U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Múltidézés: az emlékezetes a 2006-os soproni U20-as Európa-bajnokság

2018.06.21. 17:27 | U20-as Európa-bajnokság 2018, Sopron | Írta: Nagy Norbert

Július 7-én rajtol Sopronban a 2018-as U20-as A-divíziós Európa-bajnokság. Utoljára 2006-ban adott otthont Magyarország U20-as kontinenstornának, a házigazda akkor is Sopron volt. A FIBA minap meghirdetett közönségszavazása jó alkalmat kínál arra, hogy felidézzük a női kosárlabda hívei számára máig emlékezetes 10 napot.

 

Fotó: FIBA Europe/Rébay Viktor

Fotó: FIBA Europe/Rébay Viktor

 

Fényképes visszatekintés ITT tekinthető meg


Úgy érkezett el 2006 nyarán a hazai rendezésű U20-as Európa-bajnokság, hogy az 1986-87-es generáció a korábbi évek FIBA tornáin remek teljesítménnyel már megmutatta magát. Sopronban végül Czank Tímea, Semsei Barbara, Köllő Rita, Somogyi Andrea, Jekatyerina Szavercsenko, Horti Dóra, Vincze Viktória, Honti Katalin, Tajkov Georgina, Pál Szandra, Somogyi Nikolett és Fritz Judit összeállításban szerepelt Székely Norbert irányításával válogatottunk.


Nem volt szerencséje a magyar csapatnak a sorsolással, hiszen kiemelkedően a legerősebb alapcsoportba került válogatottunk. A később MVP-nek megválasztott Isabelle Yacoubou vezette Franciaország, az Olexandra Gorbunova köré épülő Ukrajna és az akkoriban még lényegesen versenyképesebb Izrael voltak a riválisok. A magyar lányok azonban mindhárom mérkőzésüket megnyerték.


A nyitó nap Izrael nagy csatában történő 68-62-es legyőzését hozta. Másnap Franciaország volt az ellenfél és bár riválisunk a félidőben 13 ponttal vezetett, de a magyar csapat nem adta fel. Szoros végjátékban óriási bravúrral 73-70-as győzelmet arattak a mieink. Ukrajna ellen a csoportkör utolsó fordulójában felszabadultan játszva 92-63-ra nyert a magyar csapat és ezzel veretlenül a „B” jelű négyes élén végzett. Ennek azért volt nagy jelentősége, mivel ekkor még középdöntő csoportkört is rendeztek a FIBA korosztályos eseményein és ide csak győzelmeket vitt magával a magyar együttes, ami megalapozta a négy közé jutást.

 

Fotó: FIBA Europe/Rébay Viktor

Fotó: FIBA Europe/Rébay Viktor


A középdöntőben az első ellenfél a torna kiemelkedően legerősebb válogatottja Oroszország volt. Ekkor versenyzett az Elena Danilochkina, Tatiana Vidmer, Evgenia Belyakova – féle generációjuk. Az oroszok 82-55-ös sikerrel érvényesítették fölényüket, de a torna ezen szakaszában a következő két találkozó számított az igazi kulcsmeccsnek. A belgák elleni 74-68-as siker a sok szép emlék közül az egyik igazán extra. A papírforma szerint az oroszok mögötti másik elődöntős helyről volt hivatott dönteni ez a csata. Nem véletlen, hogy egy magas hőfokú meccs kerekedett.


A magyar válogatott nyolc ponttal is vezetett a negyedik negyedben Belgium ellen, de a végjátékban egy egységre felzárkózott riválisunk. Végül másfél perccel a lefújás előtt Somogyi Andrea triplája döntött. Ez volt az a mérkőzés, amely Honti Kata 24 pontos, 10 lepattanós dupla-dupláját is hozta, amely mellé hat gólpassza párosult. A középdöntő utolsó fordulójában Görögország volt az ellenfél. Itt már felszabadultan egy magabiztos teljesítménnyel bebiztosította a csoport második helyét, ezzel az elődöntős szereplés lehetőségét válogatottunk.

 


Az elődöntőben újra Franciaország jött szembe. Az alapcsoportban sikerült ellenük a bravúr, de azt a teljesítményt még tovább lehetett fokozni. Hosszabbítás után 87-85-ös győzelmet arattak a magyar lányok. A harmadik negyed végén 10 ponttal vezetett Franciaország, csapatuk azonban egy pillanatig nem adta fel. Két perc volt vissza a rendes játékidőből, amikor Köllő Rita triplájával utolértük riválisunkat. Ezt követően még kétszer is vezettek a franciák, de Somogyi Andrea és Semsei Barbara mindkét alkalommal egyenlített. Jöhetett a hosszabbítás 75-75-ről. A ráadásban is fej-fej mellett haladtak a csapatok és végül 7 másodperccel a vége előtt Semsei két büntetőt értékesítve alakította ki a végeredményt.


A finálét Oroszországgal vívta a magyar csapat. A középdöntőben már találkozott a két gárda. Szépen, nagy hittel játszva lényegesen szorosabb eredményt alakított ki az akkori mezőnyből minden tekintetben toronymagasan kiemelkedő együttes ellen válogatottunk. Végül 77-68-ra nyertek az oroszok. A lefújás pillanatában azonban egy nagy boldog fantasztikus ezüstérmes csapatot ünnepelhettünk! Joggal lehet mindenki büszke erre a teljesítményre!


Az eredményhirdetés alkalmával az All-Star ötöst is kihirdették, melybe a magyar csapatból Köllő Rita és Somogyi Andrea került be. Az MVP-nek megválasztott Isabelle Yacoubou mellett Silvia Dominguez (Spanyolország) és Tatiana Bokareva (Oroszország) alkotta ezt az ötöst.

 

A magyar válogatott statisztikai lapja


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: