Európa-bajnokság 2019

Bemutatkoznak az Atomerőmű KSC Szekszárd Európa Kupa riválisai

2018.10.20. 22:29 | Európa Kupa

Október 24-én rajtolnak a női kosárlabda Európa Kupa 2018/2019-es alapszakaszának küzdelmei. Az idei évadban is cikksorozatban mutatjuk be a magyar érdekeltségű csoportok tagjait. A harmadik részben a H-csoporttal, az Atomerőmű KSC Szekszárd riválisaival ismerkedhetünk meg.

 

 

 

Az Atomerőmű KSC Szekszárd az Euroliga selejtezőjének elvesztése után került az Európa Kupa főtábláján a H-csoportba, ahol a cseh Nymburk, a szlovák MBK Ruzomberok és a szlovén Celje szerepel. Az utazás szempontjából ideális a négyes összetétele, hiszen mindegyik rivális könnyedén megközelíthető. Ráadásul egyik klub sem ismeretlen, hiszen a Celje és a Ruzomberok már mérkőzött magyar csapattal az idei előszezonban. A Nymburk pedig tavaly a szekszárdiak EK-csoportjában kapott helyet és akkor mindkét alkalommal sikerült felülmúlni a cseh gárdát.


A Nymburk az elmúlt évadban a nem túl acélos EK-szereplés után bronzérmet szerzett Csehországban. Azok akik a cseh beharangozónkat olvasták a szezon elején, már találkozhattak a klub életében bekövetkezett változással. Nymburk-KV néven szerepelnek a cseh bajnokságban. A klubjuk tulajdonosi köre ugyanis felkarolta a megszűnő Karlovy Vary-t, annak érdekében, hogy abban a városban is életben maradjon a női kosárlabda. Közös csapatot indítanak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy átvettek néhány fiatalt és hat bajnoki alapszakasz meccset, illetve a Cseh Kupa négyes döntőjét Karlovy Vary rendezi.

 

Az Európa Kupa találkozóknak és a többi bajnokinak Nymburk ad otthont, így ebből a változásból a Szekszárd semmit nem fog érzékelni. Ez igazán nem is a nemzetközi szereplésnek szól. A keretük legnagyobb erősítése két rutinos cseh játékos, a DVTK-ban is megforduló Tereza Pecková és Romana Stehlíková megszerzése. A légiósokat tekintve a tapasztalt 202 cm magas orosz centert Aleksandra Khomenchuk-ot és a ponterős amerikai bedobójukat Chloe Lynn Wells-t az idei évre is megtartották. Velük dolgozik két svéd fiatal, akik egy szakmai együttműködés keretében a tapasztalatszerzés céljából érkeztek a klubhoz.

 


Az elmúlt évad szlovák ezüstérmesénél, az MBK Ruzomberok-nál nagy várakozással tekintenek az új szezon elé. Ennek oka, hogy a tavaszra igen szépen összeálló keretükből nyolcan maradtak. Szinte a teljes hazai magot meg tudták tartani. A légiósokat tekintve pedig kipróbált játékosok jöttek. Magyar szemmel régi ismerősöket köszönthetünk: Janeesa „Chucky” Jeffery az elmúlt évadot Zalaegerszegen töltötte. Eglé Siksniuté a PEAC-nál, Nevena Markovic a PINKK-nél játszott korábban.

 

A tavalyi légiósaik közül Rózsahegyen Aaryn Ellenberget tartották meg. Vele rendkívül elégedettek voltak és komoly erőket mozgósítottak azért, hogy hosszabbítson. Azzal, hogy Kassán idén fiatalokat versenyeztetnek, a rózsahegyiek léptek elő a szlovák bajnoki cím elsőszámú esélyesévé. Ennek megfelelően a bajnokságban még veretlenek. Éppen az Európa Kupa rajtja előtt bajnoki csúcsrangadón Pöstyében tudtak nyerni.


A Cinkarna Celje toronymagasan uralja a szlovén női kosárlabdát. A bajnokságban nincsen kihívójuk, hiszen az élvonalbeli mezőny nagy része nem is tekinthető profinak Szlovéniában. A versenynaptárjukat nemzetközi szerepléssel egészítik ki. A női Adria Ligában alapítóként minden évben ott vannak, tavaly például ezüstérmet szereztek. Idén 11 év után vállalták be ismét az Európa Kupát. A csapatépítési elveiken a megnövekedett terhelés ellenére nem változtattak. A keretük vázát a szlovén felnőtt válogatottak közül még otthon játszók adják, akiket a 2017-es U20-as Eb-n ezüstérmes csapatukból felkerülők egészítenek ki.

 

Lényegében a klub átvezető szerepet tölt be a profik közé. Nagyon büszkék arra, hogy a következő szezonban az Euroligában és az Európa Kupában 21 olyan játékos szerepel majd különböző együttesekben szerte a kontinensen, aki náluk nevelkedett. A csapat szerkezetétől függően hagyományosan egy vagy két légióssal számolnak. Idén a terv egy volt, Chatrice White személyében centerrel erősítettek. Augusztusban azonban el kellett engedniük Törökországba Iva Slonjąak-ot. A helyére pedig egy amerikai elsőéves érkezett Rangie Bessard személyében.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.


Partnereink: