Európa-bajnokság 2019

Bemutatkoznak a Sopron Basket Euroliga ellenfelei: Salamanca

2018.10.19. 23:26 | EuroLiga

Október 24-én elrajtol a női kosárlabda Euroliga 2018/2019-es kiírásának alapszakasza. A sorozatban az elmúlt évadban döntőig menetelő Sopron Basket szereplését követhetjük megkülönböztetett figyelemmel. Ahogy minden esztendőben, idén is cikksorozatban mutatjuk be a magyar csapat riválisait. Abban a sorrendben haladunk, ahogy majd a csoportmeccsek követik egymást. A negyedik részben a Perfumerias Avenida Salamancával ismerkedhetünk meg.

 

 

A Salamanca úgy készül az új évadra, hogy október elején a Szuperkupa elhódításával beérte Spanyolországban a Ros Casares Valenciát a trófeák számában. A klub ugyanis a fennállása 21. nagy trófeáját szerezte meg. Amennyiben az évad folyamán még legalább egy sorozatban felérnek a csúcsra, úgy minden idők legeredményesebb spanyol klubcsapata lesznek. A klub sikerszériája a 2005-ös kupagyőzelem óta tart. A hazai dominancia azonban hasonló nemzetközi eredményességgel nem párosul. Különösen az utóbbi években nem. Tavaly például le is maradtak az Euroliga rájátszásáról és csak az Európa Kupában folytathatták, ahol a későbbi győztes Galatasaray állította meg őket.


A Salamancánál idén új alapokra helyezték a szakmai munkát. A rutinos Miguel Ángel Ortegát egy fiatal, feltörekvő edző Lino Lopez váltotta. Róla azt érdemes tudni, hogy eddig csak az UNI Ferrol-t irányította, ahol egy viszonylag szerényebb kerettel tavaly például elődöntőt játszott. Spanyolországban az egyik legígéretesebb szakvezetőnek tartják a női mezőnyben. Ugyanakkor ilyen szintű csapatot nem vezetett még. Ebből következik, hogy Euroliga rutinja sincs.

 


A spanyol bajnoki címvédőnél Sopronhoz hasonlóan a keret vázával már év közben hosszabbítottak. Heten maradtak Silvia Domínguez, María Asurmendi, Krisi Givens, Adaora Elonu, Angel Robinson, Erika De Souza és Laura Gil személyében. Távozott Kim Mestdagh, Laura Nicholls és D´Andra Moss. A helyükre pedig Elin Eldebrink, Aija Putnina és Belén Arrojo érkezett. Összességében tehát sem szerkezetben, sem játékerőben jelentősen nem változott a helyzet. Az összeszokottságra nyilván építhetnek és abban is bízhatnak, hogy még egyszer olyan vereség-spirálba, mint tavaly télen, nem kerülnek bele. Reális cél a klub által kommunikált Euroliga negyeddöntős szereplés elérése.


Az igazán érdekes kérdés, hogy az új és ezen a szinten még rutintalanabbnak számító vezetőedzőt mennyire eszi meg a salamancai közeg. Óriási eredménykényszer mellett dolgoznak a mindenkori szakvezetők a klubnál. Ráadásul a vezetést sem kell félteni, az évek alatt viszonylag sok konfliktust vállaltak fel, ha az eredmények nem az elképzeléseik szerint alakultak.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: