U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Visszatekintés az Európai Egyetemi Játékokra – Magyar Biankával beszélgettünk

2018.08.01. 18:17 | Egyetemi kosárlabda | Írta: Nagy Norbert

A hétvégén zárult Coimbrában az Európai Egyetemi Játékok, ahol a női kosárlabda tornán a TFSE a 9. helyet szerezte meg. A csapat vezetőedzőjével Magyar Biankával tekintettünk vissza az eseményre.

 

Fotó: Práczki Péter


Írta: Nagy Norbert


A TFSE két bombaerős rivális ellen kezdett a csoportkörben. Az első mérkőzésen Romániából a Pitesti Egyetem csapata volt az ellenfél. Náluk szerepelt a torna legeredményesebb játékosa, az elmúlt évadban a Zalaegerszeget erősítő Elisabeth Pavel. A TFSE játékosai nagyot küzdve mindent kiadtak magukból, sikerült megszorongatni a jóval rutinosabb ellenfelet.


„Tudtuk, hogy a román csapat nagyon kemény lesz. Ott játszott a Zalaegerszeg kezdő centere Elisabeth Pavel, aki nekünk is 28 pontot dobott. Nem igazán tudtuk semlegesíteni, ennek ellenére a végén kezünkben volt a meccs.” – kezdte visszatekintését Magyar Bianka, a TFSE vezetőedzője. „Szerintem kijöttek azok a tényezők, hogy náluk 2-3 olyan játékos szerepelt, akik élvonalban játszanak. Nálunk ilyen nincs, hiszen mi egy amatőr csapat vagyunk. Bár vezettünk 10 pont felett, de a végén kaptunk három darab hárompontost és aztán négy ponttal alulmaradtunk.” – összegzett a szakvezető, mielőtt rátért volna a Bécsi Egyetem elleni összecsapásra. A második napon ugyanis a későbbi győztes várt a mieinkre. Az osztrákoknál a ZTE irányítója Sigi Koizar, illetve az egykoron Győrben is megforduló Takács Kata is helyet kapott a keretben.


„Második napon játszottunk az osztrákokkal, őket előzetesen nem ismertük. Tavaly nem szerepeltek az Európa-bajnokságon, ilyen szempontból egy új csapat voltak a mezőnyben. Megnéztük előző nap a mérkőzésüket. Akkor már láttuk, hogy még keményebb ellenfelek lehetnek, mint a románok. Ez be is igazolódott. Náluk az irányító aktív profi játékos, Sigi Koizar szintén Zalaegerszegen szerepel. Mi már teljesen szétestünk arra a meccsre, hamar 20 pontos különbség alakult ki és végig futottunk az eredmény után. Így nem jutottunk be a nyolc közé, amit nagyon sajnálunk.” – idézte fel Magyar Bianka a 60-38-as vereséget hozó találkozót.


A TFSE tartását dicséri, hogy az első két vereség után nagyon szépen rendezte sorait a csapat. A csoportkör utolsó fordulójában 72-56-ra sikerült legyőzni a Portói Egyetem gárdáját, ami lendületet adott a 9-16. helyért zajló csatározásokra. A folytatásban pedig már nyolc főre fogyatkozva előbb 72-48-ra a Vilniusi Egyetemet, majd 91-47-re a Marburgi Egyetemet múlta felül a TFSE. Ezzel az előkelő 9. helyen végeztek a lányok.


„Miután nem sikerült a nyolc közé jutni, nem volt más a cél, mint szerettük volna megszerezni a 9. helyet. A Portói Egyetem csapatát sikerült legyőzni a harmadik csoportmeccsen. Miután kizárták az egyik játékosuk életkorával trükköző szerbeket, így rögtön a 9-12. helyért folytathattuk. Az Egyetemi Játékokon 30 év a korhatár és ők egy 31 éves játékost is neveztek. Egy litván csapat volt az ellenfél, akiket magabiztosan vertünk. Az utolsó napon pedig egy német egyetem csapata várt ránk és ott is 30-40 pontos fölényes győzelmet arattunk.” – összegzett Magyar Bianka.

 


Beszélgetésünk során adódott a kérdés, hogy milyen tanulságokkal szolgált a torna, amely a korábbi évekhez képest egyértelműen szintet lépett. „Van bennem egy kis hiányérzet olyan szempontból, hogy szerettünk volna a nyolc közé jutni. Ugyanakkor évről évre erősödik az európai egyetemi mezőny. Egyre több csapat első osztályban szereplő játékosokkal áll fel. Lehet, nekünk is el kell gondolkoznunk azon, hogy akár több A-csoportos rutinnal rendelkező játékossal kellene kiutaznunk és akkor eredményesség szempontjából több esély lenne. Ettől függetlenül úgy érzem, hogy még így is be tudtunk volna jutni a nyolc közé, ha a román meccsen több szerencsénk van. Legközelebb, ha mi nyerjük a MEFOB-ot és elindulhatunk, akkor szeretnénk a nyolc közé jutni. Az utolsó meccseket fölényesen nyertük. Úgy gondolom, hogy a mezőny egy részénél tudunk jobbak lenni.” - jelentette ki Magyar Bianka, majd hozzátette: az előbb említett rutin hiánya elsősorban a szoros végjátékokban mutatkozik meg egy nemzetközi tornán.


„Sokat kell tanulnunk azt, hogy ha a szoros végjátékos meccseken kezünkben van a vezetés és jön fel az ellenfél, akkor lélektanilag sokkal erősebbnek, magabiztosabbnak kell lennünk. Nincs még olyan meghatározó játékosunk, aki ilyenkor vállára veszi a csapatot és belehajszolja a győzelembe. Ha 20-30 pontos vezetésünk van, akkor jól megy a játék, de ha szorosabb meccs alakul ki, akkor meg kell találnunk azt, aki ilyenkor vezérré lép elő. Védekezésben pedig sokkal keményebbnek kell lennünk, ha fel akarjuk venni a versenyt olyan erősségű ellenfelekkel, mint a román vagy az osztrák csapat volt.” – értékelt a TFSE vezetőedzője.


Végül a következő szezonra vonatkozó tervekről is kérdeztük Magyar Biankát: „A következő szezonban ugyanígy indulunk a B-csoportban és az Egyetemi Bajnokságban. A két csapat nálunk ugyanaz, hiszen olyan koncepció mellett dolgozunk, hogy nem igazolunk játékosokat. Aki a TF-re jelentkezik, őket próbáljuk összegyűjteni és versenyeztetni. Varga Barbara kivételével csak TF-s hallgatókból áll az NB1/B-s csapatunk is. Jövőre annyi változás lesz, hogy érkezik hozzánk Vörösházi Jázmin. Ő sikeresen felvételt nyert, távozónk viszont nem lesz. Az NB1/B-ben célunk a tavalyi hatodik helynél előrébb végezni, a legjobb négybe szeretnénk bejutni. A MEFOB-on pedig megvédenénk a címünket.”


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: