U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Ismerkedjünk meg a Sopron Basket új igazolásával - Amanda Zahui portré

2018.07.13. 16:13 | Magyarország | Írta: Nagy Norbert

A Sopron Basket a délelőtti órákban jelentette be, hogy szerződtette a svéd válogatott erőcsatárt Amanda Zahui-t. Érdemes egy kicsit jobban megismerkedni a 24 éves, 196 cm magas játékossal, aki jelenleg a New York Liberty színeiben pályafutása legjobb WNBA-s évét teljesíti.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

 

Írta: Nagy Norbert


A Sopron Basket azután volt kénytelen változtatni a keretén, hogy a 2018/2019-es évadban Jelena Milovanovic szerződése a játékos kérésére szüneteltetésre kerül. A választás Amanda Zahui-ra esett, aki a fiatal kora ellenére igencsak nagy elismertséget vívott ki a női kosárlabdában itt Európában és a tengerentúlon egyaránt.


Mielőtt rátérnénk a pályafutására, érdemes egy rövid kitekintést tenni arra, hogy a különböző hivatalos felületeken (FIBA, NCAA, WNBA) miért találkozunk eltérő módokon feltüntetve Amanda Zahui nevével. A stockholmi születésű játékos Amanda Zahui Bazoukou néven látta meg a napvilágot. Az elefántcsontparti származású édesapja után viseli a Bazoukou nevet, amit az Egyesült Államokban az egyszerűség kedvéért egy „B.” rövidítéssel használt. Ez még a University Of Minnesota hallgatójaként alakult ki, ott került fel először a mezére „Zahui B.” névhasználat. Később pedig az orenburgi szezonja alatt hagyta el a „B.” rövidítést.


Rátérve Amanda Zahui pályafutására: 2007 és 2012 között tagja volt U16-tól az U20-as korosztályig a svéd válogatottaknak, melyek akkoriban (is) az európai élmezőnyhöz taroztak. A legjobb FIBA tornája a 2010-es szlovákiai U18-as A-divíziós Európa-bajnokság volt, ahol 15.8 pont, 9.7 lepattanó átlaggal zárt. Mégsem az utánpótlás eredmények hozták el számára az igazi ismertséget, hanem az Egyesült Államokban a University of Minnesota színeiben nyújtott egyetemi teljesítménye. 2015. februárjában jártunk, amikor minden kosárlabda portál címlapján találkozhattunk Amanda Zahui-val.


Az Iowa Hawkeye elleni találkozón 39 pontot és 29 lepattanót ért el, amivel rekordot állított fel a Big Ten Konferenciában, de még egy férfi NBA-s csúcsot is beállított. 1979-ben a legendás Moses Malone jegyzett 39 pontot, 29 lepattanót az Egyesült Államokban egy hivatalosan jegyzőkönyvezett tétmeccsen. Előtte és utána a svéd játékos remekléséig senki nem tette ezt meg. Az egyetemi évek hamar véget értek Amanda Zahui számára, hiszen másodévesként elhagyta a szakmai programot és profinak állt. Ez igen nagy visszhangot váltott ki. A férfiaknál nem ritka az ilyen döntés, de a női éljátékosok esetében általában az egyetemi vezetőedzők azt szorgalmazzák, hogy teljesítsék az egész programot.


Zahui nem így tett, jelentkezett a WNBA Draft-ra, ahol a Tulsa Shock (a jelenlegi Dallas Wings jogelődje) a második választás jogával élve szerezte meg a játékjogát. Még 2015-ben az első WNBA éve 9.7 perc alatt 3.4 pont, 2.4 lepattanó átlaggal zárult számára. Mivel egy rendkívül gyenge, ekkor már a körvonalazódó nagy változások előtt álló csapatban szerepelt, ebből nehéz messzemenő következtetéseket levonni. Egy csereüzlet keretében került a New York Liberty-hez 2016-ban. „A legjobb dolog, ami velem történhetett. Fantasztikus csapattársaim vannak. Amikor látják, hogy szomorúbb vagy fáradtabb vagyok, igyekeznek törődni velem.” – fogalmazott az Aftonbladet című svéd lapnak adott interjújában még tavaly. Ez a környezetváltozás a statisztikáin is meglátszott, az első évében 11.3 perc alatt 5 pont és 3.2 lepattanó került átlagban a neve mellé.

 


A 2017-es szezonban ugyan kevesebb lehetőséget kapott a WNBA-ben, mégis ez a naptári éve tekinthető minden téren az igazi áttörésnek. Zahui első európai profi szezonját Adanában töltötte, majd a 2016/2017-es szezonra Orenburgba igazolt. Itt a jelenlegi soproni szakvezető Roberto Iniguez játékosaként sokat fejlődött. Az orosz bajnokságban az egyik legjobb centernek bizonyult, míg az Euroligában brutális 14.9 pont, 9.3 lepattanó átlagot hozott össze. „Nagyszerű tapasztalat volt. Olyan edzővel dolgozhattam, aki folyamatosan hajtott előre. Aki segített felépíteni az önbizalmamat és segített fejleszteni a játékomat. Sokat futottunk, sokkal jobb formában vagyok, mint a korábbi években bármikor.” – mondta tavaly Roberto Iniguez munkájáról a StarTribune munkatársának Zahui az orenburgi évét értékelve.


A New York Liberty-nél töltött második nyarat követően 2017 őszén az USK Prahához igazolt Amanda Zahui. Jól emlékezhetünk rá, hiszen a prágaiak a Sopron Basket csoportjában szerepeltek. Natalia Hejkova remekül eltalálta a cseh gárda összeállítását Zahui szempontjából, hiszen egy magas szerkezetű keretet rakott össze, ahol Marija Rezan és DeWanna Bonner kapott még lehetőséget mellette. Ilyen felállásban a svéd erőcsatár minden klasszisa előtérbe tudott kerülni. Végül 16.8 pont, 8.1 lepattanó átlaggal zárt Zahui. Kayla McBride és Brittney Griner mögött a harmadik legeredményesebb játékos lett a sorozatban. Közel járt ahhoz, hogy alapszakasz MVP legyen. A fontos mutatókat összegző „efficiency” értéke 18.5 lett, ami Sonja Petrovic és Jantel Lavender mögött a harmadik legmagasabb volt 14 lejátszott csoportmeccs után.


A prágai klasszis teljesítményt Zahui végre át tudta menteni a WNBA-be is. Azért szerepel az előző mondatban kis kiszólásként a „végre” szó, mert tényleg eddig váratott magára az igazi áttörés. Most azonban ez megtörtént: 14 percre nőtt az átlaga 20 lejátszott összecsapás után. Ezeken pedig 7 pont és 2.4 lepattanó kerül a neve mellé. Ráadásul rendkívül jól gazdálkodik a lehetőségeivel Zahui, hiszen 50.4% a mezőnymutatója. Minden második vállalása célt ér, ami a legmagasabb a csapatában. Az egyik általunk is többször hivatalokozott szaklap, a Hashtag Basketball szerzője, már amellett érvelt június végén, hogy Amanda Zahui-nak helye van az All-Star gálán. Egy biztos, nagyon komoly mentális felkészültségről, koncentrációról árulkodik ez az 50%-os mezőnymutató.


A Sopron Basket szempontjából nyilvánvalóan nem egyszerű kezelni azt a helyzetet, hogy változtatni kell a kereten. Ráadásul Jelena Milovanovic „hazai nevelésű” státusza ebben a formában pótolhatatlan. Ugyanakkor Amanda Zahui jó választásnak tűnik, hiszen Roberto Iniguez-zel már dolgoztak együtt. A játékos a nyilatkozatai alapján elismeri a spanyol szakember munkáját, ebből adódóan el is fogadja felfogását, hozzáállását. Ami rendkívül fontos a csapategység szempontjából. Zahui egyértelműen feljövőben van. Számára is fontos, hogy minél magasabban rangsorolt csapatban jó teljesítményt nyújtson. Ez kirajzolódik ebből a portréból is. Ha hasonlóan sikerül beépíteni, mint Prágában, akkor nemzetközi szinten is rengeteget hozzátehet a Sopron Basket eredményességéhez.


Hozzászólások

1. Kertész Zoltán
2018. 07. 14. 17:22
Reméljük R. Inigez mesterrel újra sokatfejlődik !
Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: