Európa-bajnokság 2019

Bemutatkoznak a Sopron Basket Euroliga ellenfelei: Fenerbahce

2018.10.19. 15:52 | EuroLiga

Október 24-én elrajtol a női kosárlabda Euroliga 2018/2019-es kiírásának alapszakasza. A sorozatban az elmúlt évadban döntőig menetelő Sopron Basket szereplését követhetjük megkülönböztetett figyelemmel. Ahogy minden esztendőben, idén is cikksorozatban mutatjuk be a magyar csapat riválisait. Abban a sorrendben haladunk, ahogy majd a csoportmeccsek követik egymást. A harmadik részben a Fenerbahce alakulatával ismerkedhetünk meg.

 

 

A Fenerbahce kapcsán Sopronban mindenkinek a tavaszi Euroliga negyeddöntő párharc juthat eszébe elsőként. A török gárdát legyőzve sikerült ugyanis kivívni a Final Four szereplés jogát. Azóta már tudjuk, hogy a négyes döntő egy fantasztikus hangulatú hazai rendezés mellett Euroliga finálét hozott a Sopronnak. A török sztárcsapat visszatérő vendég. Összesen 17 alkalommal találkozott a legrangosabb európai kupasorozatban a két alakulat. Az biztos, hogy idén a 18. és a 19. találkozót is megvívják a felek az alapszakaszban.

 
A török bajnoki címvédőnél márciusban éppen az elveszített Euroliga negyeddöntő jelentette az utolsó lökést az edzőváltáshoz. A francia válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozó Valerie Garnier érkezett a klubhoz, aki azt a feltételt szabta, hogy nem két hónapra ír alá „tűzoltónak”, hanem másfél évre. Ennek megfelelően folytathatja a tavasszal megkezdett munkát és nyáron már részben az elképzelései alapján állt össze a keret. Nagy változások nem történtek, inkább finomhangolásról beszélhetünk. A török magjuk lejáró szerződésű tagjai közül hosszabbított Birsel Vardarli és Ayşe Cora. Ráadásul Cora három évet írt alá, mivel őt szeretnék kinevelni a hazai mag új vezérének. A légósok közül pedig Anastasiya Verameyenka, Giorgia Sottana, Kelsey Plum és Kia Vaugh is visszatér.

 


Mindenképpen segíti a csapatépítésüket, hogy rendelkezésre áll egy viszonylag összeszokottnak tekinthető váz. Az új érkezők névsorát az egykoron Sopronban is megforduló Bria Hartley, Cecilia Zandalasini és Kiah Stokes alkotja. Fontos kiemelni, hogy Vaugh cseh, Hartley francia, míg Stokes frissen megszerzett török állampolgársággal szerepel. Ez azt jelenti, hogy papíron Plum az egyetlen nem európai státuszú játékos. Esetleges téli igazolásnál vagy egy sérülés esetén ez nagyban növeli a mozgásterüket a játékospiacon.


Amennyiben a keret szerkezetét nézzük: jól látható, hogy egy ideális korban lévő, kifejezetten gyors játékra is alkalmas gárdát raktak össze. Garnier csapatait, akár a válogatott, akár korábban a Bourges esetében, ez az irány jellemezte. Igaz ennyi sztárral még soha nem dolgozott egy teljes szezont. Nagy kérdés, hogy a sok extra pontdobó játékosból mindkét tud csapatot formálni. Ha a francia edzőnő érvényre tudja juttatni akaratát és a korábbi évekhez képest védekezésben előrébb lépnek, komolyan kell számolni ezzel a Fener-rel. Határozottan jobban néz ki az idei keretük, mint a tavalyi.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: