U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Bizakodva várják az új klubszezont Ausztráliában

2018.10.08. 15:13 | Ausztrália

Hétfőn Sydneyben a klubcsapatok meghatározó játékosainak közreműködésével megtartották az ausztrál profi liga, a WNBL 2018/2019-es kiírásának hivatalos prezentációját. A hétvégén kezdődő bajnoki küzdelmek előtt kifejezetten optimista hangulatban zajlott a sajtóesemény.

 

Fotó: WNBL

Fotó: WNBL


A WNBL a legrégebben működő női profi sportliga Ausztráliában, a hétvégén immár a 39. szezon veszi kezdetét. A nagy múlt, a komoly gyökerek és nem utolsó sorban a válogatottjaik klasszis szereplése ellenére az ausztrál női klubkosárlabdázás az elmúlt években komoly gödörbe került. Ennek jórészt gazdasági okai voltak.


A problémák az évek alatt rakódtak egymásra. A bajnoki küzdelmek mellé nem találtak olyan médiapartnert, amelyik szabadon fogható (free-to-air) csatornán országosan képernyőre tűzte volna a mérkőzéseket. Emellett a liga nem tudott bevonni névadó támogatót sem. A bevételek így jelentősen visszaestek és klubok mozgástere is beszűkült. Ebből a helyzetből csak az elmúlt egy-két évben tudtak elmozdulni, de az igazi előrelépést az előttünk álló szezontól várják.

 


Életbe lép a WNBL új televíziós szerződése, melynek értelmében a közszolgálati SBS rendszeresen képernyőre tűz majd összecsapásokat a Fox Sport mellett vagy éppen azzal párhuzamosan. Ezen keresztül a lehető legszélesebb közönséghez juthatnak el a meccsek. Emellett az egyik helyi drogéria bolthálózat, a Chemist Warehouse lett a liga névadó támogatója.


A hétfői sajtóeseményen Sally Phillips, a WNBL elnök asszonya kifejezetten bizakodó hangulatban vázolta a terveket. Kiemelte, hogy kezdik visszaszerezni a játékosok és a külső partnerek bizalmát. Nagy előrelépésnek tartják, hogy ugyan Liz Cambage ismét Kínát választotta, de a világbajnoki ezüstérmes válogatottból kilencen a WNBL-ben kezdik meg az új szezont.


Phillips azt is elárulta: a klubokkal folytatott egyeztetései alkalmával azt hallotta vissza, hogy olyan játékosok is bejelentkeztek az Ausztráliába történő szerződés reményében, akiknek a megszerzésére korábban esély sem mutatkozott. „Egyértelműen célállomás lettünk. A válogatott legtöbb tagja azt mondta nekem, hogy vissza akar térni a WNBL-be. Emellett WNBA játékosok is egyre nagyobb számban érkeznek, felkerültünk tehát a térképre. ” – fogalmazott az ismert sportvezető.


Ami az erőviszonyokat illeti, ezek alapjaiban véve nem változtak. Továbbra is a tradicionális élcsapatok, a Townsville, a Canberra, a Perth és a Melbourne versenyfutását várják a helyi szakemberek. A bajnoki küzdelmek október 12-én rajtolnak. A 15 fordulós alapszakasz utolsó játéknapja a tervek szerint január 19. lesz. A rájátszás egy héttel később kezdődik, a bajnoki döntő utolsó lehetséges játéknapját pedig február 17-re írták ki.

 

A 2018/2019-es évad versenynaptára


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: