U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Ráhangolódás a spanyol-német Eb-döntőre

2018.08.11. 23:40 | Magyarország | Írta: Nagy Norbert

Vasárnap este 21 órától rendezik Udinében az U18-as A-divíziós Európa-bajnokság fináléját, mely során Spanyolország és Németország csap össze.

 

Fotó: FIBA.Basketball


Ritka a korosztályos tornákon, amikor két generáció ennyire szépen halad fej-fej mellett. A németek és a spanyolok jelenleg versenyző generációja esetében ez a helyet. Ezek az együttesek ugyanis a játékoskereteket tekintve nagy átfedéssel két éve itt Udinében az U16-os Európa-bajnokság fináléjában már összemérték az erejüjet. Most újra egy kontinenstorna döntőjére készülnek, de immár az U18-as korcsoportban. Mindkét gárdát jól ismerhetjük, hiszen megmérkőzött velük válogatottunk. A németeket a csoportkörben legyőztük, míg a spanyoloktól az elődöntőben nagy csatában vereséget szenvedtünk.

 


Összességében ez a párosítás nem tekinthető nagy meglepetésnek. Ettől függetlenül egyik válogatottnak sem volt zökkenőmentes az útja. A németeknek az egyik legjobbjuk Nyara Sabally sérülésével kellett megküzdeniük. Éppen ellenünk dőlt ki, de a torna legfontosabb szakaszára visszatérhetett. A spanyolok pedig a csoportkörben a szerbek elleni végjátékot elrontották. Ennek eredményeként a 2017-es győztes belgák ágára kerültek. A negyeddöntőben végül emlékezetes meccsen 73-72-re verték őket. Ez a belga csapat szerkezetében, rutinjában az udinei mezőny egyik legjobbja. Nagy fegyvertény a spanyolok részéről a legyőzésük. A két évvel ezelőtti Eb-döntőt végig vezetve 64-48-ra nyerték a spanyolok. Ekkor egyértelműen favoritok voltak, most nehezebb meghatározni az esélyeket.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball


A spanyol és a német válogatott összehasonlításában azt láthatjuk, hogy a fontos statisztikai mutatókban igazán nagy különbségek nincsenek. A szerzett labdák, a gólpasszok, az eladott labdák száma szinte azonos. A spanyolok mezőnymutatója jobb és a játékukból adódik, hogy meccsenként átlagban több pontjuk születik gyorsindításokból. A németek a lepattanókban vezetnek és második esélyből átlagban több pontot érnek el, mint a spanyolok. Ezek a számok ugyanakkor nem sokat mutatnak. Mivel mindkét csapatot láthattuk a mieink ellen, elmondható, hogy hasonló stílust igyekeznek megvalósítani. Nagy szerep jut a kemény védekezésnek, igyekeznek a szerzett labdák után minél több könnyű pontot elérni és nagyon bíznak a mozgékony, ponterős magas játékosaikban. Kifejezetten érdekesnek ígérkezik, hogy mire mennek egymás ellen.


Ritka európai korosztályos szinten, amikor mindkét oldalon a magas posztokon szereplő játékosok ennyire dominánsak. A németeknél Luisa Geiselsöder, Nyara Sabally és Leonie-Fiebich mindent visz eredményesség tekintetében. A spanyoloknál pedig Maria Dolores Pendande és Raquel Carrera a hasonlóan meghatározó kulcsember belső poszton. Pendandét nagyon jól semlegesítettük. Vélhetően a németek is hasonlóra készülnek. Carrerának viszont nagy szerepe volt abban, hogy a spanyol alakulat megfordította az elődöntőt a mieink ellen. Külső posztokon ponterősebbnek tűnik a spanyol csapat. Amennyiben a festékben nem kerülnek jelentős hátrányba, akkor még így is esélyesek. A németeknek ettől függetlenül megvan a játékuk ahhoz, hogy a spanyolokat megszorongassák. Legjobbjaik extra egyéni teljesítményével pedig akár le is győzhetik őket. Benne van ebben a párosításban ez emlékezetes, szoros döntő.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: