U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Jön az Elnöki Kupa Törökországban

2018.10.09. 21:46 | Törökország

Szerdán gazdára talál az évad első trófeája Törökországban. Adanában az Elnöki Kupáért két Euroliga csapat, a Fenerbahce és a Hatay harcol.

 

Fotó: tbf.org.tr

Fotó: tbf.org.tr


Azok után, hogy tavaly finoman szólva is mérsékelt sikerrel december végén rendezték az Elnöki Kupát, a török szövetség visszatért a hagyományokhoz. Ismét a bajnoki rajt előtt mérkőzik a két aktuális élcsapat a trófeáért. Immár 26. alkalommal rendezik meg a döntőt. Általában a korai időpont miatt extra játékot nem láthatunk az Elnöki Kupákon, de nagy presztízse van a klubok és a szurkolók között. Hagyományosan magas hőfokú csata alakul ki. Idén például a hírek szerint az adanai helyszínen már elővételben elkelt a jegyek többsége. Abból a szempontból is pikáns meccsnek nézünk elébe, hogy a YDÜ megszűnése után nagyon úgy néz ki: a bajnoki címért is a Fenerbahce és a Hatay csatázhat idén.


Egyik török élcsapatnál sem voltak kirívóan nagy játékmozgások. A bajnoki címvédő Fenerbahce-nál a francia válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozó Valerie Garnier folytathatta a tavasszal megkezdett munkát. A török magjuk lejáró szerződésű tagjai közül hosszabbított Birsel Vardarli és Ayşe Cora. Ráadásul Cora három évet írt alá, mivel őt szeretnék kinevelni a hazai mag új vezérének. A légósok közül Anastasiya Verameyenka, Giorgia Sottana, Kelsey Plum és Kia Vaugh is visszatér. Mindenképpen segíti tehát a csapatépítését, hogy rendelkezésre áll egy viszonylag összeszokottnak tekinthető váz. Az új érkezők névsorát pedig az egykoron Sopronban is megforduló Bria Hartley, Cecilia Zandalasini és Kiah Stokes alkotja. Jól látható, hogy egy ideális korban lévő, kifejezetten gyors játékra is alkalmas keretet raktak össze. Nagy kérdés, hogy a sok extra pontdobó játékosból Garnier mindkét tud csapatot formálni. Ha a francia edzőnő érvényre tudja juttatni akaratát és a korábbi évekhez képest védekezésben előrébb lépnek, nemzetközi szinten is sokáig juthatnak.

 


A Hatay keretét nézve három ismert légiósuk, Courtney Paris, Katsiaryna Snytsina és Hind Ben Abdelkader hosszabbított. Paris és Snytsina már-már hazai játékosnak tekinthető, mind a ketten megtalálták a számításaikat a klubnál. Ilyen jellegű tartós együttműködés igen ritka Törökországban. A ponterős belga Abdelkader is immár második évére készül. Szintén hosszabbított mellettük a török magból Hulya Coklar, Gizem Havare és Merve Haydin. A hazai sort fogja erősíteni a megszűnő YDU-tól érkező török válogatott Cansu Koksal. Három új légióst hoztak. Kettes posztra az amerikai Alexis Jones érkezett. Belső posztokra pedig a szlovén válogatott erőcsatárát Marica Gajicot, illetve sztárigazolásként a 191 cm magas 4-es, 5-ös poszton bevethető Glory Johnson-t szerezték meg. A hazai sorozatokra magas posztokra két feltörekvő fiatal török játékost is szerződtettek Yeliz Dogan (Urla) és Gizem Basaran (Galatasaray) személyében. Katerina Hatzidaki edzőnőnek a korábbi évekhez képest nőttek a variációs lehetőségei, de az is igaz, hogy az Euroliga szerepléssel a csapat terhelése is jelentősen emelkedik.


Az Elnöki Kupát felvezető sajtótájékoztatón mindkét edzőnő elmondta, hogy még nincs kész a csapata. Emiatt még nem számítanak egyik oldalon sem gördülékeny csapatjátékra, így elsősorban az egyéni villanások dönthetnek. Egy biztos, hogy mindkét klubnál szeretnék elhódítani a trófeát és ezért még a csapatépítés kellős közepén is mindent el fognak követni.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: