U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Élő statisztika, beharangozók: Európa Kupa - 5. forduló, szerdai mérkőzések

2018.12.05. 00:21 | Európa Kupa

Szerdán három magyar csapat lép pályára a női kosárlabda Európa Kupa 2018/2019-es kiírásának negyedik fordulójában. Az alábbiakban a játéknap magyar érdekeltségű találkozóinak élő eseménykövetéséhez ajánlunk linkeket és olvashatóak korábbi beharangozóink is.

 

 

December 5., szerda


18:00 Atomerőmű KSC Szekszárd - MBK Ruzomberok

ÉLŐ STATISZTIKA

 

Az Atomerőmű KSC Szekszárd úgy lép pályára az MBK Ruzomberok ellen, hogy a válogatott szünet óta mindössze egy tétmérkőzést vívott. Igaz, az az egy találkozó rendkívül fontos volt, hiszen Celjében a csoport végkimenetele szempontjából meghatározó idegenbeli sikert jegyzett Zeljko Djokic együttese. Bár a harmadik negyed utolsó 3-4 percében akadt egy hullámvölgy, de összességében jó formában tért vissza a Szekszárd. Nem szabad elfelejteni, hogy a csapat az Európa Kupa különböző rangsorait nézve a lepattanók (6.), a gólpasszok (8.) és a szerzett labdák (11.) terén is a legjobbak között található. Ilyen pozíciót ingyen nem adnak, ez azt mutatja, hogy szervezettségben, rendszerszinten rendben van a KSC. Celjében ráadásul jöttek a jó egyéni teljesítmények is. Abby Bishop és Erica McCall kiválóan ismerte fel, hogy az alacsonyabb szerkezetű rivális ellen vezérré kell előlépniük.


A celjei meccsről a 21 gólpasszt, a 10 szerzett labdát és a rendkívül jó értéknek számító mindössze 10 eladott labdát ki kell emelni. Igazi profi csapat volt a KSC, amely ugyan visszaengedte a meccsbe ellenfelét, de a vezetést nem adta át és döntő pillanatokban nem remegett meg. A szerdai ellenfél MBK Ruzomberok-tól szenvedte el eddigi egyetlen vereségét a sorozatban a Szekszárd. Az a rózsahegyi meccs az őszi hullámvölgy legrosszabb pillanatában érkezett. A védekezéssel akkor sem akadt probléma, de támadásban nem találta a ritmust Zeljko Djokic együttese. Az 58 mezőnykísérletből mindössze 20 lett sikeres. Ezen belül a 23 triplakísérletből pedig 3. A szlovák listavezető 10 szerzett labdával, 16 gólpasszal zárt és így hazai pályán behúzta a győzelmet.


Az MBK Ruzomberok kapcsán már ősszel is kiemeltük, hogy van egy stabil nyolcfős magjuk, amelyik már tavasszal is együtt versenyzett. Az öt légiósukból pedig három (Janeesa „Chucky” Jeffery, Eglé Siksniuté, Nevena Markovic) szerepelt korábban hazánkban. Szlovákiában veretlenek, de az ottani statisztikáikból a mezőnyben mutatkozó nagy különbségek miatt messzemenő következéseket nem szabad levonni. Az Európa Kupában a Jeffery, Siksniuté, Ellenberg trió remekel. A szakmai stábjuk nem kockáztat. A légiósok a bajnokságban pihennek, az Európa Kupában jellemzően 30 perc felett átlagolnak. A hazai magból egyedül Miroslava Mistinova kap több lehetőséget. Összességében azt lehet mondani, hogy játékerőben és szerkezetben a szekszárdihoz hasonló gárda a Rózsahegy. Ugyanakkor amíg Zeljko Djokic a lehetőségekhez képest törekszik a bővebb rotációra, az ellenfélre ez nem igaz. Ezen a téren tehát kemény védekezéssel zavarba hozhatóak. A fontos mutatókban nagy különbségek nincsenek. Kiemelendő, hogy közel 20 pontot átlagol gyorsindításból a KSC. Erre lehet tehát alapozni. A rózsahegyinél jobb dobóformával, stabil lepattanózással esélyes a magyar csapat.

 

18:00 CMB Cargo UNI Győr - Lointek Gernika

ÉLŐ STATISZTIKA

 

A CMB Cargo UNI Győr utoljára októberben az első fordulóban szerepelt hazai pályán az Európa Kupában. Akkor még a klubnál bekövetkezett változások előtt jártunk és a portugál Clube União Sportiva gárdáját 11 ponttal sikerült felülmúlni. Ezt három idegenbeli túra követte, mely alatt érkezett az edzőváltás és Laklóth Anna távozása. Ilyen sorsolás két spanyol (Gernika, Girona) és egy Azori-szigeteki túrával még egy jó formában lévő csapatnak sem lett volna egyszerű, a Győrt pedig érezhetően nagyon megfogta. A három vereség miatt a továbbjutási esélyek jelentősen csökkentek, ugyanakkor nem lehet tét nélkülinek tekinteni a szerdai összecsapást. Már csak azért sem, mert a spanyol élvonalban jelenleg második helyen álló Gernika ellen egy bravúr lelkileg, az önbizalom szempontjából elindíthatná felfelé a győri együttest.

 

A válogatott szünet után az Azori-szigetek fővárosában Ponta Delgadában lépett pályára a Győr. Fordulatos találkozón 66-61-re maradt alul a magyar csapat a Clube União Sportiva gárdájával szemben. Védekezés terén már láthattuk azokat a jeleket, amik megalapozhatják az előrelépést. A hat szerzett labda, a 15 gyorsindításos pont kiemelést érdemel. Ugyanakkor támadásban sok hiba csúszott a gépezetbe. Nem is feltétlenül a statisztikán szereplő 23 eladott labda okozhatott fejfájást. A késői időpont, a sok utazás miatt ez benne van. Hanem az, hogy a hibák nem elhanyagolható hányada ki nem kényszerített volt. Ezek csökkentése lehet az előrelépés egyik kulcsa. A Győr az eladott labdák után 30 pontot kapott akkor a riválisától. Ráadásul az MTK ellen a hétvégi bajnokin szintén 16 eladott labdával zárt. A meccsek felvételét és a statisztikákat figyelve magas posztokról hiányzik még klasszis teljesítmény. A második legkevesebb lepattanót szerezték a mieink négy fordulót követően az EK-ban. Amennyiben itt tud hatékonyabb lenni a csapat, szintén javulhat a versenyképessége.

 

A Gernika idén kiváló szezont fut. A bajnokságban a Salamanca mellett veretlenek nyolc fordulót követően. Az Európa Kupában ugyan kétszer alulmaradtak a Gironával szemben, de az esélyeik itt is adottak a továbbjutásra. A keretükben a légiósok remekelnek. Az Európa Kupában Margaret Roundtree emelkedik ki 14.8 pont, 5.3 lepattanó és 2.5 gólpassz átlaggal. Mellette Valeriya Berezhynska (13.7 pont, 4.8 lepattanó), Blake Dietrick (11 pont, 4 gólpassz, 3.8 lepattanó) és Rachael Vanderwal (7 pont, 3.3 lepattanó, 4 gólpassz) tekinthető húzóembernek. Ideális szerkezetű gárda és a stábjuk mély rotációt alkalmaz, ami lehetővé teszi a nagy ritmusú gyors játékukat. Komoly fegyverük, hogy kiváló tripladobókkal számolhatnak. A Győr 79-67-es legyőzése során például 14 távoli dobást értékesítettek október végén. Erre mindenképpen figyelni kell. Más mutatókban nagy differencia nem rajzolódik ki. Összességében tehát kialakítható egy szorosabb eredmény.

 

 

18:30 Aluinvent DVTK - Nantes Reze

ÉLŐ STATISZTIKA

 

Az Aluinvent DVTK aktuális Európa Kupa mérkőzésének felvezetését ott folytathatjuk, ahol a KP Brno és a Vasas Akadémia elleni találkozók kapcsán abbahagytuk. Továbbra is az egyik, ha nem a legjobb formában lévő magyar csapatról beszélhetünk. A statisztikai adatok sora természetesen nem minden, de komoly kapaszkodókat ad. A DVTK pedig egészen kiemelkedő számokat produkál. Medgyessy Dóra klasszis irányító teljesítménye nagy visszhangot kapott, de nem szabad elfelejteni, hogy csapatszinten a gólpasszok mellett a szerzett pontokban, a triplák mezőnyszázalékában is a top5-ben található az Európa Kupa rangsoraiban a magyar együttes. Ráadásul ezt az impozáns sort tovább erősíti, hogy az EK eddigi négy meccsén átlagban 15 pont felett ért el a DVTK gyorsindításból, 45 pontot jegyzett festékből és emellett meccseként átlagban 17 pontot a kispad is hozzá tudott tenni. Ezek pedig azt mutatják amit, hétről hétre láthatunk is, hogy a keret erényeit felerősítő játékrendszerben van összerakva a gárda és ez igen komoly reményekre jogosít.

 

Kulcsfontosságú a DVTK szempontjából, hogy az előzetesen rázósnak elkönyvelt pasaréti vendégjáték összességében zökkenőmentes lett. A Vasas Akadémia 81-51-es legyőzése során az előbbiekben kiemelt tulajdonságokat láthattuk. A kulcsembereknek is jutott pihenő és ekkor mutatkozott meg a játék hatékonysága. Hiszen bő rotáció mellett is összejött 28 gólpassz. A Nantes együttesét október végén máig emlékezetes csatában sikerült legyőzni. Franciaországban nyerni mindig nagy dolog. Ráadásul 50% feletti mezőnymutatóval 97 pontot, közte kilenc triplát elérve, különösen igaz ez. Ugyan a lepatatnócsatát megnyerte a Nantes, erre majd figyelni kell, de a 28 gólpassz, a 12 szerzett labda mindenképpen extra volt. Ráadásul a második negyed hajrájától a hazai felzárkózási kísérletek ellenére végig tudta menedzselni előnyét a DVTK, ami komoly tartásról árulkodik. Amennyiben az előbbiekben kiemelt erényeket tudja hozni a magyar csapat szerdán, esélyesnek tekinthető.


A Nantes egy rendkívül kétarcú csapat a szezon eddigi menetét nézve. Az Európa Kupában belga fiatalokat kiejtve könnyedén nyerték a selejtező-párharcukat. A bajnokságban ezt követően beragadtak, de az a két győzelem, amit hét forduló alatt szereztek, viszont egyértelműen extra. Az Euroliga-résztvevő Villeneuve d'Ascq-ot verték, illetve a mindig nehéz helyszínnek számító Mondeville-ben tudtak nyerni. Az Európa Kupában is két sikerük van. A KP Brno legyőzésével előzetesen is számolhattak, viszont a múlt héten kiemelkedő játékkal a Reyer Veneziát is felül tudták múlni. Azon a meccsen kiválóan védekeztek (talán az egész szezon legjobbja volt eddig a részükről) és nyerték a lepattanócsatát. Összességében teljesen kizökkentették az olaszokat, akik rengeteget hibáztak. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a Nantes a harmadik legtöbb lepattanót gyűjtötte az Európa Kupában négy forduló után. Kulcsfontosságú lesz, hogy itt tudja tartani a lépést a DVTK. Emellett sok múlik azon, hogy a kellemetlen francia védekezést miként reagálják le a mieink.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: