U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Élő videó, beharangozó: Sopron Basket - Dinamo Kurszk

2018.12.06. 09:12 | EuroLiga

Csütörtökön 18 órától a világsztárokkal megerősített Dinamo Kurszkot látja vendégül a Sopron Basket a női kosárlabda Euroliga 2018/2019-es szezonjának ötödik fordulójában. Az alábbiakban a mérkőzés közvetítése látható és olvasható korábbi szerkesztőségi beharangozónk.

 

ÉLŐ VIDEÓ

 

 

 

BEHARANGOZÓ

 

Ha van csapat a Sopron Basket csoportjában, melyet szélesebb közönségnek nem kell bemutatni, az a Dinamo Kurszk. Óriási médiafigyelmet kapott, hogy nálunk mutatkozhatott be Európában Breanna Stewart. Az amerikai válogatott klasszisa idén olyan tettet hajtott végre, melyre még nem volt példa a női kosárlabdázás történetében. A WNBA-ben az alapszakasz, majd később a döntő MVP címét is megkapta. Szeptember végén pedig a Világbajnokságon is begyűjtötte az MVP elismerést. A triplázás után oldalak születtek arról a nemzetközi szaksajtóban, hogy mennyire lehet vagy nem lehet felpörögni egy ilyen nyár után az európai idényre. Breanna Stewart azonban ezen a téren is megmutatta klasszisát. Már az első bajnokikon extra teljesítményeket nyújtott. Az Euroligában pedig 19.5 pont, 85 lepattanó átlagnál tart.


Mielőtt azonban tovább folytatnák a Dinamo Kurszk bemutatását, térjünk rá a Sopron Basket együttesére. Minden elismerést megérdemel a Sopron az eddig nyújtott teljesítményéért. Kiváló ívet írt le a szezon menete. Gyakorlatilag meccsről meccsre javulnak a fontos mutatók. Ennek a csúcsa eddig egyértelműen a salamancai siker volt. Minden külső nyomást jól kezelő igazi profi csapatként dolgozott a Sopron. Salamancában vendégként közel 50%-os mezőnymutatóval és mindössze 13 eladott labdával zárni egészen extra. Rendkívüli fegyelmezettségről és mentális felkészültségről árulkodik egy ilyen tett. Ráadásul akkor sem roppantak meg a mieink, amikor a végjátékban fordítottak a spanyolok. Yvonne Turner klasszis teljesítménye mellett a szerzett pontok hét játékos között oszlottak meg. Candice Dupree 19, Amanda Zahui 13, Aleksandra Crvendakic 11 pontig jutott azon az estén.


A hétvégi bajnokin nem volt nehéz dolga a Sopronnak. Végig dominálva, a második negyedben 0 ponton tartva riválisát ütötte ki a PEAC-Pécset Roberto Iniguez együttese. Egyik oldalról jó látni ennyi felszabadult játékost és pergő, magas ritmusú játékot. Másik oldalról viszont lehet, hogy egy nagyobb kihívást jelentő élesebb meccs egy kicsit jobb felvezetést adott volna. Bár abban biztosak lehetünk, hogy Roberto Iniguez új ötletekkel tökéletesen felkészíti csapatát a bombaerős rivális ellen. A statisztikák továbbra is nagyon szépen kirajzolják a soproni játékot. Az egyéni mutatók terén a fentiekben kiemelt húzóemberek mellett Fegyverneky Zsófia csapatkapitány és Határ Bernadett is fontos szerepet kap. Csapatszinten pedig a 76.0 pont, 31.8 lepattanó, 14.8 gólpassz átlagon túl érdemes hangsúlyozni, hogy a mezőnyszázalékokat tekintve a Jekatyerinburg mögött a mieink rendelkeznek a legjobb mutatóval. Négy meccs után a 49.6%-os átlag brutálisan jó. A triplákat ráadásul a magyar bajnok értékesíti a legjobb százalékkal. Az orosz csapat világsztárjai ellen hasonló mutatóval meglepetés okozható. A Riga az első fordulóban úgy kényszerített ki egylabdás végjátékot ellenük, hogy 52%-al dobta a duplákat.


A Dinamo Kurszk ellen tehát nem kérdés, hogy a magyar csapatnak is csak ilyen pontos teljesítménnyel lehet igazán jó meccse. A lepattanók terén jelen pillanatban a 14. helyen rangsoroltak a mieink a mezőnyben, ott orosz fölény várható. Viszont ezt szerzett labdákkal és meccsenként átlagban 11.5 gyorsindításos ponttal ellensúlyozzák a soproniak. Azért érdemes kiemelni a gyorsindításos pontokat, mert ebből kétszer annyit ért el eddig a Sopron, mint a Kurszk. Ez olyan erény, amire szintén lehet építeni. Zahui érkezésével a festékből elért pontok száma nőtt tavalyhoz képest, ami szintén javíthatja a versenyképességet egy ilyen kaliberű riválissal. Kulcsfontosságú lesz ezen felül a Sopronnak, hogy a jelenlegi 14 eladott labda átlagot ne lépje túl. Amikor az első fordulóban a TTT Riga majdnem megtréfálta az oroszokat, a lettek is éppen ennyinél álltak meg.


A Dinamo Kurszk kerete természetesen nem csak Breanna Stewart-ból áll. Mellette Tina Charles 15.7, Sonja Petrovic 13 pontot átlagol. A spanyol irányítót Anna Cruz-t is érdemes kiemelni, akinek a teljesítmény-index átlaga 14.3. Charles helyzete érdekes, hiszen Candace Parker szerződtetését korábban már bejelentette az orosz klub. A klasszis center azonban televíziós szerződést kapott és így végül nem vállalta a kurszki szereplést. Charles viszont ráért és lehet, hogy szerkezetben, mentalitásban még jobban is illik a csapatba. A keretüket még tovább vizsgálva, a Natalia Zhedik, Elena Kirillova, Tatiana Vidmer, Anastasia Logunova és Kseniia Levchenko alkotta orosz mag továbbra is megbízható. Elfogadták szerepüket, teszik a dolgukat. Ők ettől függetlenül a bajnokságban fontosabb tényezők. Marta Xargay és Epiphanny Prince pedig szintén minőségi perceket tud hozni.


A nagy nevek és a remek statisztikák ellenére a Kurszk nem dominál olyan mértékben, mint a másik nyolcasban a Jekatyerinburg. A rigai meccsüket többször kiemeltük, de múlt héten a Fener elleni csoportrangadón szintén benne volt a levegőben a vereségük. A negyedik negyedben 12 pontos előnyt adtak le és végül az utolsó támadásukból tudták megszerezni a győzelmet. Emellett az Olympiacos otthonában is mindössze 73-67-es sikert jegyeztek. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy Lucas Mondelo csapataira a mérsékeltebb alapszakasz mindig is jellemző. A spanyol szakember soha nem szokta széthajtani a tanítványait az évad ezen szakaszában. A Kurszknak a szoros meccsein a rengeteg kihagyott ziccer okozta a problémát. A TTT és a Fener ellen is 37-38%-al dobtak, ami rendkívül alacsony. Egy-egy klasszis egyéni villanás ezt jól ellensúlyozza, de ha az ellenfél extrát hoz, mint tette azt a Riga, akkor rögtön kényelmetlen mederbe terelődik a találkozó. Bízzunk benne, hogy csütörtökön este a Novomatic Arénában is ez lesz a helyzet!


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: