U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Bronzérmes a magyar válogatott az U18-as Eb-n

2018.08.12. 20:49 | Utánpótlás hírek

Óriási izgalmak közepette válogatottunk 58-56-ra legyőzte Lettországot Udinéban az U18-as Európa-bajnokság bronzmérkőzésén. Egy sokáig emlékezetes nyarat értékes 3. hellyel koronázott meg a magyar csapat. Gratulálunk!

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

 

Egy olyan versenyhelyzetből érkezett el az U18-as Európa-bajnokság bronzmérkőzése, hogy mindkét résztvevő válogatott, a magyar és a lett csapat számára is, egy szép és értékes eredmény lett volna az éremszerzés. Ez a motiváció az egész találkozó intenzitásán érződött. Varga Alíz duplája vezette fel a csatát. A pontgazdag első negyedben 12-12-ig fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd válogatottunk 6-1-es sorozattal zárta ezt a szakaszt. A hétfői csoportmeccshez képest uraltuk a lepattanókat. Ebből kétszer annyit szedtünk 10 perc alatt, mint a lettek. Emellett már ekkor három sikeres triplánál járt válogatottunk. A második negyedre sem változott a játék képe, mivel két gyors találattal növeltük az előnyünket. Ezt egy pontszegényebb időszak követte, de ez azt jelenti, hogy ellenfelünk sem tudott közelebb kerülni. Mányoky Réka triplája törte meg a kosárcsendet, amivel 27-15-nél a 10 egységet is átlépte a differencia. A kétszámjegyű különbség a félidőre megmaradt, miután az utolsó pillanatokban Angyal Barbara triplája célt ért.

 


A 34-23-as eredményt hozó első félidő végén a statisztikán azt láthattuk, hogy magabiztosan vezettünk a lepattanókban. A 10 gólpasszra és a 4 szerzett labdára pedig mindössze 7 eladott jutott. A harmadik negyedre érezhetően keményített védekezésén a lett válogatott. A faulthatár is magasabbra került. Emellett riválisunknál érkezett egy kiemelkedő egyéni teljesítmény: az elődöntőn kisebb bokasérülést szenvedő Nikola Ozola egymaga 13 pontot dobott ebben a periódusban. Gyorsan fogyott az előnyünk, némileg elbizonytalanodott válogatottunk. Kulcsfontosságú volt, hogy 40-38-nál Wentzel Nóra és Tóth Franka triplát értékesített, majd Tóth közelebbről is betalált. A különbség 48-40-nél így visszaállt a korábbi szintre a felek között. A negyed hajrája azonban a letteknek sikerült jobban, akik egészen 48-47-re felzárkóztak.


A záró szakasz elején három és fél percen át nem talált be riválisunk, ez idő alatt 51-47-nél ismét sikerült növelni az előnyt. Láthatóan mindkét csapat mindent kiadott magából. Ráadásul rengeteg vitatott ítélet és büntető tette töredezetté ezt a szakaszt. Lélektanilag azonban döntőnek bizonyult, hogy egy pillanatig nem engedtük ki a vezetést a kezünkből. Az utolsó három percbe 56-50-ről érkeztünk, majd mindkét oldalon maradtak ki lehetőségek. Alig 25 másodperc volt hátra, amikor riválisunk 56-53-ra felzárkózott. A következő támadásunknál jött a menetrendszerű lett fault, de Kiss Angelika keze nem remegett meg. A lettek azonban 58-53 után egy gyors triplával még nyílttá tették az utolsó másodperceket is. A mieinknél kimaradt két büntető, így 5 másodperccel a vége előtt az egyenlítésért vagy a győzelemért támadhattak a lettek. Szerencsére dobóhelyzetet nem tudtak kialakítani. Óriási izgalmak közepette, de teljesen megérdemelten egy sokáig emlékezetes nyarat értékes bronzéremmel koronázott meg a magyar válogatott.
 

Eredmény

Magyarország - Lettország 58-56 (18-13, 16-10, 14-24, 10-9)

 

Statisztika


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: