U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Ismerkedjünk meg az Atomerőmű KSC Szekszárd Euroliga-selejtezős ellenfelével

2018.08.02. 17:13 | EuroLiga | Írta: Nagy Norbert

Azok után, hogy a délelőtti órákban megismerkedhettünk az Atomerőmű KSC Szekszárd keretével a 2018/2019-es évadra, már egy kicsit más szemmel tudunk kitekinteni az Euroliga selejtezőjére. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy eddig milyen változások voltak a rivális francia Villeneuve d'Ascq keretében.

 


A Villeneuve d'Ascq 2017-ben kisebb meglepetésre, de azon a tavaszon mutatott remek formájukat látva teljesen megérdemelten bajnoki címet ünnepelhetett Franciaországban. Ezt követően az erőviszonyok alapján az elmúlt szezonban a címvédésben ugyan nem bízhattak, végül azonban a várakozásoktól még így is messze elmaradt szereplésük. A négy közé sem jutottak be, nem véletlen tehát, hogy a játékoskeretükben és vezetői szinten is történtek változások a nyáron.


Arról már egy májusi kitekintőnkben hírt adtunk, hogy Valentin Cavelier helyére sportigazgatói posztra Christophe Vitoux érkezett. A játékoskeretet tekintve pedig nem csak az éppen Szekszárdra igazoló Nevena Jovanovic távozott, hanem Pauline Akonga (Hainaut Basket), Joyce Cousseins-Smith (Landerneau B. B.), Marielle Amant (Lattes-Montpellier), Johannah Leedham (CCC Polkowice) és Aminata Konate. Bár igen népes a távozók névsora, a jól ismert alapcsapatuk nem változott. Így Virginie Bremont, Johanne Gomis, Mame-Marie Sy-Diop, Laëtitia Kamba és Hélène Jakovljevic biztosítja majd a folytonosságot.


Már a fenti névsort figyelve is látható, hogy a legtöbb változás a belső posztokat érinti. Úgy tűnik, hogy Frédéric Dusart vezetőedző és stábja elsősorban itt látta szükségességét a frissítésnek. Elhozták a bajnoki döntőt vívó Tarbes centerét Christelle Diallo-t A 25 éves 193 cm magas játékos 26 perc alatt 8.1 pont, 3.3 lepattanó átlaggal zárta a francia alapszakaszt. Szintén belső posztra érkezik a szlovén válogatott honosítottja Shante Evans, akit legutóbb Gironában láthattunk. A remek adottságokkal rendelkező 186 cm magas amerikai játékos tavaly az Európa Kupában 11.6 pont, 6.8 lepattanó átlaggal segítette a spanyol ezüstérmest. A két érkező Mame-Marie Sy-Diop és Laëtitia Kamba mellett hatékonyan oldhatja meg a 4-es, 5-ös pozíciót. Itt egyértelműen előrébb léphetnek a tavalyi évhez képest, melyre érdemes figyelni.

 


Bár talán kisebb sajtóvisszhangot kapott a nyáron, de az egyik nagy erősítésük lehet Romy Bar megszerzése a Lattes Montpellier-től. A 31 éves német játékos kis túlzással kettestől négyesig bárhol be tud segíteni. Évek óta Franciaországban szerepel, a rutinja rengeteget hozhat a csapatuknak. Különösen, ha ismét bekerülnek egy olyan gödörbe, mint az elmúlt télen.


Diallo mellett a Tarbes-tól érkezik még egy játékos Angie Bjorklund személyében. Az amerikai légiós az egyik motorja volt annak, hogy a Tarbes óriási meglepetésre eljutott a bajnoki fináléba. Elsősorban a távoli dobásaiban bíznak, a triplamutatója az elmúlt évadban 44%-os volt. A Gironából is két új szerzemény jön, hiszen Evans mellett Magali Mendy is itt folytatja. Egy rendkívül atletikus és gyors kettes játékos Mendy, akinek az Európa Kupából a 11.3 pont, 4.4 lepattanó, 2 gólpassz átlaga nem is adja vissza, hogy mennyire meghatározója volt a Girona tavalyi szereplésének.


Összességében azt lehet mondani, hogy a Villeneuve d'Ascq az idei erősítései alkalmával igyekszik azokat az erényeket kiemelni vagy talán úgy pontosabb, hogy visszahozni, amelyek a két évvel ezelőtti sikercsapatukat jellemezték. Ezt elsősorban a belső posztok megerősítésével és a külső sorba jól dobó, gyors játékosok igazolásával igyekeznek elérni. Nagy fegyvertény lehet számukra, hogy a sok új érkező ellenére a hazai magból négyen is maradtak, akik egyfajta vázat biztosítanak az építkezéshez.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: