Európa-bajnokság 2019

Pénteken kezdődik az U16-os Európa-bajnokság – Mészárosné Kovács Andreával beszélgettünk

2018.08.13. 23:59 | Utánpótlás hírek | Írta: Nagy Norbert

Nem kell sokat várni és folytatódik a korosztályos Európa-bajnokságok sora. Péntektől rendezik a litvániai Kaunasban az U16-os A-divíziós kontinenstornát. Az esemény felvezetéseként válogatottunk szövetségi kapitányát Mészárosné Kovács Andreát kérdeztük.

 


Írta: Nagy Norbert


Nyolc felkészülési mérkőzés tapasztalata


A magyar válogatott július 9-én kezdte a felkészülést az Európa-bajnokságra. A programban összesen nyolc edzőmérkőzés szerepelt. Előbb Franciaországban, majd Törökországban vett részt a csapat egy-egy tornán. Ezt követően pedig hazai pályán Szerbia ellen zárult a találkozók sora. Beszélgetésünk elején Mészárosné Kovács Andreát előbb a franciaországi vendégszereplésről kérdeztük, ahol Oroszországot és Németországot legyőzte válogatottunk, míg a házigazdával szemben alulmaradt.


„Azzal kezdeném, hogy ebben a formában is szeretnénk gratulálni az U17/U18-as válogatottnak az eredményes szerepléshez! Rátérve az első felkészülési tornára: kétszer ötnapos edzőtábor után mentünk bele a franciaországi túrába. Nagyon jó ritmusban tudtunk a játszani, mind a két győzelmünket ennek köszönhettük. Jól érezték a gyerekek, hogy ezt a sebességet tartani kell. Távolról, középtávolról jól dobtunk és így uraltuk az oroszok, illetve a németek ellen a mérkőzést.” – kezdte visszatekintését válogatottunk szakvezetője, majd így folytatta:


„A németek ellen kicsit jobban szenvedtünk a tömegük miatt. Ez nem könnyű a csapatunknak, mivel több magas játékosunk is hiányzik sérülés miatt. A hazaiaktól szenvedtünk vereséget ezen a tornán, ők fizikálisan, kiválasztásban jóval magasabb szintet ütöttek meg, mint a többi válogatott. Dinamikusak, gyorsak, center-poszton meghatározóak voltak, egyértelműen megérdemelték a győzelmet.” – összegzett Mészárosné Kovács Andrea, mielőtt rátért volna az isztambuli erőfelmérőre. Itt a magyar csapat Dániát és Szlovákiát győzte le, míg Törökországtól vereséget szenvedett.


„A dán meccset simán vettük, jól játszottunk. Bár a dán csapatot is gyors játék jellemezte, ettől függetlenül jól tartottuk a ritmust és ekkor akadt a magas-embereink között is, aki tudott érvényesülni. A törökök fizikálisan egyértelműen jobbnak bizonyultak. Védekezésben dekoncentráltak, fegyelmezetlenek voltunk. A szlovákok ellen ismét sima győzelmet hoztunk, a végére kozmetikáztak az eredményen. Mindenki játszott nálunk, de ez minden résztvevő válogatottról elmondható volt ezen a tornán. Itt még mindenki próbálgatta a csapatát.”

 


A válogatott felkészülési mérkőzéseinek sora Szerbia ellen zárult. Az első székesfehérvári találkozó magabiztos sikert hozott, a második meccsen dudaszós találattal kapott ki csapatunk. „Ahogy hazajöttünk Törökországból, egy nappal később már játszottunk a szerbekkel hazai pályán. Az első mérkőzést simán nyertük. A másodikra viszont már felhalmozódott a fáradtság a csapatunkban. Ezzel a meccsel ugyanis egy nagyon hosszú 11 napos etap végére érkeztünk. Itt kikaptunk a végjátékban egy utolsó másodperces kosárral, ami abszolút a dekoncentráltságunknak köszönhető. A fizikális fáradtság ellenére elkerülhető lett volna a vereség. Minden találkozóból sok tanulságot szűrhettünk le. Mondhatjuk, hogy hasznosak voltak az edzőmérkőzések egyénileg és csapatszinten is.”


Várakozások a kontinenstorna előtt


Olvasóink számára a kaunasi Eb-re utazó korosztály talán még kevésbé van szem előtt, mint az idősebbek. Mészárosné Kovács Andreát ezért arra kértük a beszélgetésünk során, hogy mutassa be a csapat meghatározó tulajdonoságait.


„Nem magas poszton fogunk dominálni, ebben biztos vagyok és súlyban is kevesek lehetünk. Szerkezetben tehát nem mi testesítjük meg a kosárlabda ideálját. Ellenben rendkívül gyorsan tudunk játszani. Rendelkezünk nagyon jó középtávoli dobókkal és mozgékonyak vagyunk. Ez három olyan képesség, ami erősen befolyásolhatja a mérkőzéseket. Ha a másik csapat egy kicsit is messzebb áll tőlünk ebben, akkor ezeken a területeken dominálhatunk. Minden játékosunk akar, rendesen, tisztességesen küzdenek a lányok. Így remélem, hogy csapatszinten és egyénileg is mindenki tudja majd a maximumot hozni. Ami nekem egy kicsit hiányzik az a koncentráltság hosszabban fenntartható ideje. Tudunk extra, váratlan dolgokat hozni, de elemi hibákat is elkövetünk. Változókény meccseken belül is emiatt a játékunk színvonala védekezésben és támadásban.” – összegzett válogatottunk vezetőedzője.


Az U16-os Európa-bajnokságok előtt az esélylatolgatás mindig más, mint az idősebb korosztályoknál. Itt nem áll rendelkezésre korábbi eredménysor, ami kirajzolná az erőviszonyokat. A csoportkör után látható minden évben először, hogy mely nemzetek válogatottjai lehetnek a meghatározóak. Ennek ellenére Mészárosné Kovács Andreánál a beszélgetésünk alkalmával érdeklődtünk arról, hogy milyen várakozásokkal tekint az alapcsoportunkra. Itt sorrendben Olaszország, Horvátország és Lengyelország lesznek a riválisok. Ebből a trióból egyedül a lengyelekkel kapcsolatban van egy frissebb élmény a decemberi Olimpiai Reménységek Versenyéről.


„Nem érdemes találgatni a korábbi eredményekből, mert egy téli tornán senki nem a teljes Eb-résztvevő csapatával jelenik meg. Ez természetesen ránk, magyarokra is igaz. A lengyelek az ORV-n egy alacsonyabb szerkezetű kerettel gyorsabb játékot játszottak, de kérdés, hogy milyen összeállításban fognak megjelenni Kaunasban. Hoznak-e például még két magas játékost. Náluk ugyanis vannak olyan generációk, akik magasak, de lassabbak.” – mondta válogatottunk szakvezetője, akit az olaszok elleni találkozóról is kérdeztünk. A tradicionális nemzetek közül ők kerültek a mi négyesünkbe és esetükben hagyományosan élmezőnybe tartozó riválisra lehet számítani.


„Biztos vagyok benne, hogy az olasz csapat nagy ellenfél lesz. Ellenük csúcsformában kell játszani. Ismerjük már a játékstílusokat, van két-három meghatározó domináns játékosuk mezőny, illetve centerposzton. Ezen fizikai fölényük semlegesítéséhez nekünk nagyon sok energiát kell befektetni. Rendkívül fárasztó ezt egy adott esetben 20-30 kilóval nehezebb játékos ellen teljesíteni. Egyben azt is jelenti, hogy más területről veszi el az energiánkat. Én bízom benne, hogy sok embert tudunk forgatni és mindenki a pályán töltött ideje alatt a maximumot hozza. Ezzel kompenzálhatjuk valamilyen módon a fizikális, tömegbeli különbséget.”


A csoportot Horvátország teszi teljessé. Zárásul róluk az alábbi rövid összefoglalót adta Mészárosné Kovács Andrea: „A horvátokról tudjuk, hogy erőszakos kosárlabdát játszanak. Agresszívak és nagyobb tömegű játékosok szerepelnek náluk mezőnyposzton is. A felkészülési tornák alatt a törökökkel is ezen a téren gyűlt meg a bajunk.”

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: