U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Szerbiával vív negyeddöntőt a magyar válogatott az U20-as Európa-bajnokságon

2018.07.11. 23:44 | U20-as Európa-bajnokság 2018, Sopron | Írta: Nagy Norbert

Csütörtökön már a negyeddöntő párharcok következnek a soproni U20-as A-divíziós Európa-bajnokságon. A magyar válogatott Szerbiával mérkőzik a négy közé jutásért.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball


Egymást követően lejátszott három csoportmérkőzés után kedden volt a csapatok első pihenőnapja, hogy aztán újult erővel szerdán a nyolcaddöntőket, csütörtökön pedig már a negyeddöntőket játssza le a mezőny. Egy pihenőnap után pályára lépni a torna addigi legfontosabb meccsén nem egyszerű feladat, de szerencsére válogatottunk jó formája kitartott a belgák ellen is. Kulcsfontosságú volt a 66-48-as siker alkalmával, hogy csapatunk remek védekezéssel már az első percekben egyértelművé tette fölényét. A második negyed elejére kialakult 20 pontos differenciát pedig rendkívül éretten menedzselték a magyar lányok.


Óriási dolog egy csapat életében, ha egy nagy tornán egymást követően a negyedik meccsen is minden bevethető játékos pályára léphet. Többször kiemeltük, ennek nem csak abból a szempontból van jelentősége, hogy a kulcsemberek pihenhetnek, hanem abból is, hogy mindenki érezheti a bizalmat a keret tagjai közül. A belgák ellen a kulcs a jó védekezés mellett – 18 eladott labdába kényszerítettük bele riválisunkat – a palánk alatti fölény volt. Az 53-36-ra megnyert lepattanócsata és a második esélyből szerzett 21 pont kiemelkedő adat. Örömteli, hogy gyorsindításból ismét született 12 pontunk, ezekre a találatokra nagy a szükség. A kiváló védekezést és a szerzett labdák magas számát számszerű előnnyé teszik.


A csütörtöki ellenfél Szerbia lesz, akik összességében szintén elégedettek lehetnek a szereplésükkel. A négyből három meccsüket megnyerték: a csoportban Szlovénia és Németország ellen nem botlottak. Az oroszokkal szemben ugyan rangadót veszítettek, de Szlovákiát felszabadultan, ponterősen játszva 100-61-re kiütötték a nyolcaddöntőben. A szerb csapatok eredményes szereplését csak olyan szemmel lehet nézni, ha kiemeljük: a játékosaik szinte példátlanul jól motiválhatóak és kiemelkedő versenyzői adottságokkal rendelkeznek az európai mezőnyben.


Az előbbiekben leírtaknak köszönhető, hogy olyan években is képesek extra eredményre, ha előzetesen a statisztikai mutatók vagy éppen az egyéni képességek erre nem feltétlenül utalnak. Nem kell messzire menni, elég a tavalyi soproni U18-as válogatottjukra gondolni, mely ezüstérmet szerzett az Európa-bajnokságon. Annak a gárdának a legjobbjai ezúttal is a húzóemberek. Ahogy tavaly, úgy idén is Ivana Raca, Teodora Turudic és Nevena Naumcev hármasa húzza ezt a generációt. Méghozzá igencsak jó teljesítménnyel. Megfelelő csapatválasztással három szép profi karrier is kinéz az esetükben.

 


A szlovákok elleni extra teljesítményének (36 pont, 10 lepattanó) köszönhetően ezúttal Ivana Raca rendelkezik a legjobb mutatókkal. Az Egyesült Államokban tanuló 187 cm magas játékos 19 pont, 7.3 lepattanó átlaggal 22.3-as „efficiency” értékkel szerepel a statisztikai lapok élén. A kettes poszton bevethető Turudic 12.8-as pontátlaga, illetve a fáradhatatlan kisemberük Naumcev 10 pontos átlaga is kiemelendő. A szerbek a nyolcaddöntős teljesítményük után jelenleg a soproni mezőny legponterősebb válogatottjának számítanak. Ugyanakkor ennek a gárdának az igazi erőssége mégis a védekezés. Közel 10 szerzett labdájuk van meccsenként, miközben a csapatjátékukat dicséri a 15-ös gólpassz átlag. Különösen jól élnek az ellenfeleik eladott labdái után, ilyen szituációkból 17.8 pontot érnek el meccsenként. Az előbbiekben leírtak a szerb női kosárlabdára általánosságban is jellemzőek.


A szerbek ezen generációja rendkívül jó kezű dobókkal rendelkezik. A duplákat tekintve négy meccs után 47.6%-os a mezőnymutatójuk. Hatványozottan fontos lesz ellenük is, mint a belgák legyőzése során, hogy már a találkozó elejétől működjön válogatottunk szigorú védekezése. Viszonylag szűkösebb ennek a szerb csapatnak a rotációja. A kulcsembereik nagyobb terhelést kaptak, mint a mieinknél. Maximális koncentrációval, jó ritmusú játékkal, az eladott labdák alacsonyan tartásával érvényre juttattatható a magyar csapat fölénye.


Spanyolországban a ferrol-i tornán már mérkőztünk Szerbiával és összességében magabiztos győzelmet arattunk. Azóta mindkét keret változott, de van egy sikerélmény és az a mérkőzés azt is megmutatta, hogy sebezhető a rivális. Amennyiben nem tudnak annyi könnyű pontot elérni, mint a szlovénok vagy a németek ellen és bele tudjuk kényszeríteni őket legalább annyi eladott labdába, mint az oroszok, akkor zavarba hozhatóak. Ezen a szinten már nincs könnyű ellenfél, de ennek a magyar válogatottnak senkitől sincsen félni valója.


A csütörtöki program


Negyeddöntők
13:30 Svédország - Hollandia
15:45 Franciaország - Spanyolország
18:00 Szerbia - Magyarország
20:15 Olaszország - Portugália


9-16. helyért
13:00 Oroszország - Lettország
15:15 Szlovénia - Lengyelország
17:30 Németország - Horvátország
19:45 Szlovákia - Belgium


Ágrajz

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: