U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Visszatekintés az andorrai 3x3-as Eb-selejtezőre

2018.06.26. 19:39 | Magyarország | Írta: Nagy Norbert

A hétvégén került sor Andorrában a szeptemberi bukaresti Európa-bajnokság selejtezőjére, melyen a magyar válogatott sikeresen kivívta a részvételi jogot a kontinenstornára. Károlyi Andrea szövetségi kapitányt arra kértük, hogy értékelje lapunknak a hétvége történéseit.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball


Mint ismeretes a magyar válogatott Szerbia mögött a második helyet szerezte meg csoportjában. Válogatottunk az első találkozó elvesztése után három magabiztos győzelemmel, a görögök elleni ki-ki meccset kiváló játékkal hozva jutott ki a bukaresti kontinenstornára. „Kicsit nehézkesen indult a selejtező, mivel a szerbektől egyből az első mérkőzésünkön kikaptunk. Így utólag azonban úgy gondolom, talán jó is volt, hogy így alakult. Ez azt jelentette, hogy keresztbe kellett játszanunk az Európa-bajnokságért. Úgy láttam, hogy a vasárnapi két meccsen - a lettek és a görögök ellen – jött elő az a játék, amit a lányok valójában tudnak. Nem volt tehát baj, hogy adódott plusz lehetőségünk a görögök ellen játszani.” – fogalmazott Károlyi Andrea.


Látva válogatottunk idei mérkőzéseit, valóban kiemelkedően sikerült a lettek és a görögök elleni találkozó. A beszélgetésünk során egyetértett azzal a felvétéssel Károlyi Andrea, hogy az idei 3x3-as nyár legerősebb játéknapja magyar szempontból éppen ez a vasárnapi volt. „Igen, keretbe foglaltuk a nyarat. A hollandok ellen a Világbajnokságon is jól játszottunk, bár nem olyan játékkal nyertünk, mint most. Az tény, hogy érezhető volt a lányokon a teher, amit saját magukra tettek az elmúlt évek eredményeivel, illetve, amit ha kimondva nem is, de elvár tőlük a közvélemény. Azt, hogy a Világbajnokságon egymás után háromszor a nyolcba jutottunk, nem lehet rossz eredményként felfogni a sikeres Eb-kvalifikáció mellett erre a nyárra.” – összegzett a szövetségi kapitány.


A 3x3-as szakágban a női mezőnyt tekintve az idei szezon eddig az erőviszonyok kiegyenlítődését hozta. Akár a manilai Világbajnokság, akár az andorrai Eb-selejtező tapasztalatait értékeljük, soha ennyi szoros találkozót nem láthattunk még. Olyan nemzetek is alaposan felkészült és versenyképes válogatottakkal szerepeltek, akikre ez korábban nem volt jellemző. Károlyi Andrea elárulta lapunknak, hogy belülről átélni ezt a változást, nem egyszerű feladat.

 


„Nem kellett a 3x3-as válogatottnak sok év, amíg eljutott egy kiemelkedő eredményig, gyakorlatilag ennek a csapatnak a második éve után 2016-ban már Eb-t nyertünk. Nem volt tehát egy hosszú felépülési időszak, amikor azt érzed, hogy mentél-mentél és elértél egy nagy eredményt, hanem belecsöppent a válogatott abba, hogy Európa-bajnokságot nyert és utána egy évvel világbajnoki ezüstérmet szerzett. Ez hatalmas teher, amit most már egy sokkal élesebb mezőnyben kellene hozni. Ezt nem egyszerű feldolgozni.” – mondta válogatottunk szakvezetője.


A 3x3-as szakágban a válogatott nyár nem ér véget a felnőttek számára. Az U23-as Nemzetek Ligájának következő fordulóját Prágában rendezik az ottani WorldTour versennyel párhuzamosan július 20-án és 21-én. Ezt követően a sorozat Debrecenben zárul szeptember 1-én és 2-án. Még nem kizárt, hogy ezen korcsoport számára lesz ősszel egy Világbajnokság vagy egy ahhoz hasonló seregszemle, de erről továbbra sem adott ki konkrét információt a nemzetközi szövetség. Az viszont biztos, hogy a 3x3-as Európa-bajnokságot szeptember 14. és 16. között rendezik Bukarestben.


Ahogy az időpont is mutatja, a kontinenstorna már bőven belecsúszik a klubcsapatok felkészülésébe. Károlyi Andrea elmondta, hogy a debreceni 3x3-as hétvégére, amikor a városban WorldTour versenyt, U18-as Európa-bajnokságot és az előbb már kiemelt U23-as Nemzetek Ligája fordulót rendezik, szeretne egy felkészülési tornát. Ezen tudna a válogatott hangolni a bukaresti erőpróbára. Szövetségi kapitányunk reményét fejezte ki, hogy a klubok partnerek lesznek abban, hogy a jól összeszokott felállásban utazhasson a román fővárosba a magyar csapat.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: