U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Hétvégén Andorrában Eb-selejtező vár a 3x3-as válogatottra

2018.06.21. 21:46 | Magyarország | Írta: Nagy Norbert

Június 23-án és 24-én rendezik Andorrában a szeptemberi bukaresti 3x3-as Európa-bajnokság azon selejtező-tornáját, melynek mezőnyében a magyar válogatott is szerepel.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball


Szeptember 14. és 16. között kerül sor Bukarestben a 2018-as 3x3-as Európa-bajnokságra, melyet megelőzően a FIBA három selejtezőt írt ki. Ezek közül az elsőt rendezik Andorrában, ami finoman szólva sem ismeretlen helyszín. Egymást követő harmadik évben lép itt pályára válogatottunk. Az elmúlt két nyáron ráadásul szép sikert is hozott az andorrai szereplés. Idén ezen az erőpróbán négy hely talál gazdára az Európa-bajnokságra. A lebonyolítás a korábbiakhoz képest változott. A kilenc résztvevő gárda két csoportban kezdi meg a szereplését. A csoportgyőztesek automatikusan részvételi jogot szereznek, nekik nem is kell többet pályára lépniük. A csoportok második és harmadik helyezettjei játszanak keresztbe a maradék két helyért.


A magyar válogatott a B-csoportba nyert besorolást, ahol sorrendben Szerbia, Észtország és Lettország lesznek a riválisok. Szombaton 11 óra 30 perctől Szerbia ellen kezdenek a magyar lányok. A szerb csapatot jól ismerhetjük, hiszen a B33 Tour kecskeméti és pécsi tornáján is találkoztunk velük. Kecskeméten nagy csatában szerb siker született, míg Pécsett remek távoli dobásokkal válogatottunk magabiztos győzelmet aratott. Május közepe óta folyamatosan versenyeztetett, jó szerkezetű csapatot neveztek a szerbek. Jefimija Karakasevic személyében ráadásul egy olyan játékosuk is van, aki az elmúlt évadot hazánkban töltötte, amikor a Vasas színeiben szerepelt.


Rögtön az első meccs során tehát egy nehéz ellenfél jön szembe. A szerbek elleni találkozó várhatóan alapjaiban meghatározza majd a folytatást. Azt a folytatást, ahol szombaton 17 óra 20 perctől Észtország lesz a második rivális. Az észtekkel tavaly is találkoztunk Andorrában és rendkívül csalóka a 17-10-es végeredmény. Kellemetlen stílusú ellenfél volt, akiket az utolsó percekben tudott bedarálni a magyar csapat. Évek óta összeszokott válogatottat szerepeltetnek, ahol ketten vannak átfedésben a tavalyi keretükből. A többiek is azonban végig a versenyző kerettel készültek korábban. Bár nincsenek annyira szem előtt, mint a nyugat-európai erőpróbák, de a balti államokban sok tornát bonyolítanak le. Ennek megfelelően meccsrutinnal rendelkező szervezett riválisra készülhetünk.

 


Vasárnap egy mérkőzést biztosan játszik válogatottunk, 11 óra 50 perctől Lettország következik. Érdekes a lettek helyzete, hiszen népszerű náluk a női kosárlabda, ráadásul 3x3-as szakágban is rengeteg kisebb-nagyobb tornájuk van. Az utánpótlás terén több Eb-selejtezőt rendeztek, de a felnőtteknél az áttörés várat magára. 2014 óta nem kvalifikálták magukat Európa-bajnokságra. Abból a keretből Ieva Vitola még most is tagja a válogatottjuknak. Sőt, nyugodtan mondhatjuk: azóta töretlenül alappillére az együttesnek, mely tavaly volt a legközelebb az újabb kvalifikációhoz. Akkor csak rosszabb pontkülönbséggel maradtak le a franciaországi selejtezőben. Érdemes kiemelni, hogy a Németországban légióskodó Sabine Niedola személyében egy rutinos ponterős játékost hívtak be a csapatba. Hatványozottan igaz, hogy már nem lehet biztosra menni ellenük.


A csoportgyőzelem és az egyenes ági kvalifikáció óriási fegyvertény lenne, ugyanis onnantól kezdve a keresztjáték során egy meccs döntene a továbbjutásról. Azon az egy találkozón pedig bármi történhet. A másik ág ráadásul brutálisan erős. Az olaszok a világbajnok csapatukkal készülnek. A spanyolok sem változtattak a manilai keretükön, miközben a házigazda Andorra szintén nagyon szeretne bizonyítani.


A torna mérkőzéseit a szokásoknak megfelelően a FIBA 3x3-as Youtube csatornáján élőben lehet követni.


A csoportok beosztása:
A-csoport: Andorra, Olaszország, Spanyolország, Azerbajdzsán, Görögország
B-csoport: Magyarország, Észtország, Lettország, Szerbia

 

A magyar válogatott csoportmeccsei


Június 23., szombat
11:30 Magyarország - Szerbia
17:20 Magyarország - Észtország


Június 24., vasárnap
11:50 Lettország - Magyarország


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: