U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Elhunyt Anne Donovan

2018.06.14. 03:41 | Egyesült Államok

Szerdán a késő esti órákban 56 éves korában szívrohamban elhunyt az Egyesült Államok női kosárlabdázásának legendás alakja Anne Donovan, aki játékosként kétszer és szövetségi kapitányként is szerzett olimpiai aranyérmet.

 

Fotó: twitter.com/seattlestorm

Fotó: twitter.com/seattlestorm


Anne Donovan már az egyetemi évei alatt felhívta magára a figyelmet. A 203 cm magas center 1979 és 1983 között az Old Dominion University hallgatója volt, ahol a szakmai program történetének legjobbjaként 20 pontot és 14.5 lepattanót átlagolt. Egyetemi karrierjének csúcspontján Donovan 1980-ban bajnoki címre vezette együttesét. Ebben az esztendőben a válogatott tagjaként már ott lehetett volna a moszkvai olimpián, de ezen az eseményen politikai okok miatt az Egyesült Államok nem vett részt. Később azonban két olimpiai szereplésre nyílt lehetősége: 1984-ben és 1988-ban is meghatározó egyénisége volt az aranyérmes amerikai válogatottnak.

 


Visszavonulása után Anne Donovan azonnal edzői pályára lépett. Először korábbi egyetemén helyezkedett el másodedzőként, majd először vezetőedzői megbízatást az East Carolina University adott számára. A WNBA-ben 2003-ban kapott kispadot, ekkor a Seattle Storm csapatát vette át, melyet egészen 2007-ig irányított. Eredményes időszak volt, 2004-ben a bajnoki címet is elhódította a seattle-i együttessel. Donovan ezzel párhuzamosan a női válogatott szövetségi kapitányi posztját is betöltötte. A 2006-os Világbajnokságon még elmaradt a kiemelkedő siker, ekkor bronzérmet szerzett a válogatottal. A 2008-as pekingi Olimpián azonban felért a csúcsra, így azon kevesek közé került, akik játékosként és edzőként is olimpiai aranyérmet vehettek át. Ezt követően a New York Liberty és utoljára a Connecticut Sun szakmai munkáját irányította a WNBA-ben, de 2010 és 2013 között a Seton Hall-nál egyetemi kitérőt is tett.


Legendás alakját veszítette a női kosárlabdázás! Nyugodjék békében!

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: