Európa-bajnokság 2019

Bemutatkoznak a VBW CEKK Cegléd Európa Kupa riválisai

2018.10.21. 21:59 | Európa Kupa

Október 24-én rajtolnak a női kosárlabda Európa Kupa 2018/2019-es alapszakaszának küzdelmei. Az idei évadban is cikksorozatban mutatjuk be a magyar érdekeltségű csoportok tagjait. A negyedik részben az I-csoporttal, a VBW CEKK Cegléd riválisaival ismerkedhetünk meg.

 

 

A VBW CEKK Cegléd rendkívül nehéz alapcsoportba került. A német bajnok Keltern mellett két jól erősítő francia együttes, a Lattes Montpellier és a Lyon alkotja az „I” jelű négyest. Túlzás nélkül állítható, hogy ellenük már egy-egy győzelem megszerzése is óriási bravúr lenne. Kezdjük a csoport bemutatását a francia különítménnyel. A Lattes Montpellier az elmúlt évadban mindössze egy győzelmet szerezett az Euroligában, a bajnokságban pedig végig hullámzó teljesítményt nyújtottak. Nem jutottak a legjobb négy közé, így nem csoda, hogy komoly változtatások történtek a keretben. Azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy a tavalyi átmeneti év volt a klubnál. Egy új vezetés vette át az irányítást. Új elnök érkezett, február óta pedig az egykori válogatott játékos Edwige Lawson Wade sportigazgatóként felel a keret kialakításáért.


A játékosállományt nézve a hazai magra helyezték a hangsúlyt. Elengedték az elmúlt évadban szerződtetett és csapatként igazán nem jól működő légiósaikat. Végül Romy Bär, Assistan Koné, Anaël Lardy, Fatimatou Sacko, Suzy Batkovic és Marie Mané került a távozók listájára. Extra igazolások jöttek olyan válogatott játékosokkal, mint Marielle Amant, a Dinamo Kurszkból Hélèna Ciak, a Famila Schio-tól Endy Miyem vagy a Bourges-tól Diandra Tchatchouang. Mellettük a WNBA-bajnok, világbajnoki ezüstérmes ausztrál Sami Whitcomb, Taylor Wurtz és Alix Duchet teszi teljessé a csapatukat. Rendkívül jó benyomást tettek a szezon elején. Többek között az Euroligás Charleville-Mézières-t és a Lyon-t is verték. A csoport favoritjai.

 


A Lyon-nál a Tony Parker nevével fémjelzett tulajdonosi kör első éve bajnoki elődöntőt hozott. Ezzel vívták ki az Európa Kupa szereplés lehetőségét is. Az idei keretüket hamar összeállították, májusban csapatot tudtak hirdetni. Haley Peters, Evita Herminjard, Mélanie Plust, Rebecca Allen, Djene Diawara, Géraldine Robert és Prescillia Lezin távozott. Érkezett helyettük a CCC Polkowice és a Seattle Storm ponterős játékosa Alysha Clark, a brazil center Clarissa Dos Santos a Charleville-Mézières-től. Szintén magas posztra jött a bajnoki döntőt vívó Tarbes-tól a kanadai Michelle Plouffe. Ki kell emelni még Fatimatou Sacko, Lidja Turcinovic és Kendra Cherry megszerzését is. Ingrid Tangueray, Julie Allemand, Paoline Salagnac és Marième Badiane maradt tavalyról. Jó szerkezetű és rutinos keret. A bajnoki rajt során még akadozott a gépezet, de komoly potenciál van a csapatukban.


A Keltern tavasszal az európai nemzeti bajnokságokat nézve az egyik legnagyobb meglepetést okozta. Öt év után taszították le a trónról a Wasserburgot. Túlzás nélkül állítható, hogy semmi nem utalt a sikerükre. A német kosárlabdára jellemzően légiósokra építenek. Litván, szerb, kanadai, montenegrói, amerikai és spanyol játékosuk is van. Komoly mozgások történtek náluk. A bajnoki címet szerző alapcsapatukból mindössze hárman maradtak, akikhez heten érkeztek. Egy jó korban lévő, de alacsonyabb szerkezetű keretet állítottak össze. Ezen a szinten minőségi centert igazolni a legnehezebb. Erről a Ceglédnek is van rossz tapasztalata bőven. Klasszikus magas játékosuk egyedül a litván Lina Pikciute. A csapatuk számára a lépéshátrányt az jelentheti, hogy a tavalyról maradt három játékost leszámítva nem érkeztek nemzetközi kupás tapasztalattal rendelkezők hozzájuk.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.


Partnereink: