U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Oroszországban zárja a 2019-es EB-selejtezők sorát a magyar válogatott

2018.11.19. 23:21 | Magyar válogatott | Írta: Nagy Norbert

Szerdán 15 órától Jekatyerinburgban Oroszország vendégeként lép pályára a magyar válogatott a 2019-es női kosárlabda Európa-bajnokság selejtezőjének utolsó fordulójában. Részletes beharangozó az összecsapáshoz.

 


Úgy érkezik el a Jekatyerinburgi Eb-selejtező, hogy a házigazda Oroszország már matematikailag is biztosította helyét a jövő évi kontinenstornán és ugyanebbe az irányba a magyar csapat is nagy lépést tett. Ahogy azt részletes áttekintésünkben már számolgattuk: még egy vereség és a többi pályát tekintve az eredmények rendkívül kedvezőtlen alakulása esetén is kiválóak az esélyek. A cél egyértelmű: amennyiben akárcsak egyetlen ponttal is nyernek Székely Norbert tanítványai, akkor számolgatásra sincsen szükség. Amennyiben a bravúr elmarad, akkor pedig a nagy arányú, kiütéses vereséget kell elkerülni.


A magyar válogatott szombati albániai teljesítményét hosszasan méltattuk. Vérbeli profi csapatot láthattunk, melynek volt egy célja, hogy minél nagyobb pontkülönbséget alakítson ki és ennek megfelelően 40 percen át magas koncentrációval játszottak Székely Norbert tanítványai. Örömteli, hogy mindenki kivette a részét a magabiztos sikerből, amit a padról beszálló játékosok 50 pontja mutat. Az újoncok is kaptak lehetőséget a bizonyításra. Nagyon fontos, hogy a keret mind a 12 tagja hozhatott magával pozitív élményt erről a délutánról. A statisztikákat a továbbiakban ekkora tudáskülönbség mellett egy gyakorlatilag amatőr rivális esetében különösebben nem érdemes és talán is túl elegáns boncolgatni.


A szerdai rivális Oroszország lesz, akikkel az utóbbi egy hétben nagy terjedelemben foglalkoztunk. Ők szintén elérték a céljukat szombaton, hiszen a 79-77-es litvániai sikerükkel kvalifikálták magukat. A történelmi háttér a litván-orosz csatáknak mindig nagy presztízst kölcsönöz, így nem véletlen, hogy egy kemény, feszült, kiélezett rangadó kerekedett. Olaf Lange és Maria Vadeeva a védekezésbeli kihagyásokat emelte ki, de az érem másik oldala, hogy idegenben 9 pontos hátrányból felállni mindig nagy tett. Faultproblémái ellenére Vadeeva remekelt azon az összecsapáson: 23 pontot és 9 lepattanót jegyzett. Amikor a negyedik negyedben négy személyi hibával visszaküldte a szakvezetés, egymaga 9 pontot ért el és ezzel biztosította be a sikert az orosz gárda.

 


Az oroszokkal februárban Miskolcon mérkőztünk. Akkor a harmadik negyed megingását leszámítva nagy különbség nem is mutatkozott a felek között. Úgy szenvedett 71-64-es vereséget válogatottunk, hogy a harmadik negyed hajrájában 53-33-ra elléptek az oroszok. Innen azonban a végjátékra sikerült felzárkózni és az utolsó két percbe érve 68-63-nál támadtunk, hogy teljesen nyílttá tegyük a derbit. Krivacevic Tijana lett a legeredményesebb 13 ponttal, míg Studer Ágnes három triplát is értékesítve 12 egységig jutott. Nyerték az oroszok a lepattanócsatát. Különösen a támadólepattanók terén voltak fölényben, a második esélyből elért 11 pontjuk tűnik figyelmeztető jelnek. Emlékezhetünk rá, hogy egy ideges hangulatú, helyenként kapkodós meccs volt. Emiatt láthatjuk a statisztikai lapon a két gárdánál a kiugróan sok eladott labdát. Ezt azonban jó dobóformával ellensúlyozták a felek. Mindkét válogatott bátran dobta a triplákat és 6-6 sikeresnek is bizonyult.


A szombati játéknaphoz képest a magyar válogatottnál előre kommunikált, hogy lesz változás a keretben. Fegyverneky Zsófia és Hegedűs-Őri Györgyi helyett Katona Szidónia és Kiss Virág utazik. Az összecsapáson így Studer Ágnes, Nagy Dóra, Katona Szidónia, Raksányi Krisztina, Lelik Réka, Dubei Debóra, Gereben Lívia, Kiss Virág, Varga Zsófia, Barnai Judit, Határ Bernadett és Cyesha Goree felállásban fut ki a pályára válogatottunk. Az oroszoktól egyelőre ilyen változásokról nem jött hír. Náluk egyébként a februári összetartáshoz képest is csak kisebb finomhangolások történtek. A kulcsemberek mind rendelkezésre állnak. Ezen a téren Olaf Lange új szemléletet hozott. Korábban a kapitányaik egy-egy sorozaton belül is többször felforgatták a csapatot. A német szakember igyekszik egy állandó vázzal dolgozni.


Az összehasonlító csapatstatisztikát figyelve a lepattanókban és a második esélyből elért pontokban mutatkozik orosz fölény. Összességében azonban hasonló számai vannak a két válogatottnak. Ugyanakkor azt nem szabad elfelejteni, hogy mindkét alakulat kétszer-kétszer mérkőzött Albániával, ami jelentősen torzítja a statisztikákat. A mieinket figyelve a teljes sorozatban nagy fegyverténynek tűnt, hogy stabilan védekeztünk és az ellenfelünk eladott labdái után kifejezetten eredményesek tudtunk lenni. A litvánok ellen 11, illetve 14 szerzett labdánk volt. Idegenben 17, Miskolcon 23 pontot értük el riválisunk hibáira építve. Ez azt mutatja, hogy fejben nagyon rendben van a válogatott. A gólpasszok terén a teljes mezőnyt nézve a második legmagasabb átlaggal rendelkezünk, ami szintén a szervezettségről és az egységről árulkodik. Ezek nélkül nem is lehetnénk eredményesek.


A szervezettségre Oroszországban is szükség lesz. Az oroszok a szombati meccsük kapcsán arra panaszkodtak, hogy a litvánok keménysége meglepte, kizökkentette őket. Nekünk sem lehet más a célunk, mint ilyen mederbe terelni a találkozót. Egy extra szerkezetű, zseniális képességekkel rendelkező fiatal center által vezetett rivális ellen a mezőny nagy részének más fegyvere nincs. Gyorsindításból az öt meccsen eddig 22.2 pontot átlagolt válogatottunk. A bravúrhoz vagy a remélt szoros eredményhez ismét erre lesz szükség. Olaf Langéval az oroszok éppen védekezésben léptek előre sokat. Emellett változás a korábbiakhoz képest, hogy még tovább emelték a távoli vállalásaik számát. Ennek látható eredményeként meccsenként közel 9 sikeres hárompontost átlagolnak ebben a szériában. Szombaton Litvániában is nyolcat értek el. Azért is lehetnek bátrak, mivel a palánk alatt Vadeeva vagy éppen Musina lepattanóiban bízhatnak.


A magyar válogatott a selejtező-sorozatban eddig kulcspillanatokban magas koncentrációval, higgadtan játszva megteremtette az esélyt a kvalifikációra. Kedvező pozíció, hogy nem vagyunk győzelmi kényszerben az utolsó forduló előtt, bár egy sportolóknak más célja soha nem lehet. Ha a mieink az eddig mutatott szervezettséget tudják hozni, akkor nem születhet olyan eredmény, amivel lemaradhatunk a kontinenstornáról.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: