Európa-bajnokság 2019

Jobb munkafeltételekért küzdenek a WNBA játékosok

2018.11.02. 09:42 | WNBA

Nem történt meglepetés, hivatalossá vált, hogy a WNBA játékosok érdekeit képviselői WNBA’s Players Association elutasította a hatályban lévő kollektív szerződést. Izgalmas tárgyalás-sorozat kezdődik.

 


A WNBA játékosok hatályban lévő kollektív szerződése (CBA) a 2019-es évad végéig szól. Ugyanakkor tartalmaz egy olyan záradékot, hogy ebből bármelyik fél 2018. november 1-jével a feltételek újratárgyalását kezdeményezheti. Az elmúlt hónapok történései után nem meglepetés, hogy a játékosok szakszervezete (WNBA’s Players Association) a jelenlegi szerződés elutasítása mellett döntött. Most egy hosszú tárgyalás-sorozat kezdődik, mely várhatóan az egész 2019-es év beszédtémáját meghatározza. Bár az emelkedő érdeklődés és a javuló televíziós számok miatt nem reménytelen a kedvezőbb feltételek kiharcolása, de érdemi változások 2020 előtt így sem várhatóak.


Mit is jelent pontosan a kollektív szerződés? A kollektív szerződés (CBA - collective bargaining agreement) a tengerentúli profi ligák legfontosabb dokumentuma. Ez szabályoz ugyanis minden olyan területet, ami elengedhetetlen a liga és a klubok működéséhez. Mivel a WNBA játékosok még európai szemmel is rendkívül kedvezőtlen kondíciók mellett szerepelnek a ligában, így várható volt, hogy egy idő után párbeszéd kezdődik a CBA feltételeinek átalakításáról.


Joggal adódik a kérdés, hogy egészen pontosan mi a játékosok problémája? A fő gond az, hogy a fizetéseket mesterségesen alacsonyan tartják a WNBA-ben. Jelenleg a maximum éves fizetés mindössze 115500 dollár, amely a kollektív szerződés szerint évente maximum 2000 dollárral emelkedhet. Ennek a legnagyobb európai ligákban átlagban az ötszörösét is megkeresik a sztárok, de még ennél is nagyobb bérekről hallani az orosz-török vonalról. Ez a rendszer gyakorlatilag belekényszeríti a legjobbakat, hogy egész évben szinte pihenő nélkül pályán legyenek.

 


A legkomolyabb ellentmondás nem is feltétlenül a megkereshető összeg nagyságában keresendő, hiszen mindenki tisztában van azzal, hogy a WNBA-ből meggazdagodni nem lehet. Hanem az a tény jelenti a gondot, hogy a játékosok a liga bevételeinek mindössze 20%-ából részesülnek. Ez rendkívül alacsony arány. Elég arra gondolni, hogy a férfi kosárlabdázók részesedése az NBA bevételeiből eléri az 50%-ot. Gyakorlatilag már ennek az aránynak a szabályozása helyrebillentené a nőknél a béreket.


A másik két terület, ahol a WNBA játékosok érdekeit képviselő szervezet előrelépést szeretne, az a marketing és az általános munkakörülmények. A marketing terén az adja a vita tárgyát, hogy a WNBA a játékosok és a csapatok megjelenésére egyáltalán nem áldoz. Önmagában a ligának van egy marketing stratégiája, de az nem foglalkozik azzal, hogy mint önálló márka a klubokat vagy egy-egy sztárt felépítsen a nyilvánosság előtt. Ez azért nagy probléma, mert lényegében a csapatok egy ördögi körbe kerültek. A női kosárlabda iránt egyébként is érdeklődő közönségen kívül nem tudnak szélesebb réteget elérni.


A munkakörülmények között a versenynaptár és az utazás a legvitatottabb terület. A csapatok rendkívül leterheltek, hiszen a liga ragaszkodik a szerződésben foglalt 34 meccses alapszakaszhoz, amelyről már többször bebizonyosodott, hogy egészen egyszerűen ennyi meccs nem fér bele a nyári programba. Az idei év erre rátett még egy lapáttal. A szeptember végi Világbajnokság miatt két héttel le kellett rövidíteni a ligát, de maradt a 34 meccs. Akik követték nyáron a WNBA történéseit, azok pontosan tudhatják, hogy egy örült utazás volt a szezon a csapatok számára. Ez sérülés-veszélyes, ráadásul a színvonalra is igencsak rányomja a bélyegét.


A liga nem nyújt anyagi segítséget a kluboknak az utazások megszervezéséhez sem. Ennek eredménye, hogy a klubok spórolásból legtöbbször kereskedelmi járatokkal reptetik át a játékosokat az Egyesült Államokon. Mivel nagyon sűrű a naptár, így extrém megoldásokra kényszerülnek a csapatok, ráadásul akár már egy-egy csúszás a meccsek elmaradásához vezethet. Idén például a Las Vegas Aces nem ért oda időben a washingtoni fellépésére. Ráadásul a kényelmetlen és hosszú utazás miatt fáradt játékosok finoman szólva sem tudnak csúcsformában teljesíteni. Ez megint visszavisz oda, hogy emiatt a mérkőzések színvonala is hagy kívánni valót maga után, ezért aztán idővel csökken a nézőszám és a bevétel. A kör pedig kezdődik elölről.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: