U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Pénteken rajtolnak a hazai élvonal küzdelmei

2018.09.27. 05:14 | Magyarország | Írta: Nagy Norbert

Pénteken megkezdődnek a 2018/2019-es évad csatározásai a hazai élvonalban. Természetesen idén sem maradhat el hagyományos felvezető összeállításunk, melyben - az elmúlt szezon bajnoki helyezéseinek sorrendjében haladva - bemutatjuk a csapatok játékoskereteit.

 


Az elmúlt szezonhoz képest változás a mezőnyben, hogy immár 12 csapat méri össze az erejét. Az NKE-Csata együttese csatlakozott az élvonalhoz. Ez az alapszakasz lebonyolításában azt jelenti, hogy nem lesznek szünnapos gárdák a bajnoki fordulókat tekintve. Minden résztvevő 22 találkozót vív 2019. márciusának végéig. A tervezett időbeosztást tekintve a rájátszás április elején rajtol és legkésőbb május 5-én zárul. Az élvonal küzdelmeit nézve november második felében az Európa-bajnoki selejtezők miatt szünetre kerül sor. Emellett természetesen december utolsó és január első napjaiban a hagyományosan téli megszakítással is számolhatunk.


Az alapszakasz teljes menetrendje ITT olvasható


A Sopron és a Szekszárd versenyfutásába a Győr is beleszólhat


A címvédő Sopron Basket játékoskeretének nyári alakulása lapunk felületein és az országos sajtóban is nagy nyilvánosságot kapott. Végül a tavalyi keretből Fegyverneky Zsófia, Yvonne Turner, Alexandra Crvendakic, Angela Salvadores, Dubei Debóra, Határ Bernadett, Weninger Virág és Czukor Dalma szolgálataira számíthat Roberto Iniguez vezetőedző. Hozzájuk csatlakozik majd a két bokaműtétjét követő felépülése után Tina Jovanovic. Új igazolásként érkezik Amanda Zahui és Candice Dupree. A klub korábbi horvát centere Iva Cuzic-Sliskovic pedig edzésszerződéssel segíti munkát, de a magyar bajnokságra nem került benevezésre. Bár soha nem ideális, ha kényszerűségből a szezon előtt tervezett keret több poszton változik, de a célokból az új érkezők ismeretében Sopronban nem kell lejjebb adni.


Az elmúlt évad bajnoki ezüstérmese, a Magyar Kupa címvédője az Atomerőmű KSC Szekszárd úgy kezdhette meg a nyári építkezést, hogy a csapat magyar magjával (Bálint Réka, Gereben Lívia, Kiss Virág, Mansaré Manty, Studer Ágnes, Studer Zsuzsa, Theodoreán Alexandra és Vincze Nikolett) már korábban sikerült hosszabbítania. Minden klub életében nagy fegyvertény, ha magas poszton sikerül megtartani egy bevált amerikai légióst. Erica McCall esetében ezt megtette a Szekszárd. Három új igazolás (Abby Bishop, Nevena Jovanovic, Frida Eldebrink) teszi teljessé a keretet. Közülük Bishop és Jovanovic korábban már dolgozott Zeljko Djokic vezetőedzővel, így mindegyik fél tudja, hogy mit várhat a másiktól. Frida Eldebrink rutinja pedig döntő pillanatokban sokat érhet Szekszárdon.


A mindkét hazai sorozatban az előbb kiemelt két gárda mögött bronzérmet szerző CMB Cargo UNI Győrnél két irányba zajlott az építkezés. Egyik oldalról az elmúlt szezon szerkezeti problémáit igyekeztek kiküszöbölni, illetve a rotációs lehetőségek bővítésére is törekedtek. Végül a tavalyi keretből hatan maradtak Laklóth Anna, Czank Tímea, Varga Zsófia, Szabó Petra, Török Ágnes és Horváth Krisztina személyében. Hét új érkezővel kezdhette meg a nyári építkezést Sandro Orlando. A hazai mag variációs lehetőségeit Nagy Dóra, Raksányi Krisztina és Sara Krjnic triója növeli. A négy légiós pedig Lexie Brown, Reshanda Gray, Artemis Spanou és a Famila Schio-tól kölcsönbe érkező bosnyák tehetség Melissa Brcaninovic.

 


Erősödő üldözőboly szorongathatja meg az élcsapatokat


Az elmúlt szezon pozitív meglepetését a ZTE NKK negyedik helyen jelentette. Zalaegerszegen a legutóbbi évad keretéből a magyar magot tekintve Gáspár-Szalay Virág, Hegedüs Őri Györgyi, Kovács Georgina, Jurkó Noémi és Preisinger Boglárka is maradt. Nagy visszatérő a ZTE soraiba Horti Dóra, illetve Pusztai Petra és Benke Sára személyében két új igazolással bővültek a hazai játékosok közötti rotációs lehetőségek. A légiósok tavaly jelentősen növelték a ZTE versenyképességét, miután remek teljesítményt nyújtottak Gáspár Dávid együttesében. Közülük Sigi Koizar és Nadia Parker hosszabbított, míg új igazolás az amerikai Taneisha Harrison és a holland Janis Ndiba.


A VBW CEKK Ceglédnél jelentősebb változásokra került sor. A szakmai munka irányítását a Kassáról ismert Peter Jankovic vette át. Az ötödik helyet szerző gárdából öten (Jelena Maksimovic, Jovana Popovic, Kobolák Cintia, Révész Boróka, Filipowicz Vanda) maradtak. Visszatért a klubhoz a korábban itt remek teljesítményt nyújtó Gorjanácz Ágnes. A légiósokat tekintve pedig érkezett egy amerikai center Chelsey Lee, az izlandi válogatottból, illetve a Kassáról és a DVTK-ból ismert Helena Sverrisdottir. A keretet egy tapasztalt amerikai irányító Ketia Swanier teszi teljessé.


Új időszámítás kezdődött az Aluinvent DVTK-nál, ahol két ismert hazai szakember kezébe került az irányítás. Cziczás László vezetőedzőként, Völgyi Péter szakmai igazgatóként csatlakozott a klubhoz. A keret is átalakult, az elmúlt évadban több lehetőséget kapó játékosok közül Zele Dorina, Szabó Fanni és Kiss Angelika maradt. A helyi fiatalokat tekintve hárman (Eperjesi Nóra, Frindt Nikolett, Halász Zsófia) kerülnek számításba az előttünk álló évadban a felnőtt csapatnál. Három új igazolás (Katona Szidónia, Kányási Veronika, Medgyessy Dóra) jött a magyar maghoz, akikhez négy légiós (Chanel Mokango, Maja Skoric, Shatori Walker Kimbrough, Egle Sulciute) csatlakozott.


Hasonlóan új fejezetet nyitottak a PEAC-Pécsnél is, ahol Meszlényi Róbert és Ábrahám Márta kapta meg az irányítást a szakmai munka terén. A tavalyi élvonalbeli keretből hárman (Sarah Imovbioh, Wentzel Nórával, Tenyér Zsófia) térnek vissza. A hazai mag alakulását tekintve a pécsi csapatok együttműködésében érkező Gémes-Sarok Nikolett és Ruják Nóra, illetve Simon Zsófia és Barnai Judit adja a keret vázát. A légiósokat nézve magas posztokra a szlovák Katarina Tetemondova, míg irányítónak a belga válogatott Julie Vanloo érkezett erősítésként. Mellettük a juniorok közül felkerülők (Kovács Kitti, Jelena Radonjic, Milica Vojinovic) teszik teljessé Pécsett a csapatot.


Kiélezett küzdelem lehet a még rájátszást érő helyezésért


Az elmúlt szezonban nyolcadik helyen záró PINKK Pécsi 424-nél öten (Tijana Cukic, Zsilinszki Lilla, Raus Vivien, Séra Nikolett, Sánta Petra) maradtak a legutóbbi keretből. A pécsi csapatok együttműködésében Szűcs Réka és Szűcs Lilla került a klubhoz. A magyar magot Jáhni Zsófia, Vári Zita, Szabó Laura, Molitor Dorottya és Csutorás Fanni egészíti ki. A légiósok terén pedig két fiatal (Jovana Markovic, Mihaela Lazic) csatlakozott, miközben a veterán horvát játékos Emilija Podrug már másodedzőként is segíti Laczka Miklós munkáját.


A Vasas Akadémia tovább fiatalította keretét. Az elmúlt évadban az élvonalban lehetőséget kapók közül Böröndy Vivien, Dombai Réka, Tóth Orsolya és Varga Alíz idén is stabil tagja lehet a csapatnak. A tapasztalt játékosok sorát Bach Boglárka és Vukov Szonja bővíti új igazolásként. Madár Kata és Hizsnyik Dóra személyében két fiatalt is szerződtetett a klub, melynek saját bázisából a tervek szerint Boros Berta, Budácsik Dorottya és Tóth Franka kap lehetőséget a legmagasabb osztályban. Három légióssal fut neki a szezonnak Földi Attila csapata. Közülük azonban Sara Heljic és Nadja Smailbegovic már évek óta hazánkban tanul. Hiányposzton centerként idén is Jefimija Karakasevic szerepel.


Az ELTE-BEAC-Újbuda csapatát tekintve szintén több változásról számolhatunk be. Öten (Angyal Nikolett, György Tímea, Kovács Vanessza, Suppán Anna, Szabó Dóra) maradtak az elmúlt évadban több időt pályán töltő játékosok közül. Új igazolásként Mérész Beatrix, Papp Klaudia, Tóth Dorina, Vincze Virág és Dúl Panka csatlakozott a klubhoz. Balogh Judit együttesénél szintén egy légiós center, a horvát Jovana Mandic hivatott erősíteni a versenyképességet a közvetlen riválisokkal.


Az MTK Budapest az egyetlen csapat, ahol jelenleg nem szerepel légiós a keretben. Az elmúlt évad alapemberei közül Szabó Flóra, Wéber Fruzsina, Koch Dóra és Szeitl Vanessza elkötelezte magát a folytatás mellett. Édesanyaként visszatér Baksa Bettina, illetve felépülésük után két jelenleg sérült játékos (Szabó Bettina, Dénes Dia) szolgálataira is számítanak. A tavalyi ANB-keretből Gróf Tímea került fel. Nagy Dóra együttesében új igazolásként Czirják Noémi, Pusztai Sára, Süle Krisztina és Hegedűs Janka tapasztalata növelheti az esélyeket az előrelépésre, míg az U20-as játékosok táborát Bernáth Réka szerződtetése erősíti.


Az újonc NKE-Csata gárdájánál az ANB küzdelmeit uraló tavalyi keretéből Tursics Krisztián vezetőedző Angyal Barbara, Horváth Fruzsina, a sérüléséből felépülő Lelik Réka, Mányoky Réka, Pálinkás Enikő és Solymosi Noémi játékára számíthat. Hat új igazolás csatlakozott a klubhoz az élvonalbeli szereplés erősítésére. Közülük Nagy-Bujdosó Nóra másodedzőként is segíti a munkát. Érkezett a szintén egykori Csata-nevelés Horváth Bernadett, illetve Adamecz Lilla és Radócz Fanni. Két légiós teszi teljessé a keretet az 5-ös posztra igazolt Kelsey Lang, illetve az elsősorban 3-as poszton számításba vett Kelley Austria személyében.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: