U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Szerb-olasz és holland-spanyol elődöntőre készülve

Szombaton Sopronban az U20-as A-divíziós Európa-bajnokságon a Magyarország – Portugália találkozó mellett a női kosárlabda kedvelőinek érdemes lesz figyelni a két elődöntőt is. Előbb 18 órától Szerbia és Olaszország csap össze, majd 20 óra 15 perctől Hollandia és a címvédő Spanyolország mérkőzik.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball


Előzetesen a szerb-olasz meccs ígér szorosabb csatát az elődöntő párharcok közül. Az olaszok egy jól variálható, mély kerettel érkeztek Sopronba. Egyedüliként a mezőnyből 10 játékosuk átlagol 10 percet vagy annál többet mérkőzésenként. Ez az adat is jól mutatja, hogy ennek a generációjuknak milyen komoly értékei vannak, akikben bátran bízhat a szakmai stábjuk. Nem véletlen, hogy szervezett játékkal veretlenül jutottak a négy közé.


Martina Fassina, Olbis Futo Andre és Lorela Cubaj hármasát már mi is méltattuk korábban ezeken a hasábokon. Viszont csapatszinten is fontos kiemelni, hogy a harmadik legtöbb lepattanót, a negyedik legtöbb gólpasszt ők szállítják. Miközben Sandro Orlando tanítványai dolgoznak az egyik legkevesebb eladott labdával a soproni mezőnyben. A keretükben kérdéses Giulia Togliani játéka, aki a portugálok elleni negyeddöntőben szenvedett bokasérülést. Ha nem is 100%-os állapotban, de vélhetően pályára léphet.

 


Érdekes lesz követni, hogy a mienket legyőző szerbek mire mennek az olaszokkal. Az biztos, hogy csak akkor lesz esélyük, ha 40 percen át tudják hozni szigorú védekezésüket. Végig nyomást gyakorolva az olaszok legjobbjaira. A szerb csapat kapcsán mi is megtapasztalhattuk, hogy rendkívül erősek fejben. Fizikálisan is kiválóan felkészítettek és eddig minden fontos meccsükön akadt extra egyéni teljesítmény náluk.

 

A negyeddöntő beharangozójában leírtak továbbra is megállják a helyüket: a Raca, Djordjevic, Katanic hármas esetében várhatóan szép karrierek lesznek a jövőben. Összességében is elmondható, hogy a 8 fős stabil rotációjukkal felveszik a versenyt az olaszokkal. Akár meccsrutinban, akár egyéni képességekben. Nehéz jósolni, mivel magas posztokon az olaszoknak, a külső sorban a szerbeknek van nagyobb variációs lehetőségük.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball


A másik ágon a címvédő Spanyolország és a torna meglepetéscsapata Hollandia csatájában egyértelműen megnevezhető a favorit. A címvédő spanyolok a franciák ellen túlélték egy drámai végjátékban az első szoros soproni meccsüket. A hollandok ellen előzetesen nagyobb különbségre számíthatunk. A két gárda hétfőn a csoportkör utolsó fordulójában már találkozott és akkor 79-59-es sikert ünnepelhettek Miguel Mendez tanítványai.

 

Az elődöntőben a hollandok arra építhetnek, hogy nincs veszíteni valójuk. Ráadásul júniusban a ferrol-i nemzetközi tornán 25 percen át meg tudták szorongatni magasabban rangsorolt riválisukat. Egy jobb eredményhez szükségük lesz arra, hogy Laura Westerik mellett több extra egyéni teljesítményük legyen. Ezek egyébként a lettek és a svédek ellen meg is érkeztek a társaktól.


A spanyoloknak szemmel láthatóan nem ízlett a franciák védekezése, más területen azonban az elmúlt egy hétben igencsak meggyőzőek voltak ezen a kontinenstornán. Kiváló ritmusban kosárlabdáznak, rengeteg a szerzett labdájuk és ebből a könnyű pontjaik. Magas posztokon is igencsak erősek, ami nem minden évben volt jellemző rájuk, miközben középtávolról hagyományosan jól dobnak.

 

Az aranyérem elsőszámú várományosa Spanyolország. Sokszor leírtuk róluk mi is, a nemzetközi szövetség szakírói is, hogy az elmúlt hét évben mindössze egyszer nem szerezték meg az aranyérmet ebben a korosztályban. Olyan meccsrutinnal, fizikummal rendelkeznek, ami egyértelműen kiemeli mindenkori versenyző csapataikat az U20-as mezőnyökből.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: