U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Valérie Garnier: érdekes tapasztalat emberileg és szakmailag

2018.06.06. 12:14 | Törökország, Franciaország

Az európai élmezőnyt nézve a tavasz legérdekesebb edzőváltása a Fenerbahce-hoz kötődött, ahol Firat Okul vezetőedző helyét a francia válogatott szövetségi kapitánya Valérie Garnier vette át. Az ismert edzőnő bajnoki címet nyert a csapattal. A tapasztalatairól az egyik francia női kosaras portálnak beszélt.

 

Fotó: fenerbahce.org

Fotó: fenerbahce.org


Mindkét fél részéről nagyon bátor döntésnek bizonyult a közös munka, hiszen Valérie Garnier egy teljesen más közegben dolgozott eddig, mint a török női kosárlabda. Ráadásul még soha nem irányított csapatot hazáján kívül. „Ez az első tapasztalat, mind szakmai, mind emberi oldalról nagyon érdekes volt. Az alapoktól kezdtük a munkát egy kiváló játékosok alkotta kerettel. Könnyen ment a beilleszkedés, a csapat nyitott volt a változásokra. Gyorsan kialakult a bizalom, hogy együtt próbáljuk megoldani az előttünk álló kihívásokat. Keményen dolgoztunk és ez kifizetődött.” – mondta Garnier, akit kérdeztek arról is, hogy miként élte meg Törökországban tartózkodva a YDÜ megszűnését.


„A Yakin Dogu egy nagyon jó csapat volt remek játékosokkal. Euroliga Final Four-ban szerepeltek, megnyerték a bajnoki alapszakaszt. A következő évadra nézve is erős alapjaik lettek volna. Nagyon káros egy ilyen helyzet a játékosok, a bajnokság és az Euroliga szempontjából.” – jelentette ki a Fener edzőnője, akit a következő szezon keretéről is kérdeztek. Egyelőre még zajlanak a tárgyalások a Fener-nél, de Garnier bizakodó. „Jól dolgozott a csapat, az volt a kérésem, hogy próbáljuk meg a magot együtttartani. Lesznek, akiket tehetősebb csapatok elvisznek, de hiszem, hogy az új játékosainkkal minden fronton versenyképesek leszünk.”

 


A francia válogatottról is megosztotta gondolatait Valérie Garnier a postup.fr portálnak adott nyilatkozatában. Ebben elmondta, hogy az Eb-selejtezők előtt Céline Dumerc, Isabelle Yacoubou és Gaëlle Skrela válogatottságtól történő visszavonulásával kellett megbirkóznia a csapatnak. A rutinosabb játékosok közül Endy Miyem-től és Sandrine Grudától várja, hogy előlépjenek vezérré a fiatalok mellett. Rajtuk egyébként azt látja, hogy egyre több meccsel a hátuk mögött egyre tapasztaltabbak lesznek. A három győzelem bizakodásra ad okot az Eb-selejtezőben, míg a szlovéniai vereséget egy fontos tapasztalatnak nevezte.


A francia válogatott szeptember végén Világbajnokságon szerepel. Nem került könnyű csoportba Franciaország, hiszen Dél-Korea, Görögország és Kanada lesznek az ellenfeleik. Az ázsiai riválist „sötét lónak” titulálta az interjúban Garnier. A görögök kapcsán Maltsi és Kaltsidou klasszisát emelte ki, miközben egy jól küzdő és mindig komoly ellenállást kifejtő csapatként jellemezte őket. Kanada pedig azért lesz speciális ellenfél számukra, mivel a keret jelentős része Franciaországban játszik. A csapatukból Katherine és Michelle Plouffe, Nayo Raincock-Ekunwe és Kia Nurse nevét hangsúlyozta külön is az edzőnő.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: