U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

A hétvégén Olaszországban is megkezdődik a bajnokság

2018.10.04. 21:08 | Olaszország

A topligák közül hétvégén rajtolnak az olasz élvonal küzdelmei. A bajnoki cím esélyese a Famila Schio, de a Ragusa és a Reyer Venezia komoly kihívó lehet.

 


A hagyományoknak megfelelően Olaszországban összevont nyitó fordulóval kezdődik a bajnokság. Ezúttal Torino lesz a seregszemle helyszíne. Az eseményt felvezető nagyszabású sajtótájékoztatóról korábban lapunkban is részletes összefoglalót közültünk. Lesznek változások az elmúlt évadhoz képest. A legfontosabb, hogy a legutóbbi 10 helyett ezúttal 12 csapat verseng. A két újonc az Allianz Geas Sesto San Giovanni és az Use Bk Rosa Empoli. Ezen felül a finoman szólva is megosztó középszakaszt eltörölték. A 22 fordulós alapszakaszt a hagyományos rájátszás követi. A felsőházban nyolc csapattal klasszikus negyeddöntő, elődöntő, döntő rendszerben zajlanak tavasszal a csatározások. Az alsóházban pedig négy résztvevővel jön a play-out.


Természetesen az olasz mezőnyt nézve a legnagyobb figyelem a Famila Schio-t övezi. Nem titkoltan Pierre Vincent együttesétől nemzetközi szinten is várják az eredményt. Nem lesz egyszerű az évkezdetük, hiszen gyakorlatilag új csapat épül. Nyolcan távoztak, köztük olyan meghatározó hazaiak, mint Laura Macchi vagy Cecilia Zandalasini, miközben Isabelle Yacoubou gyermeket vár és ősszel visszavonul Raffaella Masciadri. A keret igazi erőssége Jantel Lavender és Sandrine Gruda kettőse lehet a palánk alatt. Ők a YDU-nál is jól működtek. Gruda ráadásul kifejezetten erős Világbajnokságon van túl. Úgy tűnik, hogy egészséges és motivált. Légiós erősítés Jackie Gemelos Nápolyból, aki a legutóbbi szezonban 16.6 pontos átlaggal zárt. Neki támadásban egyértelműen dominánsnak kell lennie. Visszatér belső posztra - a variációs lehetőségek javítására - a sérülése után Eva Lisec. A némileg újjáalakult, de válogatottakkal teletűzdelt olasz mag (Dotto, Crippa, Olbis Futo Andre, Pierini, Filippi, Fassina) pedig kellően erősnek és rutinosnak tűnik.

 


Tavaly a Ragusa volt a Schio ellenfele a bajnoki fináléban. A csapatuknak az éremszerzésre az előttünk álló szezonban is lehet esélye. Nagy fegyvertény, hogy meg tudták tartani meghatározó játékosaikat. Köztük Dearica Hamby és Jessica Kuster személyében két amerikai légiósukat. Nápolyból elhozták a rutinos erőcsatárt Jillian Harmon-t és Sabrina Cinili-t. A román válogatott Alina Craciun magas posztokon segíthet javítani a rotációs lehetőségeket. Az új évadban is ott lehet a végelszámolásnál a Reyer Venezia. Magyar szemmel a válogatottunkban is bemutatkozó Cyesha Goree szereplése külön is kiemelést érdemel. Mellette Anete Steinberga és Jolene Anderson személyében két rutinos légiós érkezett, míg az amerikai egyetemi tanulmányait tavasszal befejező extra német center Marie Gulich szintén sokat lendíthet a versenyképességükön. A velenceiek jól ismert olasz magja - Debora Carangelo, Martina Bestagno, Valeria De Pretto, Martina Kacerik, Maddalena Gaia Gorini és Sara Crudo – idén is rendelkezésre áll.


Az előbb kiemelt nagy hármast többen is megszorongathatják. Közülük kiemelkedik a Lucca. Őket, igaz még hiányos összeállításban, a Szuperkupán láttuk. Három amerikai légióst igazoltak Bashaara Graves, Krystal Vaughn és Kourtney Treffers személyében. Tőlük egyértelműen a belső posztok megerősödését várják. A külső sorba Giulia Gatti, Marida Orazzo, Erica Reggiani és Ashley Ravelli érkezett. Visszatért egy korábbi népszerű játékosuk, a rutinos kameruni Monique Ngo Ndjock. A DIKE Napoli szintán odaérhet a legjobbak mellé. Legnagyobb fogásuk a veterán Laura Macchi szerződtetése, de mellette Marzia Tagliamento és Kathrin Ress megszerzése az olasz magjukat bombaerőssé teszi. Áldoztak a légiósokra is: Courtney Williams, Gabby Williams és Isabelle Harrison érkezése is azt mutatja, hogy komolyak a szándékaik.


Ha tovább görgetjük a csapatlistát, akkor érdemes egy pillantást vetni a Fila San Martino alakulatára. Ide érkezett a DVTK-tól Zenta Melnika. Megszerezték Tyaunna Marshall és Adrienne Webb személyében a Sepsiszentgyörgy két tavalyi amerikai légiósát. Ők Romániában brutálisan jól működtek. Komoly légiósokat szerzett Brooque Williams, Sophie Brunner és Kalis Loyd trióját nézve az újonc Allianz Geas Sesto San Giovanni. A Treofan Battipaglia Chantalle Handy-vel, illetve a kiemelkedő egyetemi számokkal rendelkező elsőéves amerikaival Kristen Simon-nal szintén több győzelemben bízhat. Az elsőéves amerikaiak számára Olaszország vonzó, jó híre van a ligának. Kahlia Lawrence és Taya Reimer személyében a szezonnyitót rendező Torino is remek fiatalokat talált.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: