Európa-bajnokság 2019

Év végi benyomások Európa-bajnoki ellenfeleinkről

2018.12.27. 23:59 | Magyar válogatott | Írta: Nagy Norbert

A 2019-es esztendő kiemelt eseménye női kosárlabdában - válogatott szinten - a Szerbia és Lettország által közösen rendezett felnőtt Európa-bajnokság lesz. A kontinenstorna csoportjait december közepén sorsolták. Az alábbiakban erősen szubjektív összeállításunkban megpróbáljuk áttekinteni, hogy csoportellenfeleink milyen várakozásokkal tekinthetnek az új esztendő elé.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball


A belgrádi sorsolás alkalmával megtudhattuk, hogy a magyar válogatott a C-csoportban kezdi meg a szereplését az Európa-bajnokságon. Nemzeti csapatunk Szerbiában játssza majd a csoportmeccseit, de a helyszín és az időbeosztás kihirdetése egyelőre még várat magára. Az előzetesen tervezett, de egyelőre még nem hivatalos menetrend szerint a mieink június 27-én, csütörtökön Szlovénia ellen debütálnak. Másnap, június 28-án Olaszország lesz az ellenfél, majd egy pihenőt követően június 30-án, vasárnap Törökország ellen zárjuk a csoportmeccsek sorát.


Ellenfeleink áttekintésével haladjunk a fenti sorrendben. Szlovénia a selejtező-sorozat E-csoportjából kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra. Öt fordulón át veretlenül meneteltek, hazai pályán Franciaországot is verték. Ennek megfelelően már az utolsó játéknap előtt matematikailag is kivívták a részvétel jogát. A záró meccsükre, a franciaországi vendégjátékra nem tudtak felpörögni és felforgatott összeállításban, szerkezetben csúnyán ki is kaptak. Ettől függetlenül kiváló benyomást keltett a szlovén válogatott, mely teljes mértékben meghatározó európai ligákban játszó klasszisaikra épül. Szlovénia ugyanis hasonló helyzetben van, mint Szerbia. Rengeteg játékost adnak nagy európai bajnokságokba.


A legjobbjaik Euroliga, Európa Kupa résztvevő csapatok légiósai. Versenyképes klubcsapattal azonban nem rendelkeznek. A Celje 11 év után éppen idén tért vissza az Európa Kupába és a Szekszárd csoportjában láthattuk, hogy egy-egy fellángolást leszámítva még korosztályos válogatottjaikra, a 2017-es U20-as Eb-döntős keretre építve sem bizonyultak versenyképesnek. A legtehetségesebbek pár éven belül ebből a generációból is légiósok lesznek. A selejtezők során csapatuk a Baric, Oblak, Lisec, Friskovec, Prezelj – féle mag köré épült a honosított, jelenleg Gironában légióskodó amerikai center Shante Evans segítségével. Minden fontos statisztikai mutatóban a top10 környékén zártak. 2017-ben Csehországban még a franciákkal is egylabdás meccset játszottak, de végül azon az Eb-n a csoportból nem léptek tovább. Akkor elsősorban a rutintalansággal magyarázták az eredményt. Most két év és számtalan nemzetközi meccs került a kulcsembereik lábába. Ugyan a veterán Erkic-Pirsic kettős már nincs, de bárkire veszélyesek lehetnek.

 


Olaszország a selejtező H-csoportjából 5/1-es mutatóval kvalifikált. Még a második fordulóban 2017. novemberében otthon kikaptak a horvátoktól, de utána nem botlottak. A két klasszisuk Cecilia Zandalasini (13.0 pont, 5.7 lepattanó, 3.5 gólpassz) és Giorgia Sottana (16.0 pont, 1.8 lepattanó, 3.0 gólpassz, 2.0 szerzett labda) vezetésével magabiztosan meneteltek. Egy generációváltás is lezajlott a legutóbbi kontinenstorna óta, hiszen már nem a Macchi, Masciadri kettősre épül a válogatottjuk. Ráadásul a kirakatban lévő két sztár (Zandalasini, Sottana) mellett egyre nagyobb szerepet kap a ’98-as generációjuk extra adottságú centere Olbis Futo Andre. Esetében a 15.7-es teljesítmény-index átlag 9.0 pont, 8.3 lepattanó mellett a selejtezőből extra.


Az olaszok régóta várják azt, hogy felnőtt szinten újra domináljanak az európai porondon. Korosztályos szinten nagyon rendben vannak az eredményeik, 2010 óta három U20-as, egy U18-as és négy U16-os A-divíziós Európa-bajnokságon szereztek érmet különböző generációik. A spanyol, francia kettős mellett szépen csendben a harmadik legeredményesebb nemzetté léptek elő Oroszország visszaesésével. Felnőtt szinten azonban ebből nem sok látszódik, de egyszer biztosan megtörténik az áttörés. Zandalasini és Sottana kettőse ugyanis időzített bomba. A Fenerbahce sztárjaiként minden adottságuk megvan, ha kijön nekik a lépés, akkor az egyébként is jó szerkezetű és képzett válogatottjukat éremig vezethetik.


A végére maradt Törökország, akiknél a selejtezők novemberi lezárása óta kapitányváltás történt. Távozott a csapatot 2016 májusa óta irányító Ekrem Memnun és helyére visszatért a korábbi sikerkapitány Ceyhun Yildizoglu. A török válogatott a selejtező B-csoportjának megnyerésével, 5/1-es mutatóval jutott ki a 2019-es Eb-re. A tapasztalt játékosaik vezetésével a fehérorosz, lengyel, észt trió ellen lényegében rutinból lehozták a sorozatot. A törökök jelenlegi állapotáról, versenyképességéről a Világbajnokság sokkal reálisabb képet ad. Ott pedig nem tettek igazán jó benyomást és végül a nyolc közé sem jutottak be. A kötelezőt hozták, hiszen Argentínát verték és ezzel az alapcsoportjukból továbbléptek, de utána három meccset buktak egymás után.


A mindenkori szövetségi kapitány személyétől függetlenül Törökországból évek óta ugyanazok a panaszok érkeznek. A hazaiak, különösen a fiatalok, kevés lehetőséget kapnak. Hiába játszanak világsztárok még a középmezőnyben is, válogatottat egyre nehezebb építeni. Ha a 2010-es évek elején előtörő aranygenerációjuk visszavonul, a versenyképességük jelentős visszaesésével számolhatnak. Vardarli visszavonulása ellenére az Alben, Hollingsworth, Caglar – féle alapcsapat dominált. A fiatalabbak közül a Cakir, Canitez, Koksal, Bilgic – féle ’93-94-es generáció követel magának több helyet. Nekik a sztárok mellett klubjaikban akadnak ugyan fellángolásaik, de a VB-n is láthattuk, hogy egy nagy tornát játéklehetőség hiányában nem tudnak lemenedzselni. Nyilván nem szabad lebecsülni a törököket, hiszen minden adott náluk ahhoz, hogy újra meghatározóak legyenek, de jelen pillanatban ettől messze állnak.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: