Európa-bajnokság 2019

Jelentős lépés az új válogatott versenyrendszer felé

2018.09.12. 13:32 | Európa

Szerdán ülésezett Svájcban a FIBA végrehajtó bizottsága. A jövő évi U19-es kosárlabda Világbajnokság helyszíne és az új 3x3-as versenysorozat mellett még egy fontos döntés született a női szakágat illetően.

 


A nyár elején már hírt adtunk arról, hogy a FIBA elfogadta a felnőtt női válogatottak új versenyrendszerét. A részletek kidolgozása a háttérben javában zajlott és a közelmúltban a célegyenesbe érkezett. A nemzetközi szövetség illetései szerdán fogadták el ugyanis annak a hivatalos útmutatónak a részletekbe menően kidolgozott szövegét, amely alapján a nemzeti szövetségek tervezhetik a programot.

 


Az új rendszert korábban így mutattuk be:

 
A férfi szakág felnőtt válogatott versenyrendszerének átszervezése után már láthattuk a példát, hogy a női szakágban merre fog elindulni a nemzetközi szövetség. Az előzetes híreknek megfelelő felépítésben került végül elfogadásra a rendszer. Ennek megfelelően teljesen átalakul a Világbajnokság és az Olimpia női kosárlabda tornájának kvalifikációs menete. A jövőben nem a kontinenstornákon keresztül lehet részvételi jogot szerezni ezekre az eseményekre, hanem önálló kvalifikációs sorozaton keresztül.


A FIBA közleménye szerint a változtatásnak négy célja van. Először is szeretnék leválasztani a kvalifikációs folyamatot a kontinenstornákról, melyek így teljesen önálló viadalokká válnak. Azzal is népszerűsítenék a női kosárlabdát, hogy szezon közben több rangos válogatott esemény kerül lebonyolításra. Javítanák a válogatottak versenyképességét, mivel lényegesen szélesebb kör szállhat harcba a két kiemelt világeseményre történő részvételért. Nem utolsó sorban pedig a nemzeti szövetségek is lehetőséget kapnak arra, hogy több eseményt bonyolíthassanak le és ezzel fokozzák az érdeklődést csapataik, szervezetük iránt.


Nézzük, hogy a gyakorlatban miként fog kinézni az új versenyrendszer. A 2020-as Olimpiát és a 2022-es Világbajnokságot megelőzően debütálnak majd az átalakított kvalifikációs sorozatok. Itt Európában marad a novemberi és a februári válogatott szünet klubszezon közben. Minden év novemberében rendezik a következő évi világverseny selejtezőjének első fordulóját. Ezek regionális tornák lesznek, tehát az európai, az afrikai, az összevont ázsiai-óceániai és az amerikai térség válogatottjai saját kontinensükről kapott ellenfelekkel mérkőznek. Ezen selejtezőkör regionális tornáinak továbbjutói februárban a selejtező második körében folytatják. Itt végül négy globális tornán alakul ki az adott világesemény (Világbajnokság, Olimpia) mezőnye.


Ez az előbbiekben vázolt rendszer a kontinenstornák kvalifikációját is átalakítja, de itt Európában lényegesen kisebb részben. Marad a menetrend, amit eddig megszokhattunk, tehát november-február-november rendszerben zajlanak majd a küzdelmek. Azok a csapatok, akik kvalifikálják magukat egy Olimpiára vagy Világbajnokságra, automatikusan résztvevői lesznek a következő évi kontinenstornának. 

 

A FIBA hivatalos grafikája átláthatóan vázolja az új rendszert:

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: