U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Hétvégén elrajtolnak a spanyol élvonal küzdelmei

2018.10.11. 23:28 | Spanyolország

Az európai topligák közül Spanyolországban is megkezdődnek a bajnoki küzdelmek. A hétvégén a Madrid mellett fekvő Torrejón de Ardoz ad otthont az összevont nyitó fordulónak. Idén is a Salamanca és a Girona versenyfutása várható.

 


Nyáron Spanyolországban két fontos változást fogadtak el. A Spanyol Kupát és a bajnoki rájátszást is nyolc-nyolc csapattal bonyolítják le. Mindkét módosításért régóta lobbiztak a középmezőnybe sorolt együttesek, a törekvéseik ezúttal értő fülekre találtak. A Spanyol Kupa nyolcas döntőjében az alapszakasz felénél az első nyolc pozíciót elfoglaló alakulat vehet részt. Az alapszakasz végén az első nyolc helyet megszerző csapat pedig a felsőházi a rájátszásban küzdhet a trófeáért. Itt a klasszikus negyeddöntők, elődöntők, döntő rendszerben zajlanak a küzdelmek. Minden párharc az egyik fél második sikeréig tart majd. Bár a spanyol középmezőny az előbbiekben vázolt átszervezéssel új perspektívát kapott, alapjaiban az erőviszonyok nem változtak. Várhatóan minden a Salamanca és a Girona versenyfutásáról szól majd.


A bajnokság és a kupa címvédője, a Perfumerías Avenida Salamanca a kerete vázával már év közben hosszabbított. Heten maradtak Silvia Domínguez, María Asurmendi, Krisi Givens, Adaora Elonu, Angel Robinson, Erika De Souza és Laura Gil személyében. Távozott Kim Mestdagh, Laura Nicholls és D´Andra Moss. A helyükre pedig Elin Eldebrink, Aija Putnina és Belén Arrojo érkezett. Összességében tehát sem szerkezetben, sem játékerőben jelentősen nem változott a helyzet. Nagy kérdés, hogy az új és ezen a szinten még rutintalanabbnak számító vezetőedző, a Miguel Ángel Ortegát váltó Lino Lopez milyen impulzusokat tud adni a csapatnak. Egy rutinos, összeszokott gárdáról van szó, melytől azt várják, hogy a hazai sorozatok elhódítása mellett egy év után ismét ott legyen az Euroliga rájátszásában.


A Gironától többen távoztak. A hazai magból Nicole Romeo és María Conde, illetve a légiósok közül Kristina Alminaite, Shante Evans, Magali Mendy és Astou Traore. Ebből a felsorolásból is kiderül, hogy a tavalyi alapcsapatból mindössze Nuria Martínez, Roso Buch és Nadia Colhado maradt. Ugyanakkor melléjük minőségi erősítések jöttek, akikkel reálisan fel lehet venni a versenyt a Salamancával. A legnagyobb név Laia Palau, aki rögtön két évet írt alá. A szolgálataira nem csak a pályán számítanak. Azt várják, hogy besegítsen a klubnál folyó szakmai munkába is. A spanyol magot hivatott erősíteni a szintén világbajnoki bronzérmes Bea Sánchez, illetve a korosztályos válogatottakból ismert Helena Oma. Nagy fogás a légiósok között a montenegrói papírokkal rendelkező Shay Murphy, aki a Salamancában is szerepelt korábban. Sérülései ellenére egy extra képességű játékosról van szó. Belső posztokra pedig Keisha Hampton és a csehek - profi karrierjében kicsit elakadó - centertehetsége Julia Reisingerova érkezett.

 


Az elmúlt évadban a Zaragoza és a Ferrol jutott a legjobb négy közé, de ezen siker után mindkét klub elveszítette vezetőedzőjét és legjobb játékosait. A Zaragoza szakvezetője Victor Lapena Orenburgba igazolt, míg a Ferrol-t irányító Lino Lopez éppen a Salamancát vette át. Zaragozában a négy húzóember Tamara Abalde, Gaby Ocete, Paola Ferrari és Shacobia Barbee távozása után kevesebbet áldoztak az új igazolásokra. Nagy fegyvertény, hogy megtartották a 3x3-as szakágból is jól ismert Vega Gimeno-t. Itt kezdi meg profi karrierjét az amerikai tanulmányait befejező Laia Flores és hazacsábították egy hosszabb wroclaw-i kitérő után Tania Pérez-t. A légiósok tekintetében pedig két olyan amerikait érdemes kiemelni Brittany Brown (Bembibre) és Leslie Knight (Campus Promete) személyében, akik kisebb csapatoknál a spanyol ligában jól teljesítettek.


A Ferrol esetében Bea Sánchez (Spar Citylift Girona), Rachael Vanderwal (Gernika), María Araujo (Wisla Can Pack) és Alexis Prince (Tarbes) távozása után kellett újragondolni a célokat. Végül öt hazai játékosukkal (Ani Calvo, Carmen Fernández, Natalia Rodríguez, Patricia Cabrera, Marina Delgado) hosszabbítottak. A légiósokat tekintve az elmúlt évadot hazánkban töltő Shelby Chelsek mellett Elin Gustavsson (Bembibre), Nicolette Fong (Durham), Chatilla Van Grinsven, Amarah Coleman (DePaul) és Marta Miscenko (Wingate) érkezett. Nem lenne meglepetés, ha sem a Zaragoza, sem a Ferrol nem kerülne be a legjobb négy közé. Erre jó esélye lehet viszont az Európa Kupa selejtezőjében a Namur ellen kifejezetten jó benyomást keltő Gernikának. A baszk csapatnál olyan tapasztalt új igazolásokkal, mint magas posztokon Valeriya Berezhynska, Lucila Pascua, Gintare Mazionyte és Jazmon Gwathmey. A külső sorban pedig a veterán brit Rachael Vanderwal, illetve Margarett Roundtree és Blake Dietrick, dobogó közelébe lehet kerülni Spanyolországban.


Szintén versenyben lehet a négy közé jutásért az IDK Gipuzkoa és a Cadi La Sue. Mindkét csapat mellett az állandóság és az összeszokottság szól. Az IDK Gipuzkoa nem kevesebb, mint kilenc játékossal hosszabbított. Még a légiósaik közül is többeket meg tudtak tartani. Hosszabbított a hazánkban is jól ismert és kedvelt Iva Brkic (Ciglar), de Ellen Nystrom, Lyndra Weaver és Toch Sarr megtartása is jó döntésnek tűnik a hazai mag mellett. A Cadi La Seu hat kulcsjátékosával (Yurena Diaz, Andrea Vilaró, Mehryn Kraker, Ari Pujol, Sheeresha Richards, Georgina Bahí) hosszabbított. Érkezik amerikai egyetemi tanulmányok után két elsőéves fiatal Cassie Oursler (Buffalo) és Aninna Äijänen (Xavier) személyében. A Wroclaw csapatából pedig a lengyel Zuzana Sklepowicz teszi teljessé a légiós sort. Ez a hét csapat tűnik a legerősebbnek, de érdemes lesz még figyelni a Nissan Al-Qázeres-t, ahol a hírek szerint több forrást mozgatnak meg a következő időszakban. Ide érkezett többek között Gaby Ocete, Paola Ferrari és Shacobia Barbee (Mann Filter), illetve Paula Ginzo (Movistar Estudiantes) és egy jobbnak tűnő elsőéves center Akela Maize (North Carolina State).

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: