U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Érdekességek az Eb-selejtezők szombati napjának All-Star ötöse kapcsán

2018.11.19. 15:24 | Európa | Írta: Nagy Norbert

Korábban a FIBA közleménye alapján már hírt adtunk arról, hogy Fegyverneky Zsófia bekerült az Eb-selejtezők szombati játéknapjának All-Star ötösébe. Érdemes egy kicsit részletesebben is áttekinteni a teljesítményeket, hiszen több érdekességet is találunk.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball


Fegyverneky Zsófiát nem lehet elég alkalommal méltatni. A válogatottba egy mérkőzésre, a pontkülönbség szempontjából kulcsfontosságú albániai találkozóra visszatérő klasszis 21 pont, 3 lepattanó, 7 gólpassz és 3 szerzett labda teljesítménye elengedhetetlen volt a nagy arányú sikerhez. Azóta már azt is tudjuk, hogy az eredmények kedvezően alakultak számunkra, így válogatottunk a szerdai játéknapot követően csak egy extrém eredménysor esetén maradhat le a jövő évi kontinenstornáról.

 

A Sopron Basket csapatkapitánya a FIBA égisze alatt rendezett válogatott tétmeccseket tekintve az egyik legpontoserősebb egyéni teljesítményét nyújtotta a magyar együttesben. Bár egy játékos pályafutását, erényeit csak részben mutatják a szerzett pontok, érdemes áttekinteni ezt a 20 pontos lélektani határt válogatottunk klasszisának esetében.

 

Fegyverneky Zsófia teljes válogatottbeli pályafutását nézve legfrissebb emlékként a 2017-es Európa-bajnokságról a csehek ellen elért 20 pontja kiemelkedő. Ezen felül a 2011-es selejtezőből Montenegró ellen jegyzett előbb szintén 21, majd 32 pontot. A 2009-es selejtezőből Szlovákia elleni hosszabbításos meccsen került Fegyverneky statisztikai lapjára 24 egység, illetve ebben a szériában még Románia és Horvátország ellen is elérte a 20-20 pontot. 


Történelmet írt Anastasiya Verameyenka, a fehérorosz válogatott centere, amikor 19 pontot, 10 lepattanót és 11 gólpasszt jegyzett Tallinban. Ez volt a 2019-es selejtező-sorozat első tripla-duplás egyéni teljesítménye. Ráadásul a 2017-es kontinesntornát megelőző szériában sem láthattunk ilyen produkciót senkitől. Verameyenka élete formájában pattogtat. Az Eb-selejtezőkön 25.9 perc alatt 11.2 pont, 7.8 lepattanó és 3.6 gólpassz az átlaga. Klubjában, a török Fenerbahce alakulatában pedig a három eddigi Euroliga meccsen 35.7 perc alatt 16.7 pontot, 5.3 lepattanót és 1.3 gólpasszt jegyez.

 


Szintén kiemelkedő Alina Iagupova produkciója, aki 32 ponttal, 5 lepattanóval, 6 gólpasszal és 4 szerzett labdával segítette Ukrajnát fontos győzelemhez Bulgáriában. Iagupova az eddigi öt mérkőzésből négy alkalommal átlépte a 30 szerzett pontot. Tavaly ősszel a bolgároknak 41-et dobott, Hollandia ellen 39 és 33 pontos meccse is van. Az idei sorozat hét legponterősebb egyéni teljesítményéből négy a nevéhez fűződik. Iagupova a 2017-es Eb-t megelőző szériához képest is szintet lépett. Akkor „csak” 21.5-ös átlaga volt.


Marica Gajic, a bosnyákok szupertehetsége a lepattanók terén döntött rekordot. Ráadásul a saját maga által tartott csúcsot javította meg. A Montenegró ellen elért 27 lepattanója a legtöbb a sorozatban. Eddig 19 volt a csúcs, amit Gajic a szlovákok ellen jegyzett februárban.


A cseh Karolina Elhotova beválasztása pedig azért különleges, mivel ezzel a szintén válogatott USK Praha játékos nővére Katerina nyomdokaiba lépett, aki már többször volt a FIBA különböző sorozataiban All-Star csapat tagja. A svéd Eldebrink-ikerpár mellett ők a másik aktív testvérpár az európai porondon a felnőttek között, akiknek mindkét tagja válogatott hazájában és volt már kiemelt FIBA sorozatban.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: