Európa-bajnokság 2019

Székely Norbert a válogatott májusi összetartásáról

2018.06.12. 16:00 | Magyarország

Múlt héten zárult a felnőtt válogatott 2018-as tavaszi összetartása. Székely Norbert és stábja vezetésével három és fél hetet töltött együtt a magyar csapat. A szövetségi kapitány az M4 Sport kosárlabda magazinjában foglalta össze a tapasztalatokat.

 


Lapunk felületein is nagy terjedelemben követtük csapatunk szereplését, mely két mérkőzést vívott Csehországban és három találkozót Franciaországban. A mérleg három győzelem és két vereség, de a számszerű eredményeken túl sokkal fontosabbak azok a visszajelzések, melyeket a keret tagjaitól kapott a szakmai stáb. Olyan játékosok is megmutathatták magukat, akik eddig nem vagy csak kevés lehetőséget kaptak a válogatottban.


„Ami nagyon fontos, hogy a puzzle kirakóban próbáltunk tovább rakosgatni. Jól megválasztott ellenfelek ellen kellett játszanunk, hasonló cipőben járt ez a két csapat. Sok játékosa hiányzott abból a csapatból, ami az Európa-bajnoki selejtezőben szerepel, de olyan koncepció mellett haladtak, amiben mi is dolgozunk. Megtalálni azokat a játékosokat, játékelemeket, amivel eredményesek tudnak lenni. Egy kicsit már mindkét csapat előkészítette a következő évet, hiszen nagy esélyük van arra, hogy ott legyenek az Európa-bajnokságon. Ahogy nekünk is.” – tekintett vissza a felkészülési meccsekre Székely Norbert, majd így folytatta:


„A saját csapatunkkal foglalkozhattunk elsősorban. Kialakíthattuk azt a dinamikát, ami csapaton belül nagyon fontos. Megtaláltuk az egyensúlyt, hierarchiát teremtettünk. Megnézhettünk olyan játékosokat, akik eddig nem voltak bent a keretben és nagyon szépen teljesítettek. Nem fontos az, hogy milyen eredményeket értünk el. Az viszont annál fontosabb, hogy a jövő szempontjából elindult valami és egy olyan úton indult el, amelyik a jövőre való tekintettel jó út.”

 


Az öt lejátszott találkozón a Sopron Basket centere Határ Bernadett lett a legeredményesebb játékos. Már visszatérő kérdésként ismét szóba került a játékidő a klubban és a válogatottban. Erről a szövetségi kapitány így vélekedett az M4 Sport műsorában: „A klub magánügye, hogyan játszat és az is hozzátartozik, hogyan edz egy játékost. Határ Betti eljött a válogatottba, ott pedig kiemelkedően teljesített. Megkapta azokat a lehetőségeket, amiket meg kellett kapnia. Épült tőle, de épült előtte a klubszezonban is. Anélkül nem tudott volna ilyen teljesítményt nyújtani. Nagyon sokat lépett előre gondolkodásban, jó döntéseket hoz. Ha valakit ki kell emelni ebből a csapatból, akkor Határ Betti az.” – összegzett Székely Norbert.


A magyar csapat 3 győzelemmel és 1 vereséggel, igen kedvező pontkülönbséggel rendelkezik a 2018-as Európa-bajnokság selejtezőjében a C-csoportban. Gyakorlatilag a kontinenstornára való sikeres kvalifikáció kapujában áll csapatunk, melyre még két meccs vár. Novemberben előbb Albániában lép pályára, utána Oroszországban zárja a sorozatot.


„Az a legfontosabb, hogy a második hely biztosan megvan.” – jelentette ki Székely Norbert. „Álmodjunk nagyot és legyünk elsők a csoportban, de ha nem sikerül, a második hely az biztos. Az albánok és az oroszok elleni meccsek tétje a pontkülönbség, hiszen a második helyezettek közül nem mindenki jut ki az Európa-bajnokságra. A legjobb hat ott lehet a nyolcból. Nekünk nagyon jó pontkülönbségünk van eddig. Az albánokat nagyon meg kell verni és ha az oroszoktól úgy alakul, hogy kikapunk, akkor is minél kisebb különbséggel. Akkor nagy esélyünk van, hogy ott legyünk a következő évi Európa-bajnokságon.” – fogalmazott a szövetségi kapitány.

 

Az 2019-es Eb-selejtezőjében a csoportunk állása:

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.


Partnereink: