U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Az Eb-selejtezők utolsó fordulója jön

2018.11.21. 03:07 | Európa

Szerdán lezárul a 2019-es női kosárlabda Európa-bajnokság selejtező-sorozata. Az utolsó forduló előtt még kilenc hely kiadó a jövő évi kontinenstorna mezőnyét tekintve. A magyar válogatott 15 órától Oroszország vendége lesz Jekatyerinburgban. A részletes beharangozónk ITT olvasható. Az alábbiakban áttekintjük, hogy a teljes mezőnyt nézve mire számíthatunk.

 


Kezdjük a legfontosabbal az utolsó játéknap előtt. A 2019-es női kosárlabda Európa-bajnokság mezőnyét tekintve az alanyi jogon résztvevő két házigazda, Szerbia és Lettország mellett már öt válogatott biztosította helyét. Ezen csapatok a címvédő Spanyolország, szerdai ellenfelünk Oroszország, illetve Szlovénia, Csehország és Törökország. A szerdai játéknapnak úgy futunk neki, hogy azok a csapatok, akik 5/1-es mutatóval zárnak, a csoportban elfoglalt helyezésüktől függetlenül biztosan készülhetnek a jövő évi seregszemlére. Az is eldőlt, hogy a 3/3-as mutatóval csoportmásodikként sem lehet már kvalifikálni.


A fentebb leírtak mit jelentenek a magyar válogatott szempontjából? Amennyiben a magyar csapat akárcsak egy ponttal is bravúrgyőzelmet ér el Jekatyerinburgban, minden további számolgatás nélkül továbbjut. Nyolcpontos vagy annál nagyobb különbségű siker pedig csoportelsőséget jelentene. Vereség esetén sincsen baj, hiszen a mieink a szombati nagy különbségű sikerükkel +199-es pontkülönbséggel rendelkeznek, ezzel a legjobbak a csoportok második helyezettjei között. Ha nem sikerül a bravúr Oroszországban, akkor is extrém eredménysorra lenne szükség a többi 15 találkozón ahhoz, hogy ne jussunk ki a kontinenstornára.


Nézzük a többi csoportot. A legizgalmasabb egyértelműen az „A” jelű négyes, ahol Izlandot leszámítva a másik három válogatottnak van esélye kijutni. Szlovákia áll ehhez a legközelebb, amennyiben legyőzik Montenegrót, 5/1-es mutatóval továbbjutnak. Vereség esetén viszont figyelniük kell az Izland – Bosznia-Hercegovina összecsapást és szurkolniuk kell az északiaknak. Montenegró csak egy rózsahegyi győzelemmel juthat tovább, míg a bosnyákok szintén győzelmi kényszerben vannak Izlandon. Ha nyernek, akkor is még szurkolniuk kell Szlovákiának, hogy legyen esélyük 4/2-es mutatóval második helyen végezni.


A B-csoportból Észtország és Lengyelország már biztosan nem juthat tovább, míg Törökország matematikailag is biztosította helyét a 2019-es kontinenstornán. Amennyiben az utolsó fordulóban a fehéroroszok nyernek Törökországban, akkor minden számolgatás nélkül ők is kijutnak. A mieinkhez hasonlóan azonban vereség esetén is kiválóak az esélyeik. A C-csoportban szerepel a magyar válogatott, így ezt a négyest már boncolgattunk.

 


A D-csoportban több forgatókönyv lehetséges. Egy biztos, hogy Izrael és Portugália nem juthat tovább. Innen a britek esélyei a legjobbak, hiszen Portugália legyőzésével minden további számolgatás nélkül továbbjutnak. Ha veszítenek a 4/2-es mutatóval rendelkező csoportmásodikak közül szintén lenne esélyük a kvalifikációra. Görögország győzelmi kényszerben lép pályára Izrael ellen. Viszont, ha nyernek és Portugália megtréfálja a briteket, akkor még csoportgyőztesek is lesznek. Az érem másik oldala, ha nem nyerik meg a négyest, akkor viszonylag rossz pontkülönbségük miatt a 4/2-es másodikak között nem lennének jók az esélyeik.


Az E-csoportból Finnország és Románia már biztosan nem juthat ki. Szlovénia pedig már matematikailag is biztosította helyét az Eb-n. Amennyiben a csoport rangadóján Franciaország legyőzi Szlovéniát, akkor a többi pálya eredményétől függetlenül továbbjutó. Kiemelkedő pontkülönbsége miatt azonban vereség esetén a 4/2-es csoportmásodikak között is kiválóak az esélyeik. A F-csoportot figyelve Hollandia és Bulgária számára az utolsó fordulónak nincs tétje. Spanyolország pedig már biztos továbbjutó ebből a négyesből. Amennyiben Ukrajna legyőzni a csoportdöntőn Spanyolországot, akkor szintén biztos továbbjutó. Vereség esetén a 4/2-es másodikak között vár rájuk számolgatás.


A G-csoportban úgy futnak neki a szerdai játéknapnak a csapatok, hogy Németország és Svájc már biztosan nem juthat ki a jövő évi kontinenstornára. Csehország pedig már biztosan ott lesz a seregszemlén. Erre óriásiak az esélyeik a belgáknak is, akik ha megverik a cseheket, akkor nem kell számolgatniuk. Vereség esetén a 4/2-es csoportmásodikak között találnák magukat, de itt is előkelő lenne a rangsorolásuk. A H-csoportban a horvátok és a macedónok sorsa már korábban eldőlt. A szerdai olasz-svéd csata győztese biztos továbbjutó, a vesztes viszont a 4/2-es csoportmásodikak között számolgathat.


A szerdai játéknap programja


A-csoport
18:00 Szlovákia - Montenegró
20:45 Izland - Bosznia-Hercegovina


B-csoport
16:00 Törökország - Fehéroroszország
20:00 Lengyelország - Észtország


C-csoport
15:00 Oroszország - Magyarország
17:30 Litvánia - Albánia


D-csoport
16:00 Görögország - Izrael
20:00 Nagy-Britannia - Portugália


E-csoport
19:00 Románia - Finnország
20:45 Franciaország - Szlovénia


F-csoport
20:00 Hollandia - Bulgária
20:00 Spanyolország - Ukrajna


G-csoport
19:30 Németország - Svájc
20:30 Belgium - Csehország


H-csoport
19:00 Horvátország - Macedónia
20:30 Olaszország - Svédország

 

A csoportok állása

 


A csoportok második helyezettjeinek rangsora

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: