Európa-bajnokság 2019

A WNBA döntőjének harmadik meccse jön, bajnok lehet a Seattle

2018.09.11. 23:27 | WNBA | Írta: Nagy Norbert

Szerdáról csütörtökre virradóra rendezik a WNBA döntőjének harmadik mérkőzését. A Seattle Storm 2-0-ra vezet és egy újabb sikerrel bajnok lehet. A párharc azonban Washingtonban folytatódik, ahol a Mystics saját közönsége előtt biztosan mindent megtesz a döntő meghosszabbításáért.

 


Az első mérkőzés után a teljes női kosaras szaksajtó már-már lemondóan értékelte a WNBA 2018-as döntő párharcát. A Seattle Storm nyomasztó fölényben játszott hazai pályán és bántóan egyoldalú meccsen simán verte a Washington Mystics-t. A második felvonás azonban visszaadta a reményt, hogy élesen alakulhat a finálé. Végig szoros csatát láthattunk, ahol az utolsó percig volt esélyük a washingtoniaknak. A Storm meghatározó játékosaitól pedig 40 percen át maximális koncentrációt követelt meg a vasárnapi meccs.


A Mystics elsősorban az összeszedett védekezésének és Elene Delle Donne, illetve Kristi Toliver jó egyéni teljesítményének köszönhette a szoros eredményt. Delle Donne esetében szembetűnő volt, hogy az első találkozóhoz képest nem térdgéppel, hanem egy sima térdvédővel lépett pályára. Sokkal szabadabban tudott így mozogni, irányt váltani a pályán és az első félidőben egy-egy megmozdulása már-már a sérülése előtti önmagát idézte: 20 perc alatt jutott 12 pontig. Kristi Toliver pedig a második félidőre vált igazi vezérré, különösen a negyedik negyedben kellettek a villanásai a szoros végjátékhoz.


Sokszor elhangzott, hogy bár rettenetesen jó csapat a Washington Mystics, de igazán akkor működik a játékuk, ha Delle Donne és Toliver kettőse egyszerre hoz extrát. Hogy mégsem jött össze a washingtoni győzelem, az elsősorban annak tudható be, hogy egyetlen triplájuk sem ért célt. A liga harmadik legjobb tripladobó csapatának a 16 kísérletéből egy sem lett sikeres, ami mindent elárul. Azért sajnálhatja ezt a Mystics, mert a sokat kritizált védekezésük végre összeállít valamennyire. A 10 szerzett labda és a gyorsindításból elért 12 pont az esetükben jónak számít. Ráadásul a két szupersztárjuk mellé Ariel Atkins fel tudott nőni, 15 pontot ért el. Amennyiben ezt mind szinten tudják tartani és ehhez a játékhoz megjönnek a triplák, akkor hazai közönség előtt lehet győzelmi esélyük.

 


A Seattle Storm a második meccsre szinten tartotta az első felvonás alkalmával mutatott teljesítményét. Egyszer-egyszer megakadtak támadásban, amikor kénytelenek voltak kiszorított helyzetből eldobni a labdát. Ezt jól szemléleti a 23 triplakísérletük, amiből mindössze 6 lett sikeres. Ugyanakkor Breanna Stewart első negyedbeli klasszis teljesítménye megalapozta a második meccset. Az MVP, aki a rájátszásban egy találkozót leszámítva mindig elérte legalább a 22 pontot, 10 perc alatt 11 egységig jutott. A hat mezőnykísérletéből négy sikeres lett. Stewart végül 25 ponttal és 14 lepattanóval zárt. Ezt a teljesítményt pedig még az utolsó perc két kihagyott büntetője sem kisebbíti.


A Storm igazi fegyvere, amit a statisztika sem ad vissza, hogy döntő pillanatban mindig van, aki megvillanjon a keretükből. Ha nem Stewart remekel, akkor érkezik egy tripla Sue Bird-től, néhány remek betörés Jewell Loyd-tól. Mellettük pedig még nem beszéltünk Natasha Howard remek munkájáról a festékben. Ezért igazán nehéz felkészülni ellenük és idén talán ez a tulajdonság emeli ki őket a mezőnyből. A történelmi áttekintés is a Storm sikerét vetíti előre. Eddig a WNBA döntőit tekintve négy alkalommal szerzett a magasabban rangsorolt gárda az első két hazai meccsének megnyerésével 2-0-s előnyt. A harmadik felvonás alkalmával ezek a csapatok mind le is zárták 3-0-val a finálét.


Ami figyelmeztető jel lehet a seattle-i játékosok számára, hogy az elődöntőben is 2-0-ra vezettek a Phoenix Mercury ellen, majd idegenben mindkét találkozót elbukták. Talán az egyetlen gyenge pontja az idei Storm-nak, hogy a találkozók lezárása nem éppen az erősségük. Ilyen klasszis csapathoz képest sok végjátékot veszítettek nagy előnyről. Ha ismét rágörcsölnek a negyedik negyedre és belehibáznak a meccsbe, azt saját közönsége előtt a Mystics kihasználhatja. Különösen úgy, hogy várhatóan több büntetőt tudnak majd kiharcolni hazai pályán a washingtoniak. Vasárnap nem kaptak igazán jó fújást, amit szóvá is tettek. Emellett a sérültjeiknek volt pár napjuk regenerálódni és bízhatnak abban, hogy a töréses kézsérülése ellenére LaToya Sanders is többet tud beletenni a közösbe.

 

Összességében érdekes meccsre készülhetünk. Akit érdekelnek a WNBA küzdelmei, annak a döntő harmadik felvonását nem szabad kihagynia.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: