Európa-bajnokság 2019

Élő videó: Fenerbahce - Sopron Basket 17:30

2018.11.07. 05:16 | EuroLiga

Szerdán 17 óra 30 perctől a Fenerbahce vendége lesz a Sopron Basket a női kosárlabda Euroliga 2018/2019-es szezonjának harmadik fordulójában. Az alábbiakban a mérkőzés közvetítése látható és olvasható korábbi szerkesztőségi beharangozónk.

 

ÉLŐ VIDEÓ

 

 

 

 

BEHARANGOZÓ

 

Egy állandóan visszatérő ismerőssel méri össze az erejét a Sopron Basket az Euroligában. Nemzetközi tétmeccsen 18. alkalommal találkoznak a soproniak a Fenerbahce gárdájával. Kétségtelenül a legemlékezetesebb ebben a rivalizálásban a tavaszi negyeddöntő párharc volt, melynek megnyerésével Roberto Iniguez együttese kivívta a Final Four szereplés jogát. Idén mindkét csapat 1 győzelemmel és 1 vereséggel rendelkezik két fordulót követően az Euroligában. A nemzeti küzdelmeket tekintve a Sopron Basket jobban áll. Minden közvetlen üldözőjét verte már idén és nem látszódik olyan erő, amelyik ezt a kedvező pozíciót veszélyeztetné. A Fenerbahce a szezon elején elveszítette az Elnöki Kupát, ami inkább csak presztízsveszteség volt. Utána viszont Adanában is botlottak egyet.


A Sopron Basket az EL első fordulójának franciaországi vendégjátéka óta felfelé ívelő formát mutat. A szekszárdi siker alkalmával elsősorban a védekezést méltathattuk. Az Olympiacos ellen viszont támadásban mutatta meg valós erejét a magyar bajnok. Az 54%-os mezőnymutató (63 kísérletből 34 sikeres lett) és a 22 gólpassz önmagáért beszél. Nem lehet elég alkalommal hangsúlyozni a kispadról érkező 32 pontot, ami óriási előrelépés a tavalyi évhez képest. A védekezés rendszerszinten egyre jobban összeáll a mieinknél. A görögök ellen a 9 szerzett labda és a gyorsindításból elért 16 pont már előremutatónak tűnt. Itt a meccs elején még akadtak kihagyások, de sikerült felvenni keménységben, harcosságban a kesztyűt. Nem engedte a Sopron, hogy kizökkentse a görögök kellemetlen stílusa. Ezekre az erényekre Isztambulban is óriási szükség lesz.


A Fenerbahce keretét talán már nem kell bemutatni, hiszen sokszor találkozhattunk velük. Valerie Garnier együttesénél tavalyról maradt a húzóemberek közül a veterán Birsel Vardarli, Ayşe Cora, Anastasiya Verameyenka, Giorgia Sottana, Kelsey Plum és Kia Vaugh. Új igazolás az egykoron Sopronban is megforduló Bria Hartley, illetve Cecilia Zandalasini és Kiah Stokes. Ki kell emelni, hogy Hartley és Stokes játékengedélyét az Euroligára még nem kérték ki. Ennek oka, hogy a tervek szerint az amerikai légiósok közül Vaughn cseh, Hartley francia, míg Stokes török státusszal szerepelne. Így Plum mellett maradna még nem európai helyük, ami egy esetleges szezon közbeni igazolásnál nagy mozgásteret biztosítana. Itt azonban a papírmunka nem zárult a szezon kezdetéig.


A csapatbemutatónkban is kiemeltük, hogy ez a keret már magán hordozza Valerie Garnier elképzeléseit. Egy ideális korban lévő, kifejezetten gyors játékra is alkalmas gárdát láthatunk. Az Olympiacos keménykedő játékával nekik is meggyült a bajuk, de a Sopronhoz hasonlóan behúzták a győzelmet. Salamancában viszont egy megnyert meccset engedtek ki a kezükből. Sok volt a ki nem kényszerített hiba a negyedik negyedben, amit felerősített, hogy a palánk alatt fölényben játszottak a spanyolok. Ez egyébként a mieink számára is esélyt kínálhat. Nagy előrelépés a Fener-nél, hogy Kelsey Plum idén már hozza azt a ponterős, vezérnek beillő szerepet, amiért igazolták. Úgy tűnik, hogy megérte bizalmat szavazni neki. Mellette Verameyenka extra formát fut. Jelenleg a keret legdominánsabb centere, ráadásul rutinja, higgadtsága nagyon sokat ér. Tavalyhoz képest lényegesen magasabb a gólpasszok száma, de ezt várni lehetett a francia edzőnő játékrendszerétől.


A főbb statisztikai mutatókat nézve két forduló után jelentős különbségek a két csapat között nincsenek. Az eladott labdák száma vérhatóan mindkét oldalon csökkeni fog a szezon későbbi szakaszára. A Sopronnak gyorsindításból, illetve az ellenfél eladott labdái után van több pontja, míg a törököknek második esélyből. Ha támadásban az eddigi erényeit hozza a Sopron és a palánk alatt tudja a lépést tartani, akkor bármi lehet Törökországban. Nyilván ezúttal is fontos lesz, hogy a védekezésben minél kevesebb hullámvölgy legyen. Emellett továbbra is kapjon segítséget kezdőötös és az a sebesség lehet az előremutató, amit az Olympiacos elleni nagy futásoknál láthattunk.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: