U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Visszatekintés az U23-as 3x3-as Világbajnokságra – Interjú Süle Krisztinával

2018.10.11. 09:33 | Utánpótlás hírek | Írta: Nagy Norbert

Az elmúlt hétvégén rendezték Kínában az U23-as 3x3-as Világbajnokságot. A Benke Sára, Böröndy Vivien, Jáhni Zsófia, Papp Klaudia összeállítású magyar válogatott a hetedik helyen zárt. A csapatot felkészítő Süle Krisztinát kértük arra, hogy értékelje lapunknak a torna eseményeit.

 

Fotó: Instagram.com/whun3x3/

Fotó: Instagram.com/whun3x3/


A magyar válogatott a világbajnoki szereplését Kína és Uganda legyőzésével kezdte. A házigazda kínaiakat szoros végjátékban 16-15-re sikerült felülmúlni. A kellemetlen stílusú Ugandát pedig 14-8-ra verték a mieink.


„Kínával kezdtünk, akikre nagyon készültünk. A hazaiak ellen ugyanis kemény meccsre számítottunk. Jól játszottunk, agresszívan védekeztünk és támadásban is végrehajtottunk mindent, amit előzetesen megbeszéltünk. Igazi csapatmunka árán szereztük meg a győzelmet.” – kezdte visszatekintését a beszélgetésünk alkalmával Süle Krisztina. „Éreztük, hogy ezzel a győzelemmel, ha a többi meccsen nem hibázunk nagyot, ott lehetünk a nyolc között. Ezt követően még azon a napon Ugandával játszottunk. Látszott a lányokon, hogy a kínaiak legyőzése sokat kivett belőlük és sok időnk sem volt pihenni. Uganda ugyan nem egy technikás csapattal érkezett, de nagyon kellemetlen ellenfélnek bizonyultak. Sokat futottak, minden labdára odaértek. Maximálisan oda kellett figyelni és ezt a lányok megtették. A mérkőzés felétől el tudtunk lépni pár ponttal és behúztuk a mérkőzést.” – összegzett válogatottunk szakvezetője.


Egy pihenőnapot követően a csoportkör utolsó játéknapján Románia és Németország érkezett riválisként. Küzdős meccsen a román válogatottat legyőzték a lányok. A később négy közé jutó németektől azonban vereséget szenvedett csapatunk. Ahogy Süle Krisztina is hangsúlyozta lapunknak, egy 3x3-as tornán a második nap fizikálisan és mentálisan speciális versenyhelyzetet jelent.


„A szünnapunkon a pihenésé volt a főszerepben. A második játéknapunkra készülve az látszódott, hogy a csoportunkban a román csapat lesz a leggyengébb. Felhívtam azonban a lányok figyelmét arra, hogy ilyenkor már fáradtabbak a csapatok, hektikusabbak a teljesítmények. A Nemzetek Ligájában a második napokon mi is hullámzóbbak voltunk minden tornán. Döcögős, kemény meccset játszottunk a románokkal, meg kellett küzdeni a győzelemért. Ellenfelünk csípet, rúgott, harapott az első napi két veresége után. Nálunk a fáradtság, talán dekoncentráltság miatt nem úgy mentek a dobások, mint korábban. Jött a német meccs, amelyik az első hely sorsáról döntött. Készültünk rájuk, mert figyelve őket egy magas, gyors, fizikális csapatot ismertünk meg. Nem játszottunk jól ellenük, a helyzeteket nem vállaltuk el, nem éreztem azt az önbizalmat, mint Kína ellen. Végül ki is kaptunk.” – foglalta össze a tapasztalatokat Süle Krisztina.

 


A magyar válogatottra a negyeddöntőben a torna meglepetéscsapata, Japán várt. Rendkívül jól szervezett és képzett riválisnak bizonyultak, akik végül egészen a döntőig meneteltek.


„A szombat esti vereség ellenére továbbjutottunk. Magának a továbbjutásnak természetesen örültünk, de közben le voltak lombozódva a lányok a mutatott játék miatt.” – fogalmazott válogatottunk szakvezetője. „Este próbáltuk még összerakni a játékunkat. Készültünk a következő napra, de sok időnk nem volt a negyeddöntők előtt. Azzal, hogy kikaptunk a németektől, a csoport második helyén zártunk. Ennek következtében a párhuzamosan futó csoport első helyezettjével, Japánnal találkoztunk. Nem tudtunk előrébb lépni a német meccshez képest. Úgy éreztem, hogy nem voltunk elég gyorsak. Valami megtört és emiatt nem játszottunk kellően bátran sem. Megremegtek a kezek és talán a tét is összenyomott minket. Szerettünk volna éremért játszani és ez a tudat megfogta a csapatot. Végül hetedikek lettünk a dobott pontok alapján.” – mondta Süle Krisztina.


Akik végig szurkolták a találkozókat, láthatták, hogy nincs ok a csalódottságra. Szervezett játékkal egy újabb 3x3-as tornán kerültek be a világ legjobbjai közé a magyar lányok. A beszélgetésünk során ettől függetlenül Süle Krisztina elmondta, hogy összességében mégis vegyesek az érzései.


„Örök tanulság mindenkinek, hogy 3x3-ban főleg az utánpótlás szintjén, nagyon nehéz arról beszélni, hogy ki az esélyesebb. Menni kell, csinálni kell és éppen akinek az adott napon kijön a lépés, az kerül oda a végelszámolásnál. Egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy nüánszokon múlik minden mérkőzés. Ott vannak a franciák, akikről előzetesen azt mondtuk, hogy el kellene kerülni őket a negyeddöntőben. Ők végül a nyolc közé sem jutottak be, ahogy a hollandok sem. Nagyon csalódottak voltunk a hetedik hely miatt. Én mindig azt szoktam mondani, hogy nyilván az lehet csalódott, akinek voltak kitűzött reális céljai. Lehet, hogy kicsivel kevesebb teher kellett volna és előzetesen azt mondani, hogy már a nyolc közé jutás is szuper eredmény. Ez természetesen igaz, de azt gondoltuk, hogy a négy között is lehet helyünk.” – összegzett Süle Krisztina.


A Világbajnoksággal ezen korosztály számára lezárult az évad. A FIBA U23-as 3x3-as programja azonban jövőre folytatódik. Természetesen még egyeztetés alatt áll a 2019-es versenynaptár. Süle Krisztina lapunknak elmondta, hogy a tervek szerint a Nemzetek Ligája kibővül. Több csapattal és még egy állomással egészülne ki az Európai Konferencia. Ez azt jelentené, hogy összesen nyolc torna várna a résztvevőkre. A Világbajnokság is marad a versenynaptárban. Az előzetes tervek szerint ugyanígy ősszel azzal érne véget az évad.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: