U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Kezdődnek az orosz élvonal küzdelmei

2018.10.02. 22:24 | Oroszország

Az európai topligák közül szerdán az orosz élvonal küzdelmei rajtolnak el. Továbbra is az UMMC Jekatyerinburg, a Dinamo Kurszk és a Nagyezsda Orenburg osztozhat a dobogós helyeken.

 


Oroszországban még egyik élcsapat kerete sem lesz teljes a követező hetekben. Amikor azonban az Euroligában már a legerősebb felállásában láthatjuk az UMMC Jekatyerinburgot és a Dinamo Kurszkot, akkor túlzás nélkül állíthatjuk, hogy - szigorúan a neveket nézve - a kontinens legerősebb gárdai szerepelnek majd. Mindkét klubnál reális elvárás, hogy nemzetközi szinten is domináljanak. A bajnokságban pedig gyakorlatilag kötelező a döntőbe jutás.


A címvédő UMMC Jekatyerinburgnál több változás történt. Az orosz magjukat Maria Vadeeva megszerzésével egészítették ki. A fiatalon is klasszis center a másik nagy tehetségükkel, Raisa Musinával kiegészülve évekre stabil vázat biztosíthat az építkezéshez. Természetesen mellettük a jól ismert Belyakova, Beglova, Vieru, Petrushina négyes alkotta hazai magnak juthat még főszerep a bajnokságban. A légiósok közül Alba Torrens, Emma Meesseman és Nika Baric maradt. Bár nyáron akadtak eltérő információk, de minden jel arra utal, hogy év közben Brittney Griner-t is visszavárják. Erősítés irányítóposzton Courtney Vandersloot, aki magyar útlevelének köszönhetően korlátozás nélkül szerepelhet. Centerposztra pedig új igazolás a Connecticut Sun sztárja Jonquel Jones.


Természetesen Jekatyerinburgban is vannak nehézségek, amivel meg kell küzdeni. Nyáron bejelentették Angel McCoughtry szerződtetését, de az amerikai klasszis az Atlanta Dream együttesében súlyos térdsérülést szenvedett és idén nem lehet a csapat segítségére. Korábban több felületen megjelent, hogy McCoughtry-t Kayla McBride pótolhatja, de őt hivatalos nem kommunikálta a klub és a jelenleg elérhető játékoslistán sem található a neve. A télen honosított, orosz válogatottnak is kiszemelt Jamierra Faulkner szintén kereszt-szalag szakadásból lábadozik. Tavaszig rá sem számíthatnak, de szolgálataiban hosszú távon ettől függetlenül töretlenül bíznak. Összességében azt lehet mondani, hogy brutálisan erős és a korábbiakhoz képest ideálisabb korban lévő keret állt össze.

 


Óriási várakozás előzi meg a Dinamo Kurszk szereplését. Náluk fog bemutatkozni az Euroligában Breanna Stewart. Mondani sem kell, hogy a WNBA alapszakasz és döntő, illetve a Világbajnokság MVP-jéről van szó. Óriási kérdés, hogy az Egyesült Államokon kívül eddig csak Kínában szereplő Stewart hogyan birkózik meg az orosz közeggel, illetve az, hogy az Euroligában meg tudja-e ismételni klasszis teljesítményét. Amennyiben igen, sokáig viheti a Kurszkot. Különösen úgy, hogy a festékben is minőségi társai lesznek. Szintén új igazolás Lucas Mondelo csapatánál Candace Parker, akit a Fenerbahce-nál töltött tavasza óta Európában nem láthattunk. Parker-nak ugyan akadtak sérülései nyáron és a válása miatt a bulvárlapokba is bekerült, de ha jól tudja motiválni a szakmai stáb, akkor centerposzton a zsenije akár szó szerint aranyat érhet.

 

A harmadik új kurszki szerzemény a spanyol válogatottból és az USK Prahából ismert Marta Xargay. A ponterős bedobó pályafutása csúcsán van, tőle még akár váratlan extra is jöhet. A távozók névsorát Angel McCoughtry, Nneka Ogwumike, Maria Vadeeva és Helena Ciak alkotja. A korábbi légiósaik közül a rutinos spanyol irányító Anna Cruz, a több poszton is otthonosan mozgó szerb zseni Sonja Petrovic és a honosított Epiphanny Prince a következő évadban is a Kurszk gárdáját erősíti. Az orosz magból pedig Natalia Zhedik, Elena Kirillova, Tatiana Vidmer, Anastasia Logunova és Kseniia Levchenko hosszabbított. Amennyiben az elmúlt évaddal ellentétben a sérülések elkerülik a csapatukat, reálisan vehetik fel a versenyt a Jekatyerinburggal. Bár Euroligát már nyertek, de az orosz ligában az elmúlt években rendre alulmaradtak nagy riválisukkal szemben.


A Nagyezsda Orenburgnál a tavalyi nagyobb átalakulás után idén komoly változásokat nem eszközöltek. A legutóbbi szezonra felfrissített hazai mag - Anastasiya Shilova, Zhosselina Maiga, Ksenia Tikhonenko, Viktoriia Medvedeva, Tatyana Burik összeállításban - hosszabbított. Velük nem titkoltan még ennél is hosszabb távra terveznek. Maradt a spanyol center Sandra Ygueravide és a ponterős amerikai játékosuk Brionna Jones is. Négyen távoztak, ők Anastasia Tochilova, Yana Degtyarskaya, Alex Bentley és Emma Cannon, míg az érkezők sorát egy fiatal center Adut Bulgak, egy rutinos bedobó Erica Wheeler és az orosz Olga Novikova alkotja. A klubnál a szakmai munka irányítását a spanyol Victor Lapena vette át. A salamancai időszakból szélesebb közönség számára is ismert szakvezető érkezése azt jelenti, hogy mindhárom orosz élcsapatot spanyol vezetőedző készíti fel. Euroliga selejtezőre kényszerülnek, nagy kérdés, hogy mire mennek a Cukorova ellen. Kiesés esetén viszont az Európa Kupa egyik favoritja lennének.


Az Orenburg a tavalyi évhez hasonlóan légüres térbe kerülhet a bajnokságban. Meglepetés lenne, ha a Jekatyerinburgot vagy a Kurszkot meg tudnák szorongatni. Ugyanakkor a középmezőnynél egyértelműen erősebbnek tűnnek. A tavalyi negyedik helyezett Enisey Krasznojarszkot az előszezonban Zalaegerszegen és Szekszárdon is láthattuk. Náluk Stephanie Mavunga nagy igazolásnak tűnik az eddigi statisztikák alapján, de a klasszisa a versenyképességhez még kevés lehet. A Szpartak Moszkva és az MBA Moszkva továbbra is saját fiataljaira épít egy-egy légióssal kiegészítve. Mellettük a Kazanochka Kazany és a Novoszibirszk küzdhet még a nyolc közé jutásért.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: