U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Megtartották a 2019-es női kosárlabda Európa-bajnokság sorsolását

2018.12.12. 14:39 | Magyar válogatott, Európa

Szerdán a kora délutáni órákban Belgrádban, a Városháza impozáns különtermében megtartották a 2019-es női kosárlabda Európa-bajnokság csoportjainak sorsolását. A magyar válogatott Törökországgal, Olaszországgal és Szlovéniával került egy négyesbe.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball


A 2019-es női kosárlabda Európa-bajnokságot Szerbia és Lettország rendezi június 27. és július 7. között. A csoportmeccseknek jövő nyáron a lett főváros Riga, illetve Szerbiában Nis és Zrenjanin (Nagybecskerek) városa ad otthont. A kontinenstorna végjátékára pedig a sorsoláshoz hasonlóan Belgrádban kerül sor.


A válogatottakat a sorsolást megelőzően négy kalapba osztották a korábban elért eredményeik alapján. Ahogy arról már beszámoltunk, a magyar válogatott a 3. kalapba került Szerbia, Ukrajna és Montenegró mellé. Egy tehát biztos volt, hogy ezzel a három nemzettel nem kerülhettünk egy csoportba. A két házigazda választhatott magának egy-egy társ-nemzetet, melynek válogatottját irányított sorsolással biztosan vendégül láthatja. A lettek Svédország, míg a szerbek Szlovénia mellett tették le a voksukat.


A sorsolás alkalmával a résztvevő válogatottakat négy darab négyesbe osztották be. A két házigazda egy-egy képviselője segédkezett ezen folyamat alkalmával. Szerb részről a torna nagykövete, a győriek buszbalesete óta a FIBA-nál is fontos szerepeket vállaló Natasa Kovacevic, míg a lettektől az egykori klasszis kosárlabdázó, az anyai örömök elé néző Anete Jekabsone-Zogota sorsolt. Először a két házigazdát, majd a társ-nemzeteiket húzták ki. Ekkor eldőlt, hogy az „A” és a „B” jelű négyesek csoportmeccsei lesznek Rigában, míg a „C” és a „D” kvartettek a két szerbiai helyszínen mérik össze az erejüket. Ezt követően a többi nemzet válogatottja került sorra.


A csoportok beosztása az alábbiakba szerint alakul:
A-csoport: Ukrajna, Nagy-Britannia, Lettország, Spanyolország
B-csoport: Svédország, Franciaország, Csehország, Montenegró
C-csoport: Magyarország, Törökország, Olaszország, Szlovénia
D-csoport: Fehéroroszország, Oroszország, Belgium, Szerbia

 


A sorolás az ilyenkor megszokott rendezvények forgatókönyve szerint alakult. Az esemény felvezetéseként a két házigazda nemzet kosárlabda szövetségének elnöke Predrag Danilovic (Szerbia) és Valdis Voins (Lettország) mondott rövid köszöntőt. Szerb részről ezt követően az egykori klasszis vízilabdázóból lett sportminiszter Vanja Udovicic tartott beszédet. Ebben felsorolta, hogy Szerbia milyen sportágakban rendezett Világversenyeket az utóbbi években és ígéretet tett a magas szintű lebonyolításra.


A FIBA részéről Turgay Demirel elnök és Kamil Novak, a FIBA európai vonalának vezetője osztotta meg a gondolatait. Mind a ketten a női sport, a női kosárlabda további népszerűsítésének fontosságát hangsúlyozták. Turgay Demirel kiemelte, hogy a női kosárlabda Európa-bajnokságokat tekintve az elmúlt kilenc kiírás alkalmával öt új érmes nemzetet köszönthettünk a tradicionálisan sikeres válogatottak mellett. Ez véleménye szerint a női szakág globalizálódását mutatja.


Kamil Novak beszélt a selejtezőkről, mely során a 96 mérkőzésnek több mint a 75%-a a saját térségében élő televíziós közvetítést kapott, ami óriási előrelépés a korábbiakhoz képest. Emellett hat összecsapás kivételével minden mérkőzés élőképes közvetítésben követhető volt webes felületeken. A sportvezető reményét fejezte ki, hogy ezen vonalon még tovább tud fejlődni a női szakág. Fontos Európa-bajnokágra készül a női kosárlabda, hiszen a jövő évi kontinenstorna már a 2020-as Tokiói Olimpia kvalifikációs menetébe tartozik.


A beszédek után zenés műsor keretében bemutatkozott a két kabalafigura, a Pick and Roll macskák. Őket közönségszavazás útján választották ki, de eddig csak grafikák formájában láthattuk. Ezt pedig követte a sorsolás menete, melynek eredményéről a fentiekben beszámoltunk.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: