U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Pozitív visszajelzéseket kapott a játékosoktól az új ausztrál szülői szabály

2019.01.03. 15:47 | Ausztrália

Az utóbbi években, többek között Abby Bishop karakteres kiállásának is köszönhetően, igen nagy sajtóvisszhangot kapott az ausztrál női kosárlabda szülői szabálya. Évekig egy túlzottan konzervatív szabályozás dominált. Ez sokat finomodott, idén ősszel pedig újabb szintet léptek. Egy teljesen új, korszerű rendszer debütált. Immár valóban érdemi segítséget nyújt a gyermeket váró vagy már gyermeket nevelő kosárlabdázóknak.

 


A novemberben életbe lépett új ausztrál szülői szabály a netball profi ligájának szabályozására épül. Ezt tartják nem csak Ausztráliában, hanem világszinten is a szülőként helytálló profi női sportolókat segítő legjobb rendszernek. Szerencsére az Ausztrál Kosárlabda Szövetség jogászai jó munkát végeztek, hiszen a sportág versenyrendszeréhez illeszkedő kötelező finomításokon túl teljes egészében átültették a szabályrendszert.


Az új szabályozás minden olyan kérdést egyértelműen tisztáz, amiket például egykoron Abby Bishop is nehezményezett. Ennek értelmében a bajnoki szezon ideje alatt, illetve a válogatott összetartások alkalmával a szövetségnek kötelező dadust biztosítania a gyermekek mellé. Amennyiben a játékos saját dadust alkalmaz, akkor pedig teljes költségtérítés illeti meg.

 


Szintén tisztázatlan terület volt a támogatások, bérek mértéke, a járulékok kérdése. Ezt teljes egészében összhangba hozták az ausztrál Munka Törvénykönyvével. Függetlenül tehát attól, hogy milyen jogviszonnyal alkalmaz adott klub egy-egy játékost, innentől kezdve minden olyan anyagi támogatás megilleti, mint bármilyen munkavállalót. Ennek keretében például a szülési szabadság alatt a profi női kosárlabdázók is megkapják a 720 ausztrál dolláros minimálbért.


A liga hivatalos Facebook oldalán videós összeállításban, mely az alábbiakban látható, két rutinos klasszis Natalie Hurst és Suzy Batkovic mondta el véleményét az új rendszerről. Lényegében mind a ketten azt hangsúlyozták, hogy ez a rendszer egy tervezhető biztonsági hálót nyújt, mely nagy segítséget jelent a gyermekvállalás kapcsán.

 


Mint ismert a hazánkban is éveket töltő klasszis irányító Natalie Hurst 2017 januárjában tért haza Törökországból. Azon légiósok közé tartozott, akik - az azokban az időkben gyakori - terrortámadások miatt kérték élő szerződésük felbontását. Ekkor már terhes felesége várta otthon és Hurst azt hangsúlyozta, hogy az új szabályozás biztosít olyan életfeltételeket, melyek miatt nem kell feltétlenül légiós-életbe vágnia.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: