Európa-bajnokság 2019

Pénteken kezdődik a 3x3-as Európa-bajnokság Bukarestben

2018.09.11. 20:57 | Magyarország | Írta: Nagy Norbert

Péntektől vasárnapig rendezik Bukarestben a 2018-as 3x3-as Európa-bajnokságot. A magyar válogatott a világbajnok olaszokkal és a hagyományosan stabil Belgiummal szerepel egy csoportban. Beharangozó.

 


Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Medgyessy Dóra, Ruják Nóra, Süle Krisztina, Szabó Petra összeállítású magyar csapat pénteken játssza le csoportmérkőzéseit a kontinenstornán. Az első ellenfél magyar idő szerint 15 óra 25 perctől Belgium lesz, majd 19 óra 25 perctől jön a világbajnok olaszok elleni rangadó. Az ágrajzot tekintve Franciaország, Csehország, Fehéroroszország válogatottjával kerültünk össze. A csoportból az első két helyezett jut tovább. Ha ez sikerül, akkor a negyeddöntőben ebből a hármasból érkezne rivális.


A magyar válogatott összeállítása a júniusi manilai Világbajnokságon nyolc közé jutó, illetve Andorrában az Eb-selejtezőt sikeresen megvívó együtteshez képest két helyen változott. Bozóki Bettina és Theodoreán Alexandra helyett Szabó Petra és Süle Krisztina alkotja az utazó keretet. A változások kisebb szerkezeti átalakulást is hoztak, hiszen valamivel alacsonyabb lesz a csapatunk. Ettől függetlenül a korábbiakhoz hasonló erényeket mutató versenyképes együttesre számíthatunk. Augusztusban két felkészülési tornája volt a válogatottnak. Ebből Debrecenben már a bukaresti utazó felállást láthattuk és nagyon jó összhangban dolgoztak a csapat tagjai.


Mielőtt röviden megismerkednénk a csoportellenfelekkel, általánosságban az mondható el az idei 3x3-as Európa-bajnokság mezőnyéről, hogy nincs egy olyan domináns gárda, mint 2017-ben Oroszország volt a nagy tornákon. Ez Eb-re nem is kvalifikálta magát a címvédő. Ugyanakkor a 12-es mezőnyből nem is lóg ki senki lefelé. Gyakorlatilag egy jó formával bármelyik nemzeti csapat odaérhet az érem közelébe. A felkészülést nehezíti a résztvevőknél, hogy az 5-5 szakágban már javában zajlik a kluboknál a munka. Ugyanakkor ez mindenkire egyformán igaz.

 


A magyar válogatott Belgium ellen debütál. A belgák a Világbajnokságon nem voltak ott, ettől függetlenül az európai 3x3-as mezőny egy stabil alakulatáról beszélhetünk. Nem extra képességű, de mindig kemény, kellemetlen stílusú együtteseik egy meccsen bárhol bárkit meglephetnek. Fiataljaik között pedig extra generáció formálódik, akik éppen Debrecenban lettek U18-as Európa-bajnokok. Ezúttal magyar kötődés még, hogy Romina Ciappina személyében olyan játékosuk is lesz, aki egykoron a DVTK-ban légióskodott.


A belgák a konstancai selejtezőből vívták ki nyáron a részvételi jogot az Eb-re. Azon csapatuk egy helyen változik: a 184 cm magas 24 éves Harriet Bende Nawezhi helyett visszakerült a keretbe a 176 cm magas 30 éves Fannie Vandesteene. Ő sérülésből jön vissza, de a nemzetközi tornákat nézve a legeredményesebb felnőtt 3x3-as belga női játékosról van szó. Hiányában Jaleesa Maes és Heleen Adams húzta a csapatukat a selejtezőben, ketten 35 pontot értek Konstancán 17-18-as megosztásban.


A második rivális a világbajnoki címvédő olaszok lesznek. A manilai aranyérmes csapatuk egy helyen módosult: Giulia Rulli helyett Arianna Zampieri került be. Nagy változást ez a játékukban nem hoz. Az olaszokra is igaz, mint a mieinkre, hogy egy évek óta együtt dolgozó közösségről van szó. Ennek megfelelően a játékrendszert többen is jól ismerik. A világbajnoki cím óriási figyelmet hozott a csapatnak és emiatt az Eb-t is nagy várakozás előzi meg. Soha ennyi tartalmat 3x3 kapcsán az olasz kosaras felületeken nem láthattunk. Ebben az is közrejátszik, hogy a manilai MVP Rae Lin D'Alie egy kifejezetten médiaképes egyéniség.


Visszatérve az olasz válogatott játékára. A nyáron szintén Andorrában selejteztek, amit gyakorlatilag rutinból 3 győzelemmel, 1 vereséggel lehoztak. Utána ők is több tornát bevállaltak augusztusban. Ott voltak a bukaresti Masters tornán, illetve utána egy-egy hazai eseményen vettek részt. Kifejezetten rutinos és jó szerkezetű gárdáról van szó, amelyben a VB-n extra dobásaival az apró termetű, 163 cm magas Rae Lin D'Alie kiemelkedett. Manilában hét meccsen 52 pontot ért el, de nem szabad csak rá kihegyezni a beharangozót. A magas játékosaik mozgékonyak, jól helyezkednek, ami komoly variációs lehetőséget biztosít. Hatalmas erőfelmérő lesz a péntek esti csoportmérkőzés ellenük, de a magyar válogatottnak megvan a játéka ahhoz, hogy megnehezítse a világbajnok életét.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.


Partnereink: