Európa-bajnokság 2019

Főpróbát tartanak a VB-résztvevő válogatottak

2018.09.13. 23:49 | Európa | Írta: Nagy Norbert

A napokban Európa-szerte felkészülési mérkőzéseket rendeznek. A szeptember 22-én kezdődő Világbajnokság előtti utolsó hétvégén a legtöbb résztvevő válogatott pályára lép.

 

Fotó: Baloncesto FEB

Fotó: Baloncesto FEB


Két tornára érdemes megkülönböztetett figyelmet fordítani. A házigazda Spanyolország immár Tenerifén Ausztrália, Japán és Kína válogatottját látja vendégül. A lebonyolítás a spanyol tornákon jól megszokott rendben zajlik. Szombaton Spanyolország és Japán, illetve Ausztrália és Kína vív elődöntőket. Vasárnap pedig a két győztes, illetve a két vesztes csatázik. A spanyol válogatott 14 fős kerettel kedden érkezett meg Tenerifére. A madridi köszöntőről mi is nagy terjedelemben hírt adtunk. Lucas Mondelo várhatóan a szabályok engedte utolsó pillanatig kivár a 12 fős keret kihirdetésével.


Ausztrália csütörtökön Isztambulban lépett pályára. Itt már rendelkezésre állt Liz Cambage, aki rögtön ponterős teljesítménnyel szállt be. Tenerifén csatlakozik a társaihoz a WNBA döntőjét követően Sami Whitcomb és vele válik majd teljessé a keret. Erős, jó szerkezetű gárda formálódik. Érdemes kiemelni Japánt, akik három és fél negyeden át kiegyenlített meccset játszottak az Egyesült Államokkal a hét elején Washingtonban. Kínáról kevesebbet tudni, hiszen nem lehetett élőképes közvetítés formájában követni a meccseiket. Egy azonban biztos, hogy augusztus 15. óta mind a hét találkozójukat megnyerték, még Japánt is verték.

 

Fotó: Hervé Bellenger/Facebook - Equipe de France féminine de BasketBall

Fotó: Hervé Bellenger/Facebook - Equipe de France féminine de BasketBall


A másik kiemelt helyszín Antibes lesz, ahol a házigazda Franciaország mellett USA, Kanada és Szenegál alkotja a négycsapatos torna mezőnyét. Itt szeptember 15. és 17. között három nap alatt körmérkőzéses rendszerben zajlik a küzdelem. Franciaországot az elmúlt hétvégén Párizsban követhettük, ahol az ausztrál és a lett válogatott legyőzése alkalmával remek benyomást tettek. Náluk nincs kérdőjel, Valérie Garnier már a 12 fős utazó keretével dolgozik. Az Egyesült Államok válogatottja Kanadával és Japánnal szenvedett múlt héten, de a csapatuk Brittney Griner és Diana Taurasi érkezésével ki fog egészülni. A Világbajnokságig pedig a WNBA döntőjéből is várható erősítés. A meccseikből ugyan messzemenő következtetést nem kell levonni, de az biztos, hogy nem ideális a felkészülésük.


Kanadára sokan úgy tekintenek, mint amely Kia Nurse vezetésével a Világbajnokság meglepetécsapata lehet. Ez még akkor is igaz, ha Kayla Alexender kiválása nagy érvágás számukra. Érdekes lesz figyelni, hogy így alacsonyabb szerkezetben egy folyamatos terhelést adó háromnapos tornán miként muzsikálnak. Szenegál pedig két ismert magas játékosára, Astou Traore és Mame Marie Sy-Diop rutinjára építve a tisztes helytállásban bízhat. Keveset tudni róluk, még a felkészülési meccsek statisztikái sem láttak napvilágot.

 


Pénteken és vasárnap Belgium hazai közönség előtt fogadja Argentínát. A belgák a múlt héten a törökökkel vívtak két meccset, mely után megtörtént a keretszűkítésük. Magyar szempontból a PEAC-hoz szerződő Julie Vanloo teljesítményét figyelhetjük a hétvégén és majd a VB-n is. A belgák kapcsán az igazán nagy kérdés, hogy Ann Wauters és Emma Meesseman valójában milyen állapotban van. Csak akkor lehetnek versenyképesek, ha ők ketten a tavalyi Európa-bajnoksághoz hasonlóan extrát tudnak hozni. Argentína múlt héten egy spanyolországi tornán keveset mutatott, meglepő lenne, ha bármelyik európai együttest meg tudnák szorongatni a Világbajnokságon.


Lettország és Görögország is összeméri az erejét pénteken, illetve szombaton. Ebből a szombati lesz a nyilvános. Ebben a párosításban a görög csapatban a Győrbe érkező Artemis Spanou játékát figyelhetjük. Múlt héten a spanyolországi tornán csapata legjobbja volt. Neki egyértelműen vezérnek kell lennie. A görögöknél a héten két játékos munkáját megköszönték. Ha nem jön közbe sérülés, akkor a Lettországban látott együttesük megy a VB-re. A letteknél viszont még nem történt meg a keretszűkítés. Sőt, visszatért a csapatukhoz a DVTK-ból ismert Zenta Melnika. Párizsban a franciákat és az ausztrálokat is megszorongatták a múlt héten, amire joggal építhetnek.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: