U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Marina Maljkovic a Galatasaray-ról, Kínáról és a szerb válogatottról

2018.06.18. 15:48 | Európa, Kína

A nemzetközi híreket tekintve az elmúlt hét egyik nagy bejelentése volt, hogy a szerb válogatottat irányító Marina Maljkovic klubszinten távozik a Galatasaray-tól és Kínában fog dolgozni. A francia PostUp.fr portálnak adott exkluzív interjút a szerb edzőnő, melyben részletesen beszélt a döntéséről.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball


Látszólag két sikeres évet töltött a Galatasaray-nál Marina Maljkovic, de ahogy a nyilatkozatából kiderül: mégsem távozik teljesen elégedetten. Az első szezonjában egy török szinten szerényebb kerettel bronzérmes lett, míg a második évében Európa Kupát nyert.


„Nagyon nehéz szezonon vagyok túl. Törökországban választások lesznek hamarosan, sok probléma volt a klub körül is és nem csak a kosárlabda csapatnál (változott az elnök személye például), így nagy eredmény az Európa Kupa megnyerése. A trófea ellenére a vezetők nem mutattak nagyobb elköteleződést a női kosárlabda iránt. Nem éreztem a motivációt a további előrelépésre. Új vezetők érkeztek és nem igazán értettem a szándékukat. Stabilabb szezont akartak, de nagy dolgokat, mint például a focicsapatnál, nem terveztek. Azt mondták, hogy először az legyen meg és utána meglátják mi lesz a többi sportággal.” – avatta be a francia lap szerkesztőit az elmúlt évad hátterébe Maljkovic, majd így folytatta visszatekintését:


„Az első évben nem volt célkitűzés, talán csak annyi, hogy maradjunk az első osztályban. Ne felejtsük el, hogy amikor odaigazoltam az egyik legkisebb költségvetéssel számolhattunk a klub történetében. Nem volt más terv, mint az, hogy fiatalokkal dolgozzunk. Végül harmadikak lettünk és kiharcoltuk az Euroliga indulást, ami nagy eredmény! A második évben, ahogy már mondtam, a munkát pályán kívüli események zavarták meg. Az Európa Kupa elhódítása ettől függetlenül tényleg felejthetetlen élmény. A játékosaim a végsőkig hittek a sikerben, nem adták fel a nehézségek ellenére. Ez kifizetődött egy szép trófeával. Szerintem két sikeres év volt és egy nagyszerű tapasztalat. Nincs bennem hiányérzet. Talán csak annyi, hogy az Európa Kupa megnyerése ellenére nem éreztem a szándékot a klubban az előrelépésre és arra, hogy újra európai top-csapatot építsenek. Csak a szépre fogok emlékezni és nagyon büszke vagyok a törökországi időszakra!” – jelentette ki Marina Maljkovic.

 


Éles váltással Kínában folytatja a szerb edzőnő. Marina Maljkovic az elmúlt évadban elődöntőt játszó Sanghaj gárdájának szakmai munkáját fogja irányítani. „Egyszerű a történet. A klub vezetői elrepültek Belgrádba, hogy megkeressenek. Nagyon imponált, hogy ennyire eltökéltek voltak a szerződtetésemmel kapcsolatban. Nem gondolkoztam sokat. Számomra, ha látok egy érdekes projektet, amivel kapcsolatban előzetesen jó érzéseim vannak, nincs min gondolkozni. Egyáltalán nem foglalkoztam azzal, hogy Kína mennyire messze van. Nem vagyok az a típus, aki ilyen dolgokon sokat töpreng. Biztos vagyok benne, hogy nagyszerű élmény lesz. A válogatottjukat ismerem, az elmúlt években a bajnokságukat is követtem. A kemény munkában hisznek. Ebben nagyon hasonlóan látjuk a világot.” – mondta Maljkovic.


Januárban visszatért a szerb válogatott szövetségi kapitányi posztjára Maljkovic. Hasonlóan érzelmi oldalról közelítette meg ezt a döntést is, mint a kínai kalandot. „A Szerb Kosárlabda Szövetség elnöke Pedrag Danilovic, aki korábban nagyszerű játékos volt, meglepett egy decemberi Euroliga meccs után Isztambulban. Egyszerűen közölte: a „hazának szüksége van rád”. Elmondta nekem, hogy Szerbia rendezi az Európa-bajnokságot és ez egy most vagy soha lehetőség. „Szükségünk van rád, nem tudjuk nélküled megcsinálni. Addig nem megyek el, amíg nem mondasz igent.” – nagyon egyenesen és őszintén beszélt. Itt is sok gondolkodás nélkül döntöttem.” – mondta Maljkovic, aki ettől függetlenül nem titkolta fenntartásait a visszatérés kapcsán.


„Nekem ebben sokkal több a veszíteni valóm, mint amit nyerhetek” – jelentette ki a francia lapnak adott interjújában. „Sokat várnak tőlem a múlt eredményei alapján. Nagy kihívás megismételni a korábbi Európa-bajnoki szereplést. Ahogy azonban a sajtótájékoztatón is elmondtam januárban, a személyes karrieremmel kapcsolatos fenntartásaimat félretettem és elfogadtam, hogy szükség van a segítségemre. Sokan óvtak attól, hogy ilyen helyzetben nem kellene visszatérni, hiszen rendkívül nehéz megismételni a 2015-ös menetelést. Különösen úgy, hogy nem kvalifikáltuk magunkat a Világbajnokságra és szinte új csapatot kell építeni.” – összegzett Marina Maljkovic.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: