Európa-bajnokság 2019

Kerethirdetés a válogatottnál, Yvonne Turner kapta a honosított helyet

2018.10.22. 18:17 | Magyar válogatott

Hétfőn az M4 Sport kosárlabda magazinjában Székely Norbert, szövetségi kapitány kihirdette 15 fős keretét a novemberi válogatott összetartásra. A csapatban Yvonne Turner tölti be a honosított játékos szerepét.

 


A magyar válogatott 15 fős kerete a novemberi összetartásra: Studer Ágnes (Atomerőmű KSC Szekszárd), Raksányi Krisztina (CMB CARGO UNI Győr), Yvonne Turner (Sopron Basket), Gereben Lívia (Atomerőmű KSC Szekszárd), Dubei Debóra (Sopron Basket), Simon Zsófia (PEAC-Pécs), Nagy Dóra (CMB CARGO UNI Győr), Katona Szidónia (Aluinvent DVTK), Török Ágnes (CMB CARGO UNI Győr,) Varga Zsófia (CMB CARGO UNI Győr), Hegedüs-Őri Györgyi (ZTE NKK), Krivacevic Tijana (Botas), Kiss Virág (Atomerőmű KSC Szekszárd), Barnai Judit (PEAC-Pécs), Határ Bernadett (Sopron Basket).


A névsort tekintve fontos változás, hogy a 2017-es esztendőt követően, amikor az Európa-bajnokságon Courtney Vandersloot, az Eb-selejtezőkön pedig Cyesha Goree volt a honosított játékos a keretben, ezúttal ezt a szerepet Yvonne Turner tölti be. Székely Norbert az M4 Sport adásában a döntését emberi és szakmai okokkal indokolta.


„Nagyon fontos a csapategység és ebben a tekintetben is beleillik a képbe Yvonne Turner. Szakmai dolgok is kell, hogy döntsenek ilyen helyzetben és úgy gondolom, hogy magas posztokon jobban állunk, mint akár 2-3 évvel ezelőtt. Ezért lehet, most olyan játékost betenni a rendszerbe, aki mezőnyposzton szintet tud emelni.” – fogalmazott válogatottunk szakvezetője, aki azt is hozzátette, hogy sikeres kvalifikáció esetén a jövő évi kontinenstornán is számít a Sopron Basket amerikai játékosára. „Yvonne Turner-rel és Courtney Vandersloot-tal is egyeztetéseken vagyunk túl. Ezeken az derült ki számomra, hogy Yvonne Turner itt akar lenni. Nem csak ezen novemberi 10 nap alatt, hanem a következő évben is. Amennyiben kijutunk az Európa-bajnokságra, akkor a felkészülés jelentős részében rendelkezésre tud állni.”

 


A tavalyi novemberi és az idei februári mérkőzéseken a magas posztokon Cyesha Goree növelte a variációs lehetőségeket. A beszélgetés során azonban Székely Norbert kiemelte, hogy nélküle sem tart visszaeséstől. „Nem szabad elfeledkeznünk Határ Betti szerepéről, aki az elmúlt évben még nem volt kulcsjátékos, de határozottan előrelépett az elmúlt hónapokban. Ezért egy stabil pontot jelent. A fiatalok felépítése mellett így ez a centersor elég lesz arra, hogy a következő években velük tervezzünk.” – jelentette ki a szövetségi kapitány. Turner mellett több olyan játékos kapott meghívót, akik eddig a felnőtt válogatottban tétmeccseken kevesebb lehetőséghez jutottak. A csapat felfrissítését így magyarázta Székely Norbert:


„Már beszéltük egy évvel ezelőtt is, hogy akkor egy nagyon rövid felkészülésünk volt a novemberi és utána a februári két mérkőzés előtt. Ezt követően kezdhettük el a saját filozófiánkra formálni a keretet. Ez nyáron megtörtént, amikor hosszabb időt tölthettünk el együtt. Itt be lehetett kerülni a válogatottba. Vannak olyan játékosok, akiknek ez sikerült is. Például a rutinosabbak közé tartozó Hegedüs-Őri Györgyinek. Mindenki helyzete más és más. Ott van Kiss Virág esete, aki ugyan ezen a nyári összetartáson nem vett részt, de az U20-as válogatottban olyan kiemelkedő teljesítményt nyújtott, ami alapján ott a helye. Úgy gondolom, hogy ez a csapat játéktudásban is nagyon erős, másrészt pedig a kohézió tekintetében is és ez talán a legfontosabb.” – összegzett Székely Norbert.


A magyar válogatott 3 győzelemmel és 1 vereséggel rendelkezik a 2019-es Európa-bajnokság selejtező-sorozatában. Novemberben még két meccs vár a mieinkre, előbb Albániában, majd zárásul az eddig veretlen orosz válogatott vendégeként. A kontinenstornára a nyolc csoportgyőztes és a hat legjobb második kvalifikálja magát. Összességében tehát jók az esélyek az Európa-bajnoki részvételre.


„Egyelőre úgy néz ki, hogy lesz egy olyan csoport, ahol 3-3-as mutatóval fog állni a második helyezett. Őket jó eséllyel megelőzzük, így kivehetjük ebből a versenyfutásból. Lesz olyan csoport, amelyikben szinte biztosan 5 győzelemmel és 1 vereséggel fog rendelkezni a második. Ők jó eséllyel meg fognak előzni minket. Ha nem verjük meg az oroszokat, ahova nem feltartott kézzel fogunk menni. Amennyiben nem előzzük meg az oroszokat, akkor még egy csapatot kell magunk mögé utasítani. Ebben az albánok elleni mérkőzés pontkülönbsége nagyon sokat fog számítani. A két novemberi mérkőzésből +20-as, +30-as gólkülönbséggel kijőve, összességében +120 fölé tornászva a pozitív pontkülönbségünket, szinte biztos, hogy ott lehetünk az Európa-bajnokságon.” – vázolta a lehetőségeket a szövetségi kapitány.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: