U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Új lebonyolítás, régi esélyesek Romániában

2018.10.03. 20:32 | Románia

A környező országok közül a román élvonalban is elrajtolnak a küzdelmek. Új lebonyolítással igyekeznek érdekessé tenni a bajnokságot, melyben a tavalyi két döntős a Sepsiszentgyörgy és a Szatmárnémeti a favorit.

 


Az új lebonyolítás értelmében az élvonal 13 csapata két csoportban kezdi meg a szereplését. Az A-csoportban a címvédő Sepsiszentgyörgy, a Szatmárnémeti, a Brassó, a Kolozsvár, az Arad és a Târgoviște szerepel. Ezek az erősebb gárdák, míg a „B” jelű hetesben a Kézdivásárhely, a Konstanca, a Nagyvárad, a Bukaresti Rapid, a Bukaresti Agronomia, az Alexandria és a Marosvásárhely található. Ennek a felosztásnak az a célja, hogy a játékerőben egymáshoz közelebb álló alakulatok mérjék össze az erejüket több alkalommal és ezáltal élesebb küzdelem formálódjon.


Az első körben oda-visszavágó alapon mindenki játszik mindenkivel a saját csoportjában. A második szakaszban Piros és Sárga csoportokkal folytatódik a küzdelem. A Piros csoportot nézve az A-csoportban szereplő hat csapat mellé csatlakozik a B-csoport első helyezettje. Itt jön egy újabb oda-visszavágós kör mindkét csoportban. Ennek végén a Piros-csoport hét tagjához csatlakozik a Sárga csoport győztese. Így alakul ki a nyolccsapatos rájátszás mezőnye, amely során már a klasszikus negyeddöntők, elődöntők, helyosztók rendszerben zajlik majd a küzdelem.

 

Bár a lebonyolítás elsőre szokatlan lehet a szurkolóknak, ugyanakkor a mezőny játékerejében mutatkozó nagy különbségek miatt, teljesen racionális döntésnek tűnik az átszervezés. A bajnoki cím sorsa az elmúlt évadban döntőt vívó két alakulat között dőlhet. Minőségben és mennyiségben ugyanis az ACS Sepsi SIC és a CS Municipal Satu Mare más szintet képvisel, mint a riválisok.

 


A sepsiszentgyörgyi alakulatnál nagy változások történtek a nyáron, miután 11 játékos távozott az elmúlt évad keretéből. Mindössze Annemarie Gödri-Părău és Kovács Renáta maradt az alapcsapatukból. Az új szerzemények között három sepsiszentgyörgyi játékos hazatérése szerepel Jankó Edit, Taranek Andrea és Ioachim Adrienn személyében. Itt folytatja pályafutását a hazánkban is jól ismert kézdivásárhelyi Demeter Nóra, illetve Ioana Ghizilă, Anca Șipoș és Viorela (Rus) Voicu. A csapat játékerejét természetesen a légiósok határozzák meg. Közöttük megtaláljuk a szlovák válogatott Angelika Slamovát. Két amerikai légióst szerződtettek Kristina Higgins és Payton Whitted személyében. Érkezett a litván center Marina Solopova, a montenegrói Jovana Paąić és a brit válogatott Dominique Allen.


A Szatmárnémeti az elmúlt bajnoki szezon két legeredményesebb játékosát szerződtette. Elhozták a Temesvár ponterős amerikai légiósát D’lesha Lloydot, illetve az Alexandria csapatában extra szezont teljesítő nigériai Promise Amukamarát, akinek a jó formája azóta is tart. Tenerifén hazája válogatottjának harmadik legeredményesebbje volt a 170 cm magas, elsősorban kettes poszton remeklő játékos, így az új klubjában is egyértelműen húzóember lehet. A Szatmárnémeti megtartotta Andra Mandachét, aki tavaly a legponterősebb játékosa volt a keretüknek. Összességében pedig Lloyd és Amukamara mögött a harmadik legeredményesebbnek bizonyult a román élvonalban. Ezt a triót a korábbról ismert alapcsapat (Oláh Andrea, Brittany Denson, Kristina Baltic, Matea Tavic, Alexandra Uiuiu, Andreea Huțanu, Andreea Lazăr, Adina Pop) egészíti ki.


A többi gárda esetében lehetetlen meghatározni az erőviszonyokat. Mindent a légiósválasztás dönt el, ahol nagyon sok múlik a szerencsén. A tavalyi bronzérmes Brassónál mindössze hárman (Biljana Pesovic, Amira Al Ash Hab, Diana Moraru) maradtak és heten (Carla Bartee, Alina Podar, Tianna Tarter, Kristina Arsenic, Flavia Ferenczi, Irina Enache) érkeztek. A Targoviste Monique Coker és Porsche Poole személyében igazolt két rutinosabb amerikait. A továbbra is Brankica Hadzovic köré épülő Aradnál pedig A’Lexus Harrison és Leeza Burdgess hivatott javítani a versenyképességet az élcsapatok között.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: