U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

A legváratlanabb edzői kinevezés: Derek Fisher a WNBA-ben

2018.12.07. 02:12 | WNBA | Írta: Nagy Norbert

A Los Angeles Sparks szerdán késő este jelentette be, hogy Derek Fisher érkezik a vezetőedzői posztra Brian Agler helyére. A Lakers csapatával öt bajnoki címet szerző klasszis irányító a női kosárlabdát tekintve még nem rendelkezik semmilyen tapasztalattal és eddigi egyetlen vezetőedzői munkája is óriási kudarc volt. A klub péntek este tart nagyszabású sajtótájékoztatót, ahol várhatóan sok részletet megtudhatunk a döntés hátteréről. Addig egy szerkesztői jegyzetben találgatunk.

 

Fotó: Facebook.com/losangelessparks/

Fotó: Facebook.com/losangelessparks/


Önmagában a Los Angeles-i edzőváltás is meglepetésként érkezett november utolsó napján. Brian Agler ugyanis négy sikeres évet töltött a Los Angeles Sparks élén. Kétszer döntőig vezette a csapatot, melyből egyet meg is nyertek. A nyáron a sérülések érezhetően felülírták a számításait, de semmi nem utalt arra, hogy a 2019-es évad végéig szóló szerződését ne töltené ki. Mivel hivatalos indoklás mind a mai napi nem érkezett, így mindenki csak találgatja az okokat. Két pletyka tartja magát stabilan. Az egyik, hogy a liga legsikeresebb szakvezetője elveszítette a kulcsjátékosok bizalmát, a másik pedig, hogy a klubvezetés egyes tagjai már az augusztusi kiesés óta fúrták Agler-t. Teljesen új szemléletet akartak a kispadra.


Nem véletlen ez a már-már kapkodásnak tűnő eredménykényszer a Sparks-nál. A csapat szűkös keretét nézve az elmúlt két évadban az „év védőjének” választott Alana Beard már 36 éves, míg Candace Parker és Essence Carson 32-32. Nneka Ogwumike ugyan ideális korában van, de sérülései miatt nála mindig nagy a bizonytalanság. A szerződések időközben folyamatosan futnak ki, ami azt jelenti, hogy ebben a felállásban ennek a klasszis csapatnak sok éve már nincs együtt. Építkezésre nincs idő, azonnal eredményre van szükség. Ilyen körülmények között azzal mindenképpen számolni lehetett, hogy az elérhető vagy mozdítható nagy nevű edzők közül senki nem fogja elvállalni a munkát. Sokan azt várták, hogy a most még másodedzői pozícióban lévő, de impozáns mutatókkal rendelkező feltörekvő szakemberek közül kap valaki lehetőséget. Julie Hairgrove (Phoenix Mercury), Gary Kloppenburg (Seattle Storm) vagy Mike Petersen (Atlanta Dream) is ez a kategória.


Végül azonban nem így lett. Derek Fisher érkezik a Sparks-hoz, akinek a személye az elmúlt egy napban olvasható megnyilvánulások alapján igencsak megosztotta a női kosárlabdával foglalkozó szakírókat és a szurkolókat. Fisher a legtöbb kritikát még mind a mai napig a csúfos New York-i időkért kapja. Phil Jackson-nal karöltve belevágtak abba, hogy a 2000-es évek elején még jól működő „háromszög támadásra” építve nagy csapatot hoznak össze a Knicks-nél. A játék azonban jelentősen átalakult és ezzel képtelenek voltak a lépést tartani. Másfél szezon alatt 40 győzelem és 96 vereség lett Fisher mérlege. A kilátástalan produkció pedig a szurkolókat és a szakma egy részét is elfordította az egykori klasszis játékostól. Bármennyire is furcsa, ebből a helyzetből a Sparks sokat profitálhat. Egy motivált edző, akinek a saját szakmai megítéléséhez óriási szüksége van a sikerre, adhat új impulzusokat, felrázhatja a nyáron kicsit leülő keretet. Talán ez a legjobb érv a döntés mellett.

 


Ha viszont a fentiekhez hozzávesszük Fisher zűrösebb magánéletét, akkor nem néz ki jól az összkép. A 2017-es cserbenhagyásos autóbaleset vagy éppen az egykori csapattárs Matt Barnes feléségével, Gloria Govan-nel való viszonya, rendszeresen előkerülő ügyek. A WNBA az utóbbi években több ilyen rázós helyzetbe beleszaladt, amikor játékosok magánéletét boncolgatta a sajtó. Több szakíró nem látja, hogy miért van szükség még egy időzített bombára a ligában. Arról pedig nem is beszéltünk, hogy Fisher semmilyen tapasztalattal nem rendelkezik a női kosárlabda területén. Az utolsó két olyan szakember aki így ugrott be a liga körforgásába, csúnyán belebukott. Muggsy Bogues még egykoron a Charlotte-tól 14 győzelemmel és 30 vereséggel másfél szezon után távozott. Nolan Richardson a Tulsánál pedig 7 győzelemmel és 38 vereséggel fejezte be karrierjét a női kosárlabda területén.


Cheryl Reeve, a Minnesota Lynx edzőnője Twitteren sokat sejtető megjegyzést tett közzé. „Kíváncsi vagyok milyen lenne, ha lehetőségem volna hozzáférni a munkaerő-piac 95%-ához.” – fogalmazott az edzőnő. Finoman célozva arra, hogy lehetett volna alkalmasabb edzőt találni. A Forbes szakírója egyenes addig ment, hogy Fisher kinevezése visszalépés a ligának. Abból a szempontból igaza van, hogy nem nőtt a női vezetőedzők száma. Ahogy mi is több cikkünkben elemeztük, erre óriási szükség lenne. A másik pedig, hogy a jelenlegi 10 vezetőedző, aki szerződéssel rendelkezik a ligában, mind-mind komoly női kosaras szakmai beágyazottsággal rendelkezik. A 2018-as „év edzője” Nicki Collen, Cheryl Reeve, Sandy Brondello, Pokey Chatman vagy Katie Smith munkáját senkinek sem kell bemutatni. A férfiak közül Mike Thibault, Dan Hughes eredménysora önmagáért beszél. Még a sokat bírált Curt Miller is komoly egyetemi tapasztalattal bír, ahogy a Chicagóhoz kinevezett James Wade itt Európában és az USA-ban is évekig volt másodedző.


Természetesen nem szabad előre elvenni a bizonyítási lehetőséget Fisher-től. Ott van Bill Laimbeer példája, aki 13 évet töltött 1980 és 1993 között az NBA-ben. A női kosárlabda körforgásába teljesen kívülállóként került be 2002-ben. Azóta nyert három WNBA-bajnoki címet és kétszer kapta meg „az év edzője” elismerést. Előfordulhat, hogy a tulajdonos Magic Johnson és stábja csiszolatlan gyémántot talált Fisher személyében. Ráadásul, ahogy ezt fentebb fejtegettük, nem kérdés, hogy a New York-i fiaskó után az érkező szakember is motivált. Még egy nagy bukást nem szenvedhet. Ettől függetlenül a sajtótájékoztatón így is érdemes lesz majd meghallgatni, hogy mivel indokolják a döntést. Egy biztos, hogy a szurkolói felzúdulást igyekszik a Sparks tompítani. Közösségi oldalaikat elléptek a játékosok támogató nyilatkozatai. Pénteken már okosabbak leszünk, de tényleges válaszokat majd csak jövő nyáron kapunk.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: