U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Beindul az új évad Csehországban

2018.10.02. 20:31 | Csehország

Bár vasárnap egy előrehozott mérkőzést már lejátszottak, szerdán kezdődik a nagyüzem a cseh élvonalban. Az USK Praha ismét esélyes, de a lehetőségekhez mérten a riválisok is igyekeztek erősíteni.

 


Csehországban 11 csapattal rendezik meg az élvonal küzdelmeit. A nyári tervek 12 csapatos mezőnyről szóltak, de a Lokomotiva Karlovy Vary végül visszalépett. Három klub jelezte alacsonyabb osztályokból, hogy vállalná az indulást. Egyik sem tudott azonban gazdasági és sportszakmai téren olyan terveket felmutatni, amely versenyképes jövőképet mutatott volna. Csehországban új logót kapott a liga és próbálnak a kommunikációban is fejlődni. Idén például egy szezon beharangozó rendezvényt tartottak, ahol minden csapatból egy-egy játékos megjelent. A lentebb látható csoportkép is itt készült. Ezen felül nagyon büszkék rá, hogy az Euroligát, az Európa Kupát, az EWBL és a CEWL sorozatokat tekintve összesen hét gárda lép ki a nemzetközi porondra. Ilyen szintű aktivitásra évek óta nem volt példa.

 

Fotó: Facebook.com/ceskybasketbal/

Fotó: Facebook.com/ceskybasketbal/


A javuló körülmények és gazdasági helyzet ellenére óriási meglepetés lenne, ha éles, nyílt csata alakulna ki a bajnoki címért. Továbbra is minden tekintetben kiemelkedik az USK Praha. Ettől függetlenül Natalia Hejkova együttesében is akadtak változások. Meghatározó légiósok távoztak, közülük Amanda Zahui éppen hazánkba a Sopron Basket csapatához igazolt. Egy azonban állandó, ez a cseh mag. Kateřina és Karolína Elhotova, Alena Hanuąová, Kristýna Brabencová, Veronika ©ípová, Julie Pospíąilová, Tereza Vyoralová, illetve korosztályos válogatott fiatalok, mint Petra Malíková vagy Eliąka ®ílová jelentik Natalia Hejkova együttesének a hazai vázát. 


Az Euroligában a légiósok fogják meghatározni a prágaiak versenyképességét. Szerződést hosszabbított a horvát centerük Marija Rezan. Szekszárdról igazolták le a szlovén válogatott irányítóját Teja Oblak-ot. Ponterős teljesítmény várható a spanyol válogatott Leticia Romero-tól. A meccseket eldöntő klasszisnak pedig a Connecticut Sun sztárja Alyssa Thomas és franciák meghatározó magas játékosa Valériane Ayayi érkezett. Mindkettőjük esetében nagy kérdés, hogy miként tudnak beilleszkedni. Thomas profi karrierje nagy részét a WNBA-n kívül Dél-Koreában töltötte. Mindössze a 2015/2016-os évadból egy törökországi kitérőből lehet tapasztalata. Az Euroligában még nem mutatkozott be. Valériane Ayayi pedig pályafutása első légiós évére készül, ami soha nem egyszerű.

 


Nagy várakozásokkal tekintenek az új évad elé a tavalyi ezüstérmes KP Brno gárdájánál. A visszavonuló domináns center Ilona Burgrová mellett négyen (Milena Prokeąová, Monika Satoranská Gabriela Andělová, Veronika Remenárová) távoztak és öten (Michaela Stará, Dovile Saurazaite, Jasmine Gill, Stephanie Madden, Aneta Mainclova) érkeztek. Ahogy a névsor is mutatja: két amerikai légióssal, litván válogatott játékossal bővültek. A tavalyi bronzérmes Nymburk felkarolta a megszűnő Karlovy Vary-t, annak érdekében, hogy a városban életben maradjon a női kosárlabda. Nymburk-KV néven közös csapatot indítanak. Hat alapszakasz meccset és a Cseh Kupa négyes döntőjét Karlovy Vary rendezi, míg az Európa Kupa találkozókat és a többi bajnokit Nymburk. A keretük legnagyobb erősítése két rutinos cseh játékos, a DVTK-ban is megforduló Tereza Pecková és Romana Stehlíková megszerzése.


A középmezőnyből érdemes kiemelni a Sokol Hradec Králové gárdáját. A nagy generációból még aktív center Petra Kulichová ide szerződött, de náluk szerepel az U16-os Európa-bajnokságon ezüstérmes válogatottjuk két alapembere is. Igyekezett minőségi erősítéseket végrehajtani az SB© Ostrava és a ®abiny Brno. Mindkét gárda szlovák és litván légiósokat szerződtetett. Nekik lehet még esélyük megszorongatni a tavalyi dobogósokat, a papírforma szerint másnak nem nagyon. A lebonyolítás a páratlan számú résztvevő ellenére nem változott. Az alapszakasz végén az első nyolc helyezett kerül a felsőházi rájátszásba, míg a további három gárda a play-out körmérkőzéseit vívja majd.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: