazai pályán a Bourges, de a Tarbes a harmadik meccsen saját közönsége előtt hosszabbítás után 64-63-as sikert aratott. Ezzel életben maradt a párharcban és szombaton ismét hazai környezetben már a sorsdöntő ötödik meccs kivívásáért játszik.

 

Fotó: tangobourgesbasket.com

Fotó: tangobourgesbasket.com


A női kosárlabdázás kedvelői közül, akik csütörtök este a francia finálé harmadik meccsét választották kikapcsolódásnak, biztosan nem bánták meg a döntésüket. Igazi döntőt láthattunk, remek hangulattal, kellő feszültséggel és nagyot küzdő csapatokkal. A Bourges dominálta az első két meccset és a harmadik elején is 10 pontos előnyt épített fel. A Tarbes azonban nem hagyta leszakítani magát és onnantól egy teljes új mederbe terelődött az összecsapás. „Látótávolságban tudtunk maradni az első bourges-i futás után, ami különösen a második találkozón, nem sikerült.” – értékelte az első perceket François Gomez, a Tarbes mestere. Igaz, a harmadik mérkőzés során is 40 perc 16 másodpercen keresztül vezetett a Bourges, de nem tudott nyerni.


A Tarbes lényegében azt a taktikát választotta, amit ilyen helyzetben minden csapat meglép. Telt házas hazai pályáján amennyire csak a játékvezetői felfogás engedte (ezúttal igencsak engedte, ezt meg kell jegyezni), felkeményítette játékát. Ki tudta zökkenteni a ritmusából a lényegesen jobb erőkből álló ellenfelét. A Bourges szokatlanul rosszul reagálta le ezt a szituációt. Idegesen, pontatlanul, rossz döntéseket hozva játszott. „Ilyen közegben ez valamennyire normális. Én személy szerint szeretek ilyen hangulatban játszani. Arra kell törekedni, hogy így is maximálisan a feladatunkra koncentráljunk.” – mondta Olivier Lafargue a Bourges vezetőedzője a meccs utáni sajtótájékoztatón.

 


Az első két találkozón elérte a 80 pontot a Bourges, ezúttal 45 perc alatt jutott 63-ig. Hiányzott támadásban az igazán klasszis teljesítmény a húzóembereiktől. Különösen Marine Johannes és Valeriane Ayayi maradt el az első két összecsapáson mutatott játékától. Johannes a 10 pontjának többségét az első negyedben szerezte, míg Ayayi kilenc mezőnykísérletéből mindössze egy lett sikeres. Ezt csak részben ellensúlyozta Katherine Plouffe ponterős játéka. A palánk alatt ugyanakkor fölényben volt a Bourges. Éppen nagy részében Plouffe-nak köszönhetően 11 támadólepattanót szedtek és összesen 13 pontot értek el második esélyből. Erre egyértelműen lehet építeni a negyedik meccsen. Ha támadásban többen előrelépnek és higgadtabb tud maradni a Bourges, akkor még mindig toronymagas esélyes.


A Tarbes védekezését dicséri, hogy amíg az első meccsen 9, a másodikon 11 eladott labdája volt a Bourges-nek, ezúttal 15 ilyen hibába tudták belekényszeríteni ellenfelüket. A harmadik találkozón a hazaiak eközben sokkal jobban megbecsülték a labdát, mint tették azt idegenben. Az első meccsen 25, a másodikon 22 eladott labdát regisztráltak a statisztikai lapjukra, ezúttal viszont 17-et. A Tarbes-nál Michele Plouffe (16 pont, 10 lepattanó) és Aby Gaye (14 pont) extrát hozott támadásban, ami az első két felvonás során szintén elmaradt. Összességében azt lehet mondani, hogy egy ilyen hosszabbításos siker lélektanilag rengeteget érhet a hátrányban lévő csapatnak. Különösen, hogy a 2-2-1-es rendszer miatt újra hazai pályán szerepelhet a Tarbes. Ugyanakkor a két keret közötti különbség minőségben és rotációs lehetőségekben egy ilyen fárasztó csata után hatványozottan számíthat. Ebben a Bourges jobb, mely így joggal bízhat a bajnokavatásban.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: